MAL D’ESQUENA? CAUSES, SÍMPTOMES I TRACTAMENT

dolor en la espalda

Tots hem patit mal d’esquena alguna vegada, de fet hi ha estudis que diuen que el 80% de les persones han patit o patiran algun tipus de molèstia en aquesta zona.

El mal d’esquena es manifesta de diferents formes en cada persona. Alguns noten una burxada forta en les lumbars, uns altres noten una petita molèstia constant o fins i tot poden notar dolor de manera intermitent.

Aquest dolor pot desaparèixer de la mateixa forma en la que ha aparegut, de manera sobtada. També pot durar diversos dies o ser un dolor crònic (que és aquell que dura més de tres mesos).

Les malalties més comunes són: la lumbàlgia (sol ser la més freqüent), la dorsàlgia i la cervicàlgia. La primera es manifesta entre la part final de les costelles i al principi de les cuixes. La dorsàlgia està lligada al dolor de la columna vertebral i la cervicàlgia és el dolor en les cervicals, no és tan freqüent com els anteriors, però causa un dolor molt agut.

En tractar-se d’un dolor que cada persona nota d’una forma diferent, a vegades és difícil de diagnosticar. Entre els símptomes generals que podem notar, trobem: incomoditat muscular, dolor punxant, dolor que ens limita la flexibilitat i el moviment. També podem tenir una sensació de formigueig o de cremor muscular. Sentir dolor a les cames, malucs o les plantes dels peus o fins i tot feblesa en cames i peus en caminar.

Quina és la causa del meu mal d’esquena?

És important saber la causa del dolor per a poder tractar-lo degudament. El dolor en la part baixa de l’esquena sol aparèixer després d’inclinar-se o aixecar-se de manera incorrecta, agafar objectes massa pesats o agafar-los de la forma que no toca, en fer gestos d’empènyer i tirar.

També pot aparèixer després de conduir moltes hores o estar assegut amb la columna encorbada de forma continuada. El que molts no saben és que solen ser activitats que fem en la nostra vida quotidiana o en el treball.

En canvi, l’origen del dolor en la part alta de l’esquena sol ser degut a una sobrecàrrega. També per fer moviments repetitius (que fem en el nostre dia a dia sense adonar-nos). O per una lesió en practicar esport o a un accident (la fuetada cervical).

El dolor per causes mèdiques també és freqüent, causa sobretot dorsàlgia. Encara que també pot causar dolor en altres zones de l’esquena. Ho causen, per exemple, l’artrosi, l’escoliosi, l’artritis reumatoide, fractures en les vèrtebres, hèrnia discal o el sobrepès.

Consells per a prevenir el dolor i el seu tractament

La millor manera de prevenir els dolors d’esquena, és cuidar d’aquesta. I la millor manera de poder fer-ho és a través d’exercicis específics d’higiene postural enfocats a enfortir tota aquesta zona del nostre cos i a saber que postures hem d’adoptar en el nostre dia a dia. És per això que et donem uns exemples:

Per a evitar el dolor d’esquena nosaltres aconsellem distribuir el pes entre els dos braços quan agafem un objecte pesat. Ajupir-se amb l’esquena recta, doblegant els genolls i contraient l’abdomen, ens ajudarà a prevenir lesions.

Si estem moltes hores asseguts, procurarem aixecar-nos cada cert temps per a estirar l’esquena i així d’aquesta forma alleujar la tensió muscular. Seguir una dieta sana, equilibrada i hidratar-nos correctament per a mantenir un pes adequat, amb la finalitat que la nostra esquena no hagi de suportar més del pes recomanat, també ens ajudarà molt a tenir unaEsquena Sana”.

Però al contrari, si tenim dolor en aquesta zona del cos, podríem fer el següent. En la farmàcia poden aconsellar-nos medicaments o pomades sense recepta per a tractar les molèsties. Però, si es tracta d’un dolor prolongat o molt agut el millor és acudir al metge especialista. Ell ens donarà un diagnòstic de la problemàtica que podem tenir i així poder donar-nos el millor tractament possible.

Així, que si el que volem és evitar anar al metge, la millor forma és prevenir la causa!