PROBIÒTICS I PREBIÒTICS, QUINA ÉS LA DIFERÈNCIA I PER A QUÈ EM SERVEIXEN?

Los probióticos y los prebióticos

 

Encara que les paraules probiòtics i prebiòtics són molt semblants, cal no confondre-les, perquè cadascuna té un significat diferent i un impacte molt diferent quan els consumim. Mentre que un probiòtic es refereix a un microorganisme viu que té un impacte benèfic en la salut, un prebiòtic és “l’aliment” d’aquest microorganisme.

Els probiòtics consumeixen prebiòtics, tornant-se més “forts” i exercint la seva acció saludable de manera òptima en el nostre cos. Per això és important entendre les seves propietats i diferències, les quals t’explicarem en aquest article perquè els puguis aprofitar.

ELS MICROORGANISMES I LA MICROBIOTA

Quan pensem en microorganismes, com a bacteris, fongs o virus, moltes vegades els hi donem una connotació negativa, i els relacionem amb malalties, infeccions o intoxicacions. De manera general, i com el seu nom ho diu, els microorganismes són organismes diminuts que es troben en tots costats.

Què vol dir? Els trobem en l’aire, l’aigua, la terra, els aliments, fins i tot al nostre cos i intestins. De fet, se sap que més de 39 bilions de bacteris viuen dins de nosaltres i la majoria d’elles donen lloc a una gran quantitat d’efectes que impacten directament en la nostra salut i benestar.

A aquests bacteris que viuen dins del nostre organisme se’ls denomina microbiota, i s’ha descobert que varien en cadascun de nosaltres, depenent de diferents factors com el nostre genotip, gènere, i estil de vida, incloent-hi l’alimentació i activitat física.

Segons un estudi recent, publicat en la revista científica “Antibiotics”, una dieta deficient i desequilibrada, l’obesitat i un estil de vida sedentari, generen un desequilibri de la microbiota intestinal, la qual conté més de 500 espècies de bacteris, donant lloc a una multitud de malalties.

Afortunadament, avui dia tenim disponibles una gran quantitat d’aliments amb probiòtics i prebiòtics, que poden ajudar-nos a mantenir en equilibri la nostra microbiota, però és important que els aprenguis a diferenciar i saber com consumir-los.

ELS PROBIÒTICS I ELS SEUS BENEFICIS

El terme probiòtic es va definir des de 1908, quan el Premi Nobel de Medicina, Iliá Méchnikov, va argumentar que la presència d’alguns bacteris “amigables” o “bons” en els aliments podria modificar la composició microbiana del nostre organisme en ser consumits, reemplaçant als microorganismes nocius (patògens).

Des d’aquest llavors fins avui, s’han dut a terme nombrosos estudis de recerca i s’ha arribat a una definició oficial, declarant que els probiòtics són microorganismes vius que quan són administrats en quantitats suficients, confereixen una acció benèfica en la salut de qui ho consumeix.

Alguns dels probiòtics més estudiats són Lactobacillus i bifidobacterias, els quals poden trobar-se en aliments fermentats com el iogurt, el quefir, la xucrut, el kombutxa i el kimchi, entre altres. No obstant això, és important assegurar-te que aquests aliments no hagin estat processats amb altes temperatures per a la seva conservació i que sempre estiguin en refrigeració.

Això assegura que els microorganismes presents en ells estan vius i es troben reproduint-se de manera controlada, perquè quan els consumeixis puguin exercir els seus beneficis, com ara l’exclusió de patògens, facilitar la digestió d’uns certs components en els aliments com la lactosa, millorar la funció de barrera intestinal i la producció de compostos bioactius com a vitamines, neurotransmissors, i àcids grassos de cadena curta, entre altres.

ELS PREBIÒTICS I ELS SEUS BENEFICIS

Per part seva, el concepte de prebiòtics és més recent, definit en 1995 com aquells aliments que contenen uns certs components no digeribles per l’ésser humà i que nodreixen als probiòtics, reforçant així la nostra microbiota intestinal. Entre els compostos no digeribles es destaquen la fibra soluble, concretament els fructooligosacáridos, la inulina, els galactooligosacáridos, pectines, mucílags, o el midó resistent.

Aquests compostos estan comunament presents en aliments com les fruites i vegetals, all, ceba, carxofa, cigrons, faves i altres llegums. El principal efecte benèfic dels prebiòtics és que el seu consum estimula l’activitat dels bacteris “amigables” en la nostra microbiota, mantenint-la saludable i balancejada. Per tant, incloure’ls en la teva alimentació és molt favorable perquè si consumeixes probiòtics el seu efecte sigui més efectiu.

Ara ja saps quines són les seves diferències, et recomanem incloure tots dos en la teva alimentació i que a més et mantinguis duent a terme activitat física perquè potenciïs els beneficis a la salut, i et mantinguis en un estat òptim de benestar.