QUÈ SÓN LES PROTEÏNES I QUÈ ENS APORTEN?

proteínas

Què són les proteïnes?

Les proteïnes són macromolècules formades per molècules més petites, denominades aminoàcids.

Hi ha 20 tipus d’aminoàcids diferents. D’aquests 20, el cos pot sintetitzar 12 per si només, són els anomenats aminoàcids no essencials. Els altres 8, són els anomenats aminoàcids essencials i els hem d’obtenir a través dels aliments perquè el cos els pugui sintetitzar.

Tots dos són igual d’importants perquè el nostre organisme pugui funcionar correctament. No obstant això, hem de prestar especial atenció als essencials ja que, al no poder-los produir per nosaltres mateixos, necessitem alimentar-nos correctament perquè el cos obtingui les quantitats diàries que necessita.

Si no obtenim les quantitats diàries recomanades de proteïnes, el nostre cos no podrà funcionar correctament i a llarg termini pot causar-nos problemes de salut i derivar en l’aparició de malalties.

Això sí, cal menjar la quantitat justa que necessitem perquè ingerir massa proteïnes també pot causar-nos problemes de salut.

Les proteïnes, també es coneixen com els elements bàsics de la vida perquè són el component principal de les cèl·lules, els músculs i els altres teixits del cos humà. Són més importants del que pot semblar al principi.

Després de l’aigua, són l’element més present en el nostre organisme (quant a volum es refereix) i el que participa en més processos cel·lulars.

 

Què ens aporten a l’organisme?

Els aliments amb proteïnes aporten moltes coses al nostre organisme. Com hem esmentat abans, són un element bàsic perquè els nostres òrgans funcionin de manera correcta.

Per a començar, són les encarregades de donar l’energia que necessiten als nostres músculs, mantenen la massa muscular de manera òptima.

Construeixen teixit, a part del muscular, de la resta d’elements interns. I reparen el teixit o els òrgans danyats després d’una ferida.

Ajuden a regular i sintetitzar les hormones, per tant, si no volem tenir un desajustament hormonal hem de controlar les quantitats de proteïnes que ingerim.

També ajuden a crear anticossos, la qual cosa millorarà el nostre sistema immunitari i ens permetrà tenir millor salut.

A més, també estan presents en el moment en que es creen alguns dels neurotransmisors.

Unes altres, funcionen com a enzims i faciliten la creació de reaccions químiques dins del nostre cos. O ajuden a regular els nivells de sucre en sang.

Algunes proteïnes s’encarreguen de portar nutrients, com per exemple els lípids, les vitamines o els minerals on els necessitem.

Per a acabar, certes proteïnes regulen l’expressió d’alguns gens o regulen la divisió de les cèl·lules.

 

Com veieu, les proteïnes ens ajuden amb moltes coses, en la creació de teixit, múscul i ossos, regulen els nivells de sucre en sang, transporten elements essencials als òrgans, creen anticossos, i molt més. Per això és important seguir una dieta equilibrada perquè el nostre organisme sintetitzi tots els tipus de proteïnes. Perquè no tinguem cap desequilibri.

Són un element, no tan petit com pot semblar, però bàsic i vital per al bon funcionament dels nostres sistemes.