CLAUS PER EVITAR EL DOLOR CERVICAL

dolor cervical

El dolor cervical és molt comú, gairebé tothom ha patit molèsties en aquesta zona almenys una vegada en la seva vida. Hi ha diversos factors que influeixen en l’aparició d’aquesta molèstia. Per exemple l’estrès o carregar massa pes. A l’ésser una lesió tan comuna hem creat una guia amb consells pràctics per prevenir-ho.

L’OMS (Organització Mundial de la Salut) ho qualifica d’un conjunt de signes que alteren el funcionament normal de la regió del coll, just en les vèrtebres. Aquestes alteracions provoquen trastorns del sistema múscul-esquelètic i del teixit connectiu.

Causes del dolor cervical

Hi ha molts factors que poden provocar aquests dolors, gairebé sempre és la interacció de diversos d’ells. Poques vegades són per causes greus.

Per exemple, en les dones, l’ús del sostenidor també pot causar dolor cervical. Un estil de vida sedentari, mantenir una postura inadequada durant molt de temps, fer un mal gest, fer moviments amplis articulars…

Altres factors poden ser una degeneració osteoarticular, una tensió muscular o fins i tot alteracions neurològiques. També pot ser dolor referit, en patir en una altra zona pròxima al coll, el dolor pot arribar a aquestes vèrtebres. En general comença amb un dolor muscular.

Normalment el dolor se sol anar passats uns dies, el problema sorgeix quan això no succeeix de manera natural.

Símptomes del dolor de coll

  • Tensió muscular.
  • Rigidesa dels moviments articulars.
  • Dolor en un dels costats.
  • Dolor en moure el coll o en realitzar postures adequades.
  • Cefalees i nàusees.
  • Dolor de mandíbula i facial.

Com acabar amb aquesta malaltia?

Els consells que us donarem a continuació són molt fàcils de posar en pràctica, són petits canvis en la rutina diària que us ajudaran a prevenir el dolor cervical.

A l’hora de dormir hi ha diverses coses que podem fer. La més important és mantenir el coll en posició recta durant tota la nit. Si dormim boca amunt, el millor és utilitzar un coixí baix, en canvi si dormim de costat, haurà de ser una mica més alt. Així ens ajudarà a mantenir el coll de forma horitzontal.

És important que quan treballem prenguem una sèrie de mesures, com per exemple: si treballem en una taula, hem d’asseure’ns davant d’aquesta amb la cadira el més a prop possible (però que ens sentim còmodes), així no ens inclinarem cap endavant tota l’estona. Hem de triar una taula, o ajustar la seva altura a la nostra perquè no ens obligui a romandre en una postura encorbada. Hem d’asseure’ns correctament, prop del respatller i no en la vora de la cadira. Tampoc és recomanable donar suport al pes sobre un costat del cos o encreuar les cames. Evitarem els seients tous i les cadires sense respatller o les que siguin massa grans o massa petites.

Com solem romandre moltes hores asseguts, donarem més detalls sobre aquest aspecte. Hem de prioritzar cadires altes amb respatller recte, evitar els sofàs que són massa tous, encara que no ens asseguem en una cadira, hem d’asseure’ns sempre amb l’esquena recta. Si són diverses les hores que passarem asseguts, és millor fer-ho en seients anatòmics, els que tenen una petita corba en la zona lumbar, amb reposabraços. En cas que no els tinguis, dóna suport als braços en la taula. Finalment, utilitzar un reposapeus i reposacaps en el cotxe.

Tots sabem que és molt important la forma en la qual pugem i baixem objectes, per això us expliquem la millor manera de fer-ho: hem d’ajupir-nos amb els genolls flexionats, l’esquena recta, agafar el pes en qüestió i pujar amb la càrrega prop del cos. Recordeu que mai hem d’agafar els objectes pesats amb l’esquena flexionada, cal intentar repartir el pes entre els dos braços.

Si no és possible, podem utilitzar un carretó o un altre element perquè ens ajudi. Si ho utilitzem, cal tirar cap endavant i no arrossegar-ho.

Encara que no ho sembli, quan agafem el telèfon també podem forçar la postura i provocar dolor cervical. Per fer-ho, no posarem el telèfon en l’espatlla i l’aixecarem. Això fa que hàgim d’inclinar el cap, és millor subjectar-ho amb la mà o utilitzar un auricular.

No carregar massa les bosses i les motxilles. Penseu que portem molt temps aquests objectes i forcem l’esquena i el coll. També es desequilibra la musculatura de l’esquena i altera el centre de gravetat.

En el cas de les motxilles haurem d’utilitzar les dues nanses i a poder ser, millor utilitzar una cinta que la lligui a la cintura. Això acostarà el pes al cos i evitarà que es mogui. El pes no ha d’excedir el 15% del pes de la persona, de les bosses, no és recomanable superar el 10%.

Si poseu en pràctica aquests senzills consells, podreu prevenir el dolor cervical.