IDEES PER UN CONSUM RESPONSABLE (1a part)

Consumo responsable

Des que ens aixequem fins que ens fiquem al llit, estem consumint. Ho fem de manera responsable i sent conscients de l’impacte en el planeta? Basant-nos en els consells que Greenpeace determina com a necessaris per un consum responsable, hem elaborat una guia amb unes idees bàsiques per actuar sobre aquest assumpte.

FUSTA

L’elecció de la fusta afecta als boscos perquè, darrere d’una compra pot haver-hi una mala gestió forestal en zones amenaçades, tala il·legal, desforestació, violació dels drets humans i la invasió de territoris indígenes. Per totes aquestes raons, el consum responsable és tan necessari com urgent.

Reciclada i local: Abans de comprar fusta, cerca aquelles que estiguin produïdes a la teva regió o proximitat. Estaràs evitant els efectes que el transport té sobre el clima i afavorint al desenvolupament rural dels productors locals. A més, la fusta recuperada i amb segell FSC es poden tornar a reciclar amb facilitat.

Cuida la fusta: Per fer més longeu aquest material, existeixen en el mercat diferents productes per tractar fongs, insectes, agents atmosfèrics i diferents necessitats. Abans de tirar un moble perquè creus que no té objecció, pregunta a professionals perquè puguin assessorar-te per tractar-los.

Recicla i remodela: Dóna un cop d’ull a les botigues de segona mà, són opcions que donen un estil molt particular a les cases amb un toc vintage. Existeixen botigues que restauren mobles i els posen a la venda amb un look que semblen nous amb l’afegit de ser únics. I, si t’atreveixes, pots remodelar i tenyir el teu propi mobiliari per donar-li una nova aparença a la teva llar.

ROBA I CALÇAT

T’havies plantejat per què ara en la moda, les temporades ja no existeixen? Per què els preus i la qualitat de la roba han caigut? La fast-fashion i el consum agressiu es tracta d’això: Consumir cada vegada més, sense pensar-ho. Trencar això és possible.

Cuida les teves peces: Anar amb compte de les teves peces en el moment del rentat i assecat, és una manera de conservar-les més anys i, per tant, reduir un 24% les emissions de CO₂. Estalviaràs no sols diners, sinó aigua i matèries primeres, evitant danyar els rius i la terra amb químics i pesticides.

Customitza, intercanvia o dóna: Si la peça està ben cuidada, però t’ha deixat d’agradar, customízala per donar-li un nou aspecte més al teu grat. Intercanviar-la amb algú, és una manera d’allargar la vida de la peça, ja que a una altra persona li pot agradar o, donar a algú que li pugui servir.

Compra roba de producció local o segona mà: Deixar de comprar en grans superfícies i apostar per negocis amb principis sostenibles, és donar els teus diners a roba lliure de components tòxics la qual conjumina la cura mediambiental i el respecte dels drets humans dels treballadors/es. Una altra opció és adquirir la teva roba en botigues de segona mà.

PEIX

La conservació de la fauna i la flora aquàtica està sent condicionada per factors externs causats per l’ésser humà. L’augment global de la temperatura de l’aigua, l’acidificació dels oceans i la sobreexplotació de les espècies per al consum alimentari.

De temporada, sostenible i proximitat: L’acció més eficaç és reduir el consum. Quan ho compris, fes un consum responsable i tria aquell peix i marisc que sigui de temporada perquè influeix en el benestar dels oceans, a la millora de la sobreexplotació actual i, a més, el consumiràs amb major aportació nutricional i sabor, en comparació amb el de piscifactories.

Mira l’etiqueta: L’etiquetatge ha de donar la informació del mètode de pesca i la zona de captura. Tria aquelles més sostenibles com la pesca en punxo, nansa, la canya, el tresmall, etc. Sobre les zones de captura, com més a prop hagi estat capturat, millor. Si l’etiquetatge no és clar o el pescater no té aquesta informació, no el compris. Menjar peix sense saber la seva procedència és el major mal que podem fer a l’oceà.

La tonyina, la més perjudicada: L’ONU celebra cada 2 de maig el Dia Mundial de la tonyina, per destacar la importància d’una gestió sostenible de les poblacions d’aquest peix. És un dels peixos més consumits en el món i és important gestionar-lo d’una manera sostenible. Coneix el viatge de la tonyina de la mar fins al teu plat i compra aquells peixos amb canya i els més pròxims possibles.

PRODUCTES ELECTRÒNICS

El Programa de Medi ambient de les Nacions Unides indica que, en un any, es generen prop de 50 milions de tones de deixalles electròniques. Aquests, contenen materials altament contaminants i posen en perill la nostra salut i la del planeta.

Consum amb consciència: Com consumir, prioritza la responsabilitat a les modes aguantant el màxim possible amb els teus dispositius electrònics. Succeeix que sempre volem els últims models, però pregunta’t, abans d’adquirir un altre, si realment és necessari i si ho necessites.

Repara: Si un aparell deixa de funcionar, abans de comprar un altre, informa’t sobre si té solució. Si és així, aconsegueix pressupost i valora si pots reparar-ho per continuar donant-li ús. És un estalvi per la teva butxaca i un benefici per al planeta.

Productes respectuosos: Si necessites comprar un producte electrònic nou, dóna suport a aquelles empreses que fabriquen productes respectuosos amb el medi ambient i amb els seus treballadors. Aquestes empreses prioritzen que en totes les fases de fabricació, fins a la seva eliminació final, per minimitzar l’impacte negatiu en el planeta i garantir que el consumidor fer un consum responsable.