COM TENIR UN COR SA.

corazón sano

Cuidar el cor és clau per a prevenir malalties cardiovasculars. Aquestes malalties són la primera causa de mortalitat en occident. Alguns factors, com l’edat, el sexe o la genètica no es poden modificar per a prevenir les cardiopaties, però sí que podem reduir els factors de risc. És per això que avui aprendrem com tenir un cor sa.

Tan sols hem de posar en pràctica aquests 10 consells que t’expliquem a continuació per  tenir un cor sa:

10 consells sobre com tenir un cor sa i guanyar en salut i benestar:

 

El que cal fer per a tenir un cor sa:

 

Fer exercici físic amb regularitat. Es recomana practicar esport 3 o 4 vegades a la setmana, durant, almenys 30 minuts. Per a millorar el sistema cardiorespiratori, controlar el sobrepès (i les malalties que es deriven), la hipertensió arterial i la diabetis. També redueix les possibilitats de patir una angina de pit o un infart de miocardi.

Menjar de manera sana i equilibrada. La dieta ens permet regular el colesterol, la hipertensió arterial i el sobrepès, que són factors que estan lligats a malalties del cor. Una bona dieta és baixa en sal, té,  fruita, verdura, fibra, cereals complets, carns magres i peix, és baixa en greix, especialment la saturada i en colesterol. El greix ha de procedir de l’oli d’oliva, de la fruita seca i el peix blau, ja que són les millors per  tenir un cor sa.

Tenir un bon pes. L’obesitat provoca que el cor hagi de realitzar un sobreesforç, facilita l’aparició de la hipertensió, de cardiopaties coronàries, accidents cervell-vasculars, de diabetis tipus 2, i moltes malalties més, entre elles pulmonars i osteoarticulars. Per això, és fonamental que tothom tingui el pes adequat.

Reduir l’estrès i fer activitats que ens agradin. L’estrès pot agreujar les malalties cardiovasculars. Pel que hem d’intentar reduir les situacions que ens estressin i realitzar activitats que ens agradin, que ens millorin l’humor i augmentin el benestar per a eliminar l’estrès de les nostres vides.

 

El que no cal fer:

 

No fumar. Fumar perjudica greument la salut, especialment la cardiovascular. Afavoreix l’aparició de trombosi, redueix el calibre de les artèries coronàries, la qual cosa dificulta el reg sanguini al cor.

Moderar el consum d’alcohol. L’abús d’alcohol és perjudicial per a la salut, el seu excés està relacionat amb l’aparició de malalties del cor. D’altra banda, hi ha estudis que demostren que beure un o dos gots de vi negre podria ser bo per al cor. Per tant, recomanem consumir alcohol amb moderació i de preferència vi negre al costat dels menjars.

 

El que cal controlar per a tenir un cor saludable:

 

Vigilar la diabetis. Perquè no deteriori les artèries, no afecti el cor, ronyons i la vista. Així, reduirem els seus efectes secundaris com l’obesitat i la hipertensió arterial.

Controlar la tensió arterial. La detecció i tractament d’aquesta condició és fonamental per a reduir el risc de patir una malaltia cardiovascular greu.

Fer un seguiment del colesterol. El colesterol afavoreix l’arterioesclerosi, la qual cosa augmenta el risc de patir, per exemple, un infart de miocardi o altres malalties del cor.

Fer una revisió mèdica. Es recomana fer una revisió periòdica a partir dels 40 anys, sobretot si es tenen factors de risc. En fer-la, podrem prevenir o detectar malalties del cor que encara no s’han manifestat.

 

Així, que ja saps, si el que vols és tenir un cor sa, comença a posar en pràctica tots aquests consells.