10 CLAUS PER UNA ALIMENTACIÓ SALUDABLE

alimentación saludable

Fer la transició a una alimentació saludable no sempre és fàcil al principi, quan estàs assimilant i incorporant nous hàbits a la teva vida. Perquè no es tracta d’una dieta momentània o un objectiu a curt termini: Portar una alimentació saludable és un compromís per a tota la vida que té efectes directes en la salut física i mental. Per això, és tan important fer-ho bé, a poc a poc i de manera segura. Hem de reprogramar el nostre cervell, els nostres hàbits i el nostre paladar. A continuació, et donem les 10 claus per transitar a una alimentació saludable. Et garantim que menjar millor et canviarà la vida.

1. Troba el teu motiu

Contesta a la següent pregunta: “Per què vull canviar la meva alimentació? Quins són els motius pels quals vull canviar la forma actual d’alimentar-me?”. Per estar més saludable, sentir-se millor, prevenir malalties, perdre pes, pel meu compromís amb el medi ambient o els animals… Siguin quins siguin els teus objectius, coneix-los. És realment important que trobis motius suficients per tu, perquè seran clau per mantenir viva la motivació al llarg del temps.

2. Informa’t i tria un bon pla d’alimentació

Una vegada tinguis clars els motius, adquireix un bon coneixement per saber per on començar i com dur-ho a terme. Per això és important recolzar-se en fonts fiables, amb criteri científic, de la mà de professionals de la nutrició. Si no pots posar-te en mans d’una persona professional en dietètica i nutrició, procura buscar en llibres i portals escrits per experts en la matèria.

3. Entén que és un procés

Alguns canvis pots fer-los de la nit al dia perquè no tenen major implicació que decidir fer-ho. Però, quant a hàbits alimentaris es refereix, per tenir èxit, és clau tenir unes expectatives realistes, entendre que és un procés que es construirà passet a passet, armant-se de paciència i voluntat.

4. Pensa a canviar, no a prohibir

En una transició cap a una alimentació saludable no es tracta de prohibir. Moltes persones ho fan i, per aquesta raó, els costa tant implementar aquests canvis, acaben per cansar-se i abandonen. L’enfocament correcte seria anar substituint aquells aliments poc saludables per uns altres que ho siguin. Aquest procés ha de ser de manera orgànica. Es tracta de provar formes noves de cuinar i reeducar el paladar. Un exemple seria, canviar la brioixeria industrial del desdejú per coques casolanes de civada amb xocolata negra.

5. Que la teva cuina estigui plena de salut

Seguint el punt anterior, és el moment de triar aliments saludables. A poc a poc, desfés-te de tot aquell menjar que no et nodreix, ni aporta res al teu organisme. Canvia els processaments, refinats i precuinats per aliments frescos de diferents colors i textures. Omple la teva cuina de verdures, hortalisses, fongs, fruites, llegums, cereals, fruita seca, llavors, proteïna animal de qualitat, herbes aromàtiques i condiments. Tot de temporada, fresc i, a poder ser, ecològic.

6. Cuina, prova i experimenta

La clau per menjar de manera saludable és cuinar els teus plats i així evitar precuinats. No fa falta passar-se hores a la cuina, pots començar amb coses senzilles i gustoses per habituar-se. També pots fer batch cooking que consisteix a cuinar una vegada per tota la setmana. En aquest cas, posa’t música o tria els teus podcasts preferits perquè l’experiència a la cuina sigui més amena, si et costa passar unes hores cuinant. Anima’t a provar plats nous, cuinar els aliments de formes diferents i enamora’t del menjar saludable.

7. Busca suport en el teu cercle proper

Algunes persones podran fer el canvi de manera independent, sense necessitar a ningú al seu costat que li acompanyi. Però, fer aquest procés amb familiars o amics, pot ser una empenta vital i fins i tot pot ser que s’uneixin al teu objectiu de canviar d’hàbits alimentaris. Intercanviant opinions, receptes i sensacions, us ho passareu millor. Pots teixir la teva xarxa amb membres que tinguis a prop diàriament o, via online.

8. Mantingues la calma i sigues pacient

La ment és traïdora i moltes vegades pot arribar a ser la nostra pitjor enemiga. Si un dia no ho has fet tan bé com imaginaves, no et parlis malament, no et culpis o et castiguis. Has de ser pacient amb tu mateix/a, perquè els canvis d’hàbits són un procés i hauran dies que es torcin. La teva veu interior no pot llançar-te missatges negatius, perquè acabaràs per fer-te mal, et frustrarás i abandonaràs. No siguis tan rígid/a amb tu mateix/a i parla’t amb respecte i afecte, com ho faries a un/a amic/amiga

9. Planifica

Planificar amb antelació es tracta d’un punt primordial en aquest procés. Per avançar en aquesta transició alimentaria, planejar la compra i els menjars és el secret de l’èxit. D’aquesta manera evitarem aquests moments en els quals tenim apetit i, si no tenim res saludable que menjar, finalitzarà a comprar algun plat o tentempié gens favorable al teu propòsit. Planificar els menjars setmanals, t’ofereix el temps per configurar uns plats plens de nutrients sense cadències.

10. Escolta el teu cos i gaudeix

Connecta amb el teu cos i observa els canvis que es produeixen amb la teva transició a una alimentació saludable. Identifica com et senten els aliments, analitza si quan menges tens gana o, si en alguns moments, ho fas per a pal·liar un estat emocional. Observa també si vas correctament al bany, si les teves digestions són millors, si descanses millor… Tota l’observació et servirà per valorar com estàs i així poder adaptar setmana a setmana la teva alimentació fins a trobar l’òptima per a tu. I, finalment, gaudeix de tots els aspectes positius que té el procés de transitar a una alimentació saludable, de menjar de manera conscient i de com el cos ho agraeix amb més energia i sentint-te millor a nivell físic i mental.