L’1% de la població més rica del planeta llança més CO2 que el 50% més pobre. Aquesta informació la podem extreure del nou estudi que publica Oxfam Intermón, en el qual denuncia les diferències en les emissions de CO2 entre la població, segons la seva renda. Si aquesta situació es manté, en 2030 serà 30 vegades superior a la necessària per complir l’objectiu de l’Acord de París que limita l’escalfament global a 1,5°C en 9 anys.
Aquesta situació no és una cosa que afecti exclusivament en l’actualitat. En 2015 les xifres ja vaticinaven l’existència d’una desigualtat tan desmesurada que ha mantingut el debat viu fins a la recent COP26: l’1% dels ciutadans més rics eren els causants del 15% del total de les emissions de C02. En canvi, en el mateix any, al 50% de la població més pobra del planeta li corresponia el 7% de les emissions.
L’estudi ha estat realitzat a partir de les investigacions del Institute for European Environmental Policy (IEEP) i el Stockholm Environment Institute (SEI). Part d’una anàlisi exhaustiva de les emissions de la població global i els diferents grups d’ingressos. Es conclou evidenciant la diferència que existeix entre la gran petjada de carboni que produeix una minoria mundial, en comparació amb l’altra part de la societat, que és una immensa majoria. Els nivells d’emissions de la població més rica, són els que impliquen avui les retallades tan dràstiques en les emissions de CO2 per a la resta de la població.
Les emissions de C02 haurien de reduir-se dràsticament
L’informe mostra diversos gràfics que representen la informació de l’estudi. En un d’ells podem veure el consum de tones de CO2 per càpita en 1990, 2015 i 2030, en comparació amb l’acord pactat de 2,3 tones per càpita. Les conclusions que extraiem d’aquesta representació és que, en funció dels ingressos, l’únic grup de la població que compleix el pacte és la meitat de la població més pobra, ja que les seves emissions estan molt per sota dels nivells requerits per no superar els 1,5 °C de l’Acord de París.
De fet, si aquest segment més pobre de la població mundial augmentés les seves emissions un 200%, encara així, no arribaria mai a aconseguir el 2,3 tones que implicaria una pujada de 1,5 graus. En canvi, amb el ritme de consum actual dels habitants més acomodats, sí que es pronostica que ho aconsegueixin. Fins i tot, que s’arribi a superar.
Per estar dins del límit pactat d’emissions de CO2, l’1% més ric de la població hauria de rebaixar les seves emissions un 90%, però segons els càlculs efectuats, només preveu fer-ho un 11% sent, per tant, insuficient. Una única persona d’aquest 1% més adinerat, hauria de reduir les seves actuals emissions entorn d’un 97% per poder aconseguir el nivell requerit.
En l’1% de la població recau el canvi contundent
Encara que les dades són alarmants, no tota la informació és desesperançadora. L’Acord de París de 2015, sí que està tenint algun impacte i es preveu que per al 2030 el 40% restant de la població redueixi les emissions un 9% respecte al 2015. Es tracta d’un canvi important per aquest grup que el formen, principalment, països de renda mitjana com la Xina o Sud-àfrica. En aquests llocs, es va registrar entre 1990 i 2015, una ràpida pujada de les emissions.
Però, si realment es vol aconseguir un canvi notori, cal posar l’atenció en aquest 1% de la població. Es tracta d’una petita elit mundial que genera grans quantitats de CO2, la qual és la causant de fenòmens meteorològics extrems que s’estan produint per tot el món i que posen en perill la salut del planeta i, per consegüent, la de tots i cadascun dels éssers vius de la Terra.
En paraules de Jacobo Ocharán, responsable de la iniciativa Climàtica d’Oxfam Intermón: “Les emissions que produeix el vol d’un multimilionari a l’espai superen les que pot generar una de les mil milions de persones més pobres del planeta al llarg de tota la seva vida […] Solament les emissions del 10% més ric, podrien fer que superem el límit fixat en els pròxims nou anys. Això tindria conseqüències catastròfiques per a alguns dels habitants més vulnerables de la Terra, que pateixen tempestes que es cobren la vida de les persones, a més de fam i pobresa”.