EL CANVI CLIMÀTIC EN EL NOSTRE PLANETA

El cambio climático

Tots hem sentit parlar sobre el canvi climàtic. Però pot ser que no tinguem clar què és exactament. Això pot ser degut a l’excés d’informació entorn d’aquest tema o a la falta d’interès pel tema. Sigui per la raó que sigui, això pot portar-nos a creure certs mites sobre el canvi climàtic.

Per a entendre què és, quines són les seves causes i com es pot combatre, continua llegint aquest article de WellWo. Resoldrà tots els teus dubtes.

El canvi climàtic és un fet. Un efecte global que no coneix fronteres que per a combatre’l hem de col·laborar tots junts.

Per a entendre què és el canvi climàtic primer hem de diferenciar-lo de l’escalfament global. Perquè sovint es confonen tots dos conceptes o pensem que són sinònims, però no és així.

La principal diferència és que l’escalfament global és la causa del canvi climàtic. L’augment de les temperatures en la Terra és conseqüència de les emissions dels gasos d’efecte d’hivernacle en l’atmosfera. Aquestes emissions es produeixen quan l’ésser humà realitza les seves activitats. Aquest augment, no succeiria de manera natural si l’ésser humà no realitzés aquestes activitats.

És veritat que la Terra ja s’ha escalfat i refredat de manera natural en el passat. Però han estat canvis molt lents (que necessiten milions d’anys per a dur-se a terme). No obstant això, per culpa de l’activitat humana, estem aconseguint canvis que antany van provocar extensions d’espècies en tan sols 200 anys. Sens dubte, un temps rècord.

Quines són les causes i les conseqüències del canvi climàtic?

Principals causes

Com hem esmentat abans, la principal causa del canvi climàtic és l’escalfament global. Això té moltes conseqüències negatives, tant en sistemes físics, biòlegs com a humans, entre altres.

Primer has de saber que l’efecte d’hivernacle és un procés natural que permet que el planeta tingui les condicions necessàries per a albergar vida. Això consisteix a retenir part de la calor del sol (sense l’efecte hivernacle la temperatura de la terra seria de -18 °C).

Els gasos presents en l’atmosfera permeten que es mantingui la temperatura adequada. No obstant això, quan a causa de les activitats de les persones, s’acumulen massa gasos d’efecte d’hivernacle, la Terra reté més calor del que necessita. Això fa que augmenti la temperatura del planeta. El que es diu escalfament global.

Entre les diferents causes que provoquen el canvi climàtic, trobem: l’augment de l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle, la desforestació (els arbres ajuden a netejar l’aire), la destrucció d’ecosistemes marins i l’augment de la població.

Principals conseqüències

Les conseqüències del canvi climàtic poden ser desastroses, ja que posa en perill la supervivència de la fauna i flora de la terra (inclosa la de l’ésser humà).

Cal destacar el desglaç dels pols, la qual cosa en conseqüència provoca l’augment dels nivells de la mar. En conseqüència, es poden inundar i fer que desapareguin els litorals costaners. També regions que es troben a primera línia de la mar.

Una altra conseqüència a destacar és l’augment de l’aparició de fenòmens meteorològics violents. Com, per exemple: sequeres, incendis, la mort d’espècies animals i vegetals, el desbordament de rius i llacs, l’aparició de refugiats climàtics (espècies d’animals que han d’emigrar per a trobar les condicions climàtiques idònies per a sobreviure i de persones). La desaparició de recursos econòmics i mitjans de supervivència de certs països, especialment dels que estan en desenvolupament.

El canvi climàtic no es pot evitar, però si que podem reduir els seus efectes i adaptar-nos a les conseqüències que pugui tenir. Per a això, hem de realitzar certs canvis a petita i gran escala. Per això és tan important que ens impliquem tots, perquè sigui més efectiu i durador.

Entre les diferents mesures que podem dur a terme trobem mitigar els efectes, adaptar-nos a l’entorn i realitzar acords internacionals. Perquè tots els països es comprometin i duguin a terme accions per a reduir els seus efectes.