CELEBRANT LA DIVERSITAT CULTURAL: UN PILAR PER AL DIÀLEG I EL DESENVOLUPAMENT

La diversidad cultural

 

El Dia Mundial de la Diversitat Cultural per al Diàleg i el Desenvolupament, celebrat cada 21 de maig i organitzat per la UNESCO, és una data que ressalta la riquesa de les cultures del món i subratlla la importància del diàleg intercultural per a aconseguir la pau i el desenvolupament sostenible. En un món on el 89% dels conflictes passen en països amb escàs diàleg intercultural, reforçar aquest diàleg és important per a construir una cooperació eficaç i mantenir la pau.

EL VALOR ECONÒMIC I SOCIAL DE LA CULTURA

Segons la UNESCO, el sector cultural i creatiu és un dels motors de desenvolupament més potents del món. Aquest sector no sols contribueix al creixement econòmic, representant el 31% del PIB mundial i el 62% de l’ocupació, sinó que també juga un paper essencial en la cohesió social. Amb més de 48 milions de llocs de treball a nivell mundial, gairebé la meitat d’ells ocupats per dones, el sector cultural i creatiu ofereix oportunitats significatives, especialment per als joves menors de 30 anys.

Malgrat la seva importància, aquest sector encara no ocupa el lloc que mereix en les polítiques públiques i la cooperació internacional. És per això que esdeveniments com el Dia Mundial de la Diversitat Cultural són vitals per a visibilitzar el seu impacte i promoure polítiques que donin suport al seu desenvolupament.

UNA DECLARACIÓ HISTÒRICA PER A LA CULTURA

En 2022, MONDIACULT, la major conferència mundial sobre cultura en els últims 40 anys, va reunir 2.600 participants a Ciutat de Mèxic. Durant aquest esdeveniment, es va aprovar una declaració en la qual els Estats van reconèixer la cultura com un “bé públic mundial”. Aquesta declaració, resultat de deu mesos de negociacions multilaterals dirigides per la UNESCO, estableix un conjunt de drets culturals que han de ser considerats en les polítiques públiques.

Entre aquests drets s’inclouen els drets socials i econòmics dels artistes, la llibertat artística, el dret de les comunitats indígenes a salvaguardar els seus coneixements ancestrals i la protecció del patrimoni cultural i natural.

La declaració també advoca per una regulació substancial del sector digital, beneficiant la diversitat cultural en línia i assegurant els drets de propietat intel·lectual dels artistes.

CULTURA I DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE

L’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible reconeix el paper fonamental de la cultura com a motor del canvi i del desenvolupament. Els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) no podran aconseguir-se sense aprofitar la força creativa que emana de la diversitat cultural i sense un diàleg constant que asseguri que tots els membres de la societat es beneficiïn del desenvolupament.

SALVAGUARDAR LA CULTURA EN ÈPOCA DE CRISI

Com explica la UNESCO en la seva pàgina web, la cultura, en trobar-se en la primera línia dels conflictes, és amb massa freqüència víctima de les hostilitats. La destrucció del patrimoni alimenta la violència, l’odi i la venjança entre les persones i afebleix els fonaments mateixos de la pau, dificultant la reconciliació quan s’acaben les guerres.

En un conflicte armat o en una situació de desastre, la cultura es troba especialment en perill, a causa de la seva vulnerabilitat inherent i al seu enorme valor simbòlic. Al mateix temps, la cultura és un factor que impulsa la recuperació, enfortint la resiliència de la comunitat.

Mitjançant l’aplicació de les seves convencions sobre cultura, que es reforcen mútuament, l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) treballa amb la comunitat internacional per a protegir la cultura i promoure el pluralisme cultural en situacions d’emergència, duent a terme activitats en èpoques de guerra civil i conflictes bèl·lics, així com en situacions posteriors a desastres provocats per perills naturals o causats per l’home.

PATRIMONI CULTURAL I CONFLICTES ARMATS

La protecció de la cultura i la lluita contra els crims han estat en el centre de la missió de la UNESCO des de la seva fundació. Amb aquest esperit i amb la promesa de preservar el patrimoni per a les generacions futures, s’han adoptat sota els auspicis de la UNESCO la Convenció per a la Protecció dels Béns Culturals en cas de Conflicte Armat i els seus dos Protocols (1954 i 1999).

Preparant el camí per al naixement de nombrosos instruments internacionals en l’àmbit de la cultura, la Convenció de la Haia de 1954 és un instrument internacional fonamental per a la prevenció de conflictes, la recuperació postconflicte i la construcció dels baluards de la pau.