Protegir-se dels raigs ultraviolats és molt important perquè la majoria dels tipus de càncer de pell són provocats per un excés d’exposició a aquests mateixos. Si bé la majoria són deguts a una exposició a la llum del sol, també poden ser deguts a l’exposició a llums artificials com ara les que es fan servir en els centres per a bronzejar-se o als llums solars. D’aquesta manera, les persones amb massa exposició a aquest tipus de llums i raigs, tenen un major risc de patir càncer de pell.
Dins dels raigs ultraviolats, incloem els raigs UVA i els UVB. Aquests últims compten amb més energia i és més possible que siguin la causa de certs tipus de càncer. No obstant això, tots dos tipus de raigs poden ser-ho. No existeix cap mena de raigs que sigui 100% segur per a la pell. Aquells que vénen del sol, poden ser més o menys intensos en funció de diversos factors.
Per exemple de l’hora del dia que és, entre les 10 del matí i les 16 hores, són més intensos. A la primavera i a l’estiu també són més nocius, no obstant això, aquesta dada no és important si ens situem a prop de l’equador. Com més lluny de l’equador estiguem, menys agressius són. L’altitud també és important, ja que en els llocs més alts, arriben més raigs ultraviolats. També és important saber que encara que hi hagi núvols, els raigs poden passar i arribar al terra. A més, poden rebotar en unes certes superfícies, com per exemple l’aigua o la neu, la qual cosa fa que si estem a prop, tinguem més exposició a aquests.
Hi ha una eina que ajuda a saber la potència dels raigs ultraviolats que hi ha en una regió determinada. Això pot ser molt útil si es preveu passar el dia fora o viatjar a una nova regió. Perquè ens puguem preparar correctament. És un servei que ofereix el Servei Meteorològic Nacional dels Estats Units juntament amb l’Agència de Protecció Ambiental (EPA). Han establert una escala d’1 a 11+, com més elevat el número, major és el risc que es corre en exposar-se als raigs ultraviolats. Es pot accedir a aquest servei en la pàgina web del EPA.
Altres factors a tenir en compte:
A més de la intensitat dels raigs, també cal tenir en compte el temps que s’està exposat, si es porta protecció solar i el tipus de roba. La gent que viu en regions on hi ha una major quantitat d’exposició solar al llarg de l’any, té més risc de patir càncer de pell. També aquelles persones que treballen a l’exterior o que passen moltes hores al carrer.
Hi ha una cosa anomenada patró d’exposició, que augmenta el risc, per exemple, patir cremades amb molta freqüència durant la infància, fa que la persona tingui més possibilitats de tenir càncer o problemes de pell, fins i tot diversos anys després.
Per aquesta raó, és molt important protegir-se sempre del sol.
Cada vegada que una persona està sota la llum del sol, s’exposa als seus raigs, això s’acumula dia rere dia. Per aquesta raó, cal protegir-se sempre, no solament els dies que anem a la platja, la crema del sol hauria de formar part de la nostra rutina diària. Encara que no veiem el sol, també hauríem de posar-nos crema, perquè, com hem dit abans, els raigs ultraviolats, passen a través dels núvols.
A més de la crema, cal estar a l’ombra sempre que sigui possible. La roba també ajuda a protegir-se dels raigs solars, per exemple, la màniga llarga i els pantalons llargs ens protegeixen més perquè cobreixen més pell, els colors foscos protegeixen més que els clars i les teles atapeïdes protegeixen més que les fines, la roba seca també protegeix més que la roba mullada. Per el cap es poden usar mocadors, gorres, barrets… I no ens hem de oblidar dels ulls, cal portar ulleres perquè no pateixin.
Si podem, evitar sortir entre les 10 i les 16 hores, que és quan més intensitat tenen. Una senzilla manera de saber si els raigs són molt intensos és posar-se al sol i observar l’ombra, si és més curta que nosaltres és senyal dels raigs ultraviolats són molt intensos i que per tant hauríem d’evitar exposar-nos a ells.
Si no es pot evitar, hem de seguir els consells que hem esmentat abans: crema solar, anar per l’ombra, fer servir ulleres i mocador o barret al cap. Cal prestar especial atenció a la platja i a la neu, per la qual cosa cada dues hores és important tornar a aplicar crema i no exposar-se sota la llum del sol durant períodes de temps prolongats. També cal saber que els raigs del sol poden travessar l’aigua, per la qual cosa si ens trobem a la platja, l’ideal no és estar tota l’estona dins de l’aigua.
Finalment, cal saber que els cristalls també ens poden ajudar. Aquests bloquegen la majoria de raigs UVB, però no d’UVA. Els cristalls polaritzats sí que bloquegen la majoria de raigs UVA, però depèn del fabricant.