QUÈ ÉS LA SALUT MEDIAMBIENTAL I QUINS EFECTES TÉ?

salud medioambiental

 Molta gent no sap amb certesa que és la Salut Mediambiental, però és una cosa que tots hauríem de conèixer perquè ens afecta i té conseqüències en la nostra salut, tant a curt com a llarg termini

 

Què considerem com salut mediambiental

 

Es considera Salut Mediambiental tot allò que està relacionat amb els factors físics, químics i biològics externs (és a dir, els factors ambientals) d’una persona que afecten la seva salut i benestar.

 

La Salut Mediambiental intenta prevenir les malalties i crear ambients que beneficiïn la salut. No té en compte els comportaments que no estan relacionats amb el medi ambient, que siguin de l’entorn social, econòmic i genètic de la persona.

 

Ara que sabem que els factors mediambientals poden causar-nos una deterioració en la salut, indagarem una mica més sobre quins són. Primer hem de recordar que hi ha alguns a curt termini i uns altres a llarg termini, com hem dit abans.

 

Efectes a curt i llarg termini de la Salut mediambiental

 

Els efectes a curt termini són els anomenats “toxicitat aguda”: per exemple, inhalar clor provoca una infecció respiratòria a l’instant. Alguns productes químics actuen com a verí que es propaga per la sang i causen nàusea, vòmits, mal de cap, etc.

 

Els efectes a llarg termini, anomenats “toxicitat crònica” triguen més a aparèixer. A vegades mesos o anys, i perquè apareguin hem d’exposar-nos de forma repetida als químics i toxines que els causen. Poden causar, per exemple: càncer, alteracions genètiques, al·lèrgies, canvis hormonals, intoxicació del sistema nerviós.

 

Tant a curt com a llarg termini poden aparèixer efectes diversos en el nostre organisme:

 

Apareixen noves intoleràncies (algunes de les quals encara no estan investigades, perquè puguin ser-ho, caldria invertir més en sanitat i assajos clínics)

 

Apareixen al·lèrgies i malalties estranyes a causa de la hipersensibilitat als químics que ens envolten.

 

Malalties respiratòries agudes, com per exemple pneumònia.

 

Factors a tenir en compte

 

Els efectes de l’exposició a determinades substàncies que causen malalties, poden ser diferents en cada persona. Factors com l’edat, el sexe i l’estat de salut influeixen en la deterioració que causen en cada persona. Els grups més vulnerables són els nens, ancians i famílies amb pocs ingressos i amb accés limitat a la sanitat.

 

És important detectar tots aquests canvis el més aviat possible per a poder curar-los. De la mateixa forma, és important invertir en sanitat i recerca per a trobar noves cures. Sobretot, cures a les noves malalties, algunes de les quals, no reaccionen als fàrmacs actuals.

 

Per a evitar els efectes negatius del medi ambient, es recomana no contaminar, viure en zones el més naturals possibles, amb poca contaminació de l’aire i del terra, sobretot. I seguir una dieta a base de productes naturals. Ja que som el que mengem, si els productes que ingerim estan replets de productes químics, nocius per a la salut, estarem danyant els nostres sistemes immunitaris. L’ideal és menjar fruita i verdura conreada de manera ecològica, sense que s’hagin usat pesticides o químics.

 

Per a això, podeu crear el vostre propi hort a casa o formar part d’una cooperativa que us ajudi a accedir a productes naturals locals, a més, us assegurareu que es paga el preu just als productors i us involucrareu més amb la causa i el procés.