LA NUTRICIÓ I LA SALUT DEL CABELL

La nutrición y el cabello

 

La salut del cabell és una preocupació constant per a moltes persones, i si bé els productes tòpics poden ajudar a mantenir-lo en bon estat, el que mengem juga un paper encara més important en el seu creixement, força i lluentor. El nostre cabell està compost principalment per queratina, una proteïna que necessita nutrients específics per a regenerar-se i mantenir-se saludable. Si la dieta no proporciona els nutrients necessaris, el cabell pot afeblir-se, caure’s o perdre la seva lluentor. Per tant, entendre com la nutrició influeix en la salut capil·lar és important per a mantenir un cabell sa i fort al llarg del temps.

Uns certs nutrients influeixen en el creixement i manteniment del cabell, com podràs descobrir en aquest article. A més, t’explicarem quins aliments específics contribueixen a tenir un cabell més saludable. La nutrició adequada no sols pot prevenir la pèrdua de cabell, sinó també promoure el seu creixement i millorar la seva aparença. Els nutrients essencials són clau per a mantenir un cabell brillant i fort!

NUTRIENTS ESSENCIALS PER A UN CABELL SA

Proteïnes

El cabell està compost principalment de queratina, una proteïna fibrosa que li dóna estructura. Les proteïnes són fonamentals per al creixement del cabell, ja que sense elles no seria possible la regeneració de les cèl·lules capil·lars. Una deficiència de proteïnes pot portar a una fase de repòs prematura en els fol·licles pilosos, la qual cosa resulta en la caiguda del cabell. Assegurar-se d’incloure suficients proteïnes en la dieta és important per a mantenir un cabell fort i saludable. Les fonts de proteïna d’alta qualitat, com les carns magres, els ous, els productes lactis, els llegums i els fruits secs, poden ajudar a promoure el creixement capil·lar.

Ferro

El ferro és un altre nutrient essencial per a la salut del cabell, ja que juga un paper clau en la producció de glòbuls vermells, que transporten oxigen als fol·licles capil·lars. Sense nivells adequats d’oxigen, el creixement del cabell es veu compromès, la qual cosa pot derivar en la pèrdua o afebliment del cabell. La deficiència de ferro, també coneguda com a anèmia ferropènica, és una de les principals causes de pèrdua de cabell en les dones. Els aliments rics en ferro inclouen carns vermelles, espinacs, llenties i altres vegetals de fulla verda.

Biotina i altres vitamines del complex B

La biotina, o vitamina B7, és un dels nutrients més coneguts pels seus efectes positius en el cabell. La biotina ajuda a enfortir l’estructura de la queratina i fomenta la regeneració cel·lular, la qual cosa resulta en un cabell més fort i menys propens a trencar-se. A més, altres vitamines del complex B, com la B12 i la B6, són essencials per a mantenir la salut capil·lar, ja que ajuden a la producció de glòbuls vermells i al transport d’oxigen cap al cuir cabellut.

La falta d’aquestes vitamines pot portar a la caiguda del cabell i a una aparença apagada. Entre les fonts alimentoses de biotina i altres vitamines B s’inclouen els ous, les nous, les llavors, el peix i els llegums.

Zinc

El zinc és un mineral essencial que juga un paper important en la reparació de teixits capil·lars i en la regulació de les glàndules sebàcies del cuir cabellut. Una deficiència de zinc pot provocar caiguda del cabell i una menor capacitat dels fol·licles per a regenerar-se. Els aliments rics en zinc inclouen ostres, carn de bou, llavors de carabassa i espinacs. A més, el zinc ajuda a equilibrar les hormones, la qual cosa també és important per a prevenir la caiguda del cabell.

Àcids grassos omega-3

Els àcids grassos omega-3 no sols són rellevants per a la salut general del cos, sinó també per a mantenir un cabell hidratat i brillant. Aquests àcids grassos essencials ajuden a mantenir el cuir cabellut saludable en reduir la inflamació, millorar la circulació sanguínia i mantenir els fol·licles pilosos actius. Atès que el cos no pot produir omega-3 per si sol, és important consumir aliments rics en aquests àcids grassos, com el salmó, les nous i les llavors de xia.

ALIMENTS RECOMANATS PER A MILLORAR LA SEVA SALUT

Peix gras

El salmó, el verat i les sardines són excel·lents fonts d’àcids grassos omega-3, que promouen la salut del cuir cabellut i afavoreix un cabell hidratat i brillant. A més, aquests peixos contenen vitamina D, que és important per a la creació de nous fol·licles capil·lars.

Ous

Els ous són una excel·lent font de proteïna d’alta qualitat i també contenen biotina, dos nutrients fonamentals per al creixement del cabell. Menjar ous de manera regular pot millorar la fortalesa del cabell i prevenir la caiguda.

Espinacs

Aquest vegetal de fulla verda és una excel·lent font de ferro, a més de ser ric en vitamina A, vitamina C i àcid fòlic, tots ells essencials per al creixement saludable del cabell. L’espinac ajuda a mantenir el cuir cabellut hidratat en augmentar la producció de seu, un oli natural que actua com a condicionador del cabell.

Fruits secs i llavors

Les nous, ametlles i llavors com les de lli o xia són riques en àcids grassos omega-3, vitamina E i zinc. La vitamina E és un potent antioxidant que ajuda a protegir els fol·licles del mal oxidatiu, mentre que el zinc és important per a la reparació del cabell i la regulació de les glàndules sebàcies.

Llenties

Les llenties són una excel·lent font de proteïnes vegetals, ferro, zinc i biotina, tots ells nutrients essencials per a un cabell sa. El seu contingut d’àcid fòlic també ajuda a mantenir la salut del cuir cabellut i la regeneració dels fol·licles.

Alvocat

L’alvocat és una fruita rica en vitamina E, que ajuda a protegir el cuir cabellut i a prevenir el mal oxidatiu dels fol·licles capil·lars. També conté greixos saludables que hidraten el cabell i el mantenen suau i brillant.

LA CLAU PER A UN CABELL SA ESTÀ EN LA NUTRICIÓ

La cura del cabell no sols depèn dels productes tòpics o tractaments, sinó que la base d’un cabell sa comença des de l’interior. La nutrició adequada, rica en proteïnes, ferro, biotina, zinc i àcids grassos essencials, juga un paper molt important en el creixement i manteniment del cabell.

En incloure en la teva dieta els aliments que t’aconsellem, no sols estaràs promovent un cabell fort i brillant, sinó que també milloraràs la teva salut general. És fonamental recordar que el cabell reflecteix l’estat intern del cos; per tant, una dieta equilibrada i rica en nutrients essencials és el primer pas cap a un cabell més saludable.