ALVOCAT, UN SUPERALIMENT PER AL NOSTRE COS

aguacate

L’alvocat és un aliment que està de moda, no sols pel seu sabor exquisit, sinó que també ho és pels seus beneficis per a l’organisme. En aquest post us detallarem quins són, les seves principals propietats i com podeu cuinar-lo per no perdre cap propietat.

Quin és l’origen de l’alvocat?

L’alvocat és un fruit, surt de l’arbre alvocat en concret es diu, Persea americana i forma part de les plantes lauraceae. Aquestes són un conjunt de plantes de tipus llenyoses les quals es caracteritzen per créixer en climes càlids. Dins d’aquesta família també trobem plantes com el llorer, la coliflor i la canyella.

Quant al seu nom, cal dir que aquest prové de l’Amèrica Central i en concret deriva de l’asteca: ahucatl. Significa testicle, per la seva forma, per això també té fama de ser afrodisíac.

A Espanya, tanmateix, li vam donar un altre nom, “pera de les Índies“, per la seva forma. En el seu interior hi ha una llavor gran i rodona, té un sabor que recorda al de l’avellana.

Encara que no ho sembli, hi ha moltes varietats diferents, cadascuna es recol·lecta en una època diferent. Gràcies a això, tant a l’hivern com a l’estiu podem comprar aquesta fruita. Avui dia també es conrea aquí i existeix una varietat bio, la qual cosa és un veritable plus.

Aquestes són les principals propietats de l’alvocat:

Aporta greixos saludables: la principal aportació d’aquesta fruita són les grasses monoinsaturades. Forma part de la categoria de fruites oleaginoses, aportant entre un 14 i un 15% d’àcids grassos monoinsaturades, especialment l’àcid oleic.

Ric en minerals i vitamines: l’aportació que més destaca és el de vitamina E. Per cada 100gr d’alvocat, obtenim el 25% diari necessari d’aquesta vitamina. En segon lloc trobem l’aportació en vitamina C, en concret ens aporta el 22% de la necessària. A més, és ric en provitamina A i els minerals: potassi, calci, magnesi, fòsfor, ferro, zinc… Com veieu, és molt complet.

Gràcies a aquestes propietats, podem beneficiar-nos de:

Millorar la salut cardiovascular: gràcies als olis saludables enfortirem el nostre cor, reduirem el colesterol dolent i augmentarem el colesterol bo. El que reduirà el risc de patir una malaltia del cor.

Reduir els signes d’envelliment: com té tanta quantitat de vitamina E i C ens ajuda a combatre els efectes dels radicals lliures. Els principals causants de l’envelliment. Gràcies a això, la nostra pell tindrà un aspecte més jove i els nostres òrgans funcionaran correctament durant més temps.

Enforteix els nostres músculs: és un aliment molt recomanat tant per a esportistes com per a embarassades. D’una banda ajuda els músculs es recuperin després d’una activitat esportiva, aportant el potassi que han perdut i altres minerals necessaris. I d’altra banda a les embarassades els aporta un extra d’energia, nutrients i minerals que necessiten.

Ajuda a relaxar-nos: si estem passant per una època especialment nerviosa o estressant, hem de menjar aquesta fruita. Les seves aportacions d’àcids grassos i vitamines, especialment del grup B, faran que el nostre sistema nerviós es tranquil·litzi.

Aquest superaliment podem incloure-ho en plats salats i dolços, aporta una textura cremosa i un sabor molt bo. Això sí, hem de fer-ho de manera ràpida perquè s’oxida fàcilment.

Se sol menjar cru encara que també es pot cuinar. És millor incloure-ho al final de la cocció perquè no quedi amarg.

Com podeu veure, l’alvocat és un aliment amb nombrosos beneficis. Es pot comprar en pràcticament qualsevol lloc i en qualsevol època de l’any. A més, ho podem cuinar de mil formes diferents, cada persona tindrà una recepta preferida amb aquest superaliment. No deixeu d’incloure-ho en la vostra dieta!