Regals, festes, sopars i menjars, són l’habitual en el temps nadalenc. I, sense oblidar que moltes llars veuen marcades aquestes dates per la desigualtat, en uns altres, es produeixen despeses i accions que s’allunyen d’un consum conscient i es converteixen en un balafiament. Amb la finalitat de reflexionar sobre aquest fet, volem proposar-te a continuació 7 consells per un Nadal responsable.
1. L’origen del regal
Per Nadal comprem els regals que ens demanen sense pensar en la seva procedència. Un Nadal responsable passa per ser conscients que tot el que comprem l’ha hagut de fer algú en les condicions que marquen els seus productors. El sector tèxtil és un dels més afectats per l’explotació laboral, i gran quantitat dels tallers de marques conegudes a Espanya, estan situats en fàbriques del sud d’Àsia on molts pateixen explotació laboral. Mira on s’han produït els articles que compres i si la marca no ho posa fàcil, hi ha botigues amb certificats que garanteixen que per a fabricar els seus productes no ha existit explotació laboral, ambiental o infantil.
2. Per a un Nadal responsable, proximitat
Internet ens connecta amb tot el planeta, independentment del lloc en el qual et trobis. Les compres per Internet fan possible l’adquisició de tot el que desitgis, de qualsevol racó del món i en poc temps. Però no ens parem a pensar que, el viatge que efectua un article des del seu origen fins a arribar a les nostres mans, va acompanyat d’una gran petjada de carboni. És possible que puguem estalviar-nos una mica de diners, però el trajecte ha deixat un cost mediambiental molt alt. En la majoria dels casos, menys, és més. Regalar poc però de comerços sostenibles i locals.
3. Que no falti, però que no sobri
Fins a un 20% del menjar que consumim per Nadal acaba en les escombraries, tant en les llars com en restaurants. Nadal, cap d’any i any nou, són dates en les quals el menjar té un paper fonamental en els festejos. Es tendeix a comprar de més perquè hi hagi varietat en la taula i aquest és un hàndicap que acaba per provocar que sobri menjar en els plats. L’organització en el consum és imprescindible i, encara que sembli òbvia, no sempre es para a pensar amb calma què és el que realment necessitem, elaborar una llista i comprar només el fonamental. Una altra manera d’atallar el problema és fer nous plats amb les sobres i així frenar el desaprofitament. En Internet trobaràs receptes d’aprofitament per un Nadal responsable.
4. Zero waste per Nadal
Succeeix que durant l’any portem sempre bosses de roba en les nostres motxilles i bossa, anem previnguts/des d’elles en el cotxe o sortim de casa amb el carro per a fer la compra. Però, quan arriben les compres nadalenques, demanem a les botigues bosses de plàstic i embalatges sense control quan són, en la seva majoria, innecessaris, pel seu alt cost ecològic. No deixis de fer les teves accions diàries pel simple fet de ser una època diferent. Porta sempre amb tu bosses reutilitzables per a aliments i regals, procura no comprar aquells productes que estiguin embolicats en masses embalatges innecessaris i no contribueixis a generar les grans quantitats d’escombraries que es produeixen en aquestes dates. Un Nadal responsable passa per tenir en compte les deixalles que produïm.
5. Els animals no són un objecte
Les associacions i centres de protecció animal, es troben en aquestes dates, amb nombroses peticions d’adopcions d’animals per a regalar per Nadal. Més de 306.000 animals són abandonats només a Espanya cada any i, gran part d’aquests abandons provenen d’una adopció que no va ser raonada en el seu moment, sinó fruit d’un capritx compulsiu. Quan acaba el Nadal i les persones tornen a les seves vides, els animals desenvolupen problemes en la seva conducta derivats de la desinformació dels seus cuidadors. Aquests s’adonen que els animals són éssers vius, amb unes necessitats vitals i d’atenció, educació i afecte. No oblidis que els animals són éssers, que l’abandó és un tipus de maltractament extremadament cruel i que, a Espanya, està recollit com a delicte en l’article 337 del Codi Penal. Un animal no és un objecte que es pugui regalar a una persona que no ha pres la decisió conscient de ser responsable d’un ésser viu.
6. I si regales experiències?
A vegades regalem objectes pel mer fet de regalar, quan realment no es necessiten o no hi ha una il·lusió darrere. També passa amb els nens i nenes, als quals se’ls desborda de joguines que acaben per acumular en excés. Si no saps què comprar, per què no penses en l’opció d’una experiència? Entrades per al teatre, per a un concert, per a un museu o per a un esdeveniment esportiu. Potser un taller sobre una activitat que li agradi a la persona en qüestió o un curs que li pugui aportar coneixement sobre un tema que interessi. Un sopar en un lloc especial o una escapada de cap de setmana. Amb aquestes opcions li estaràs regalant, no sols l’experiència, si no un temps bonic per viure una vivència junts.
7. Replanteja la il·luminació en el teu Nadal responsable
Un dels imprescindibles en la decoració nadalenca és la il·luminació i, en arribar aquestes dates, veiem els carrers adornats amb mantells de llums. El mateix passa en les nostres llars. Optar per les llums LED és una opció, ja que consumeixen menys que les tradicionals. És una major inversió en la compra, però després ho notaràs en la factura de la llum i, d’aquesta manera, reduiràs la teva petjada de carboni. Però les llums LED també té la seva cara oculta i sembla ser que en la seva fabricació s’emeten moltes tones de CO₂. Pel que, una millor alternativa és decorar la teva llar amb espelmes, que és una opció molt càlida i elegant. Una altra elecció amb llums que utilitzin com a energia la llum solar. Si fas servir llums amb piles, que aquestes siguin sempre recarregables; recorda que una sola pila pot arribar a contaminar 3000 litres d’aigua i pot trigar a degradar-se entre 500 i 1000 anys.