DETOX DIGITAL: PER QUÈ ÉS TAN NECESSARI AQUEST HÀBIT?

El detox digital

Sabies que les xarxes socials han modificat la nostra química cerebral? Abans de l’existència del món digital, tal com el coneixem avui, estàvem exposats a menys estímuls procedents de la tecnologia. Però, ara, vivim amb un dispositiu en la butxaca tot el temps. Els missatges constants, les notificacions les 24 hores del dia i els likes, fan que el cervell segregui dopamina, l’hormona de la felicitat que es produeix quan realitzem una activitat amb la qual obtenim plaer.

No és casualitat, llavors, que generi tanta dependència com ho fan altres addiccions que també segreguen dopamina, com són el tabac, l’alcohol o altres drogues. Per això, cada vegada més, escoltem o llegim parlar de la desintoxicació de les xarxes socials i noves tecnologies. El conegut com a “dejuni de dopamina”, tal com ho han anomenat des de Silicon Valley.

Des de Wellwo, volem parlar-te d’una pràctica que no es tracta d’una desintoxicació puntual, sinó que, l’objectiu, és que es converteixi en un hàbit per a realitzar diàriament amb la condició d’ajudar a la teva salut física i mental. Es diu detox digital i, a continuació, podràs llegir com dur-la a terme i per què és tan necessària en l’època actual.

Com ens impacta la hiperconnectivitat?

Un dels problemes més comuns i pel que cada vegada més professionals de la salut recomanen el detox digital, és pels problemes per a agafar el son i tenir un descans reparador. L’ús de dispositius electrònics poc abans de dormir, causa un efecte fisiològic en el qual l’estat del son profund no s’aconsegueix. Utilitzar una xarxa social o navegar en Internet, estimula l’activitat cerebral i en lloc de preparar-ho per al descans, crea un fals estat d’alerta.

La lluentor de les pantalles al qual ens exposem a la nit, és semblant al de la llum solar que, immediatament, capta el receptor de la melanopsina i el nostre cervell rep la informació que és de dia. En aquest moment, la melatonina (hormona de la son) deixa d’intervenir perquè al “ser de dia” no és el seu moment d’actuar, tornant-se la seva acció gairebé inexistent.

Per aquesta raó, el descans després d’exposar-nos a la llum de les pantalles, és superficial. No sols el son no és profund i reparador, sinó que a més influeix en els rellotges biològics del nostre cos i, les funcions de reparació, regeneració i de regulació del sistema immunitari, no s’efectuen com deurien. Això comporta a la llarga, greus problemes per a la salut.

Altres efectes de la hiperconnectivitat són els problemes mentals com la depressió, l’ansietat, la dependència constant al dispositiu i el FOMO. De fet, en el camp de la medicina ja existeix un terme per a la patologia relacionada amb l’excés de l’ús de la tecnologia i Internet: Internet Adicction Disorder (IAD).

L’aïllament social o la pèrdua de plaer per les activitats diàries, són unes altres de les conseqüències. També la nomofòbia, que és la por a no tenir a prop el mòbil. La pèrdua de memòria, el sedentarisme, la tensió ocular, el sobrepès o l’obesitat també són seqüeles que se sumen a la llista de conseqüències sofertes per l’abús de la tecnologia.

6 claus per a dur a terme un detox digital

  1. 2 hores abans de dormir, no miris pantalles com la televisió, tauleta, mòbil i ordinador. L’ideal seria començar el detox digital a partir de les 20h de la tarda. A partir d’aquesta hora, posa el mòbil en silenci o només apte per a rebre trucades. Sopar tranquil·lament amb una xerrada relaxant, aprofita per a llegir, escoltar la ràdio o fer activitats tranquil·les, sense estímuls tecnològics.
  2. El mòbil no hauria d’estar en la taula mentre menges, ni quan ho fas sol, ni en companyia. Aprofita per a gaudir, de manera present, dels sabors del teu plat i connecta amb les persones amb les quals comparteixes taula.
  3. En caminar pel carrer, evitar fer-ho mirant el mòbil. El detox digital també es realitza fora de casa. Aixeca el cap i percep el que succeeix al teu voltant, observa el cel, el món real que t’envolta i/o aprofita per escoltar la música que més t’agrada mentre et dirigeixes al teu destí.
  4. Cada cert temps, fes neteja en les teves xarxes socials. A vegades, acumulem perfils que no ens aporten res, els inputs dels quals no resulten positius, provocant-nos estats d’ànim que no cuiden de la nostra salut mental i emocional. Queda’t només amb aquells perfils constructius i que et sumin.
  5. Conrea la comunicació assertiva, tractant de transmetre les teves preocupacions i emocions en el moment que les sents, per així evitar allargar el patiment. La tecnologia ha provocat que existeixin monòlegs virtuals, a través de missatges o àudios, que entorpeixen la comunicació i que, a vegades, prolonguen en excés la resolució d’un conflicte. El més sa és crear espais de diàleg amb escolta activa que porti a alleujar ansietats i incerteses.
  6. Recorda que tens dret a la desconnexió. Els canvis en la manera de treballar ha estat un dels efectes més notoris de la pandèmia i, encara que té molts beneficis, és cert que posa en risc els treballadors a patir esclavitud tecnològica. Per això, la desconnexió digital s’ha convertit en un dret que alguns països ja estan implementant.

Quins beneficis té un detox digital?

– Millora la qualitat del son
– Redueix l’estrès
– Millora l’equilibri emocional
– Redueix l’addicció tecnològica i el FOMO
– Augmenta el sentit de la realitat
– Millora la memòria i els nivells d’atenció
– Beneficia les nostres relacions personals i comunicació
– Ajuda a recuperar la productivitat i energia
– Millora l’autoestima i l’autoconfiança
– Millora l’apreciació de l’entorn i la naturalesa

I recorda que, si no pots posar en pràctica el detox digital perquè sents que podries estar patint una hiperconnectivitat tòxica; si tens dependència del teu dispositiu; si portes un temps pensant en problemes de manera reiterada o tens problemes per a agafar el son; notes pèrdua d’apetit o ansietat per menjar; experimentes dificultats per a gaudir de les activitats quotidianes; et recomanem que consultis amb un professional de la psicologia, ja que compten amb la preparació necessària per a ajudar-te.