COM ACTUEN LES HORMONES DEL BENESTAR

Las hormonas del bienestar

Molt es parla de les hormones del benestar i la felicitat. Hi ha els qui consideren que el benestar radica en l’acumulació o adquisició d’objectes, en el material. N’hi ha que creuen que està en coses immaterials, com estar amb la família, trobar l’amor de la teva vida o passar la tarda a la terrassa d’un bar amb els teus amics mentre beus un cafè o una cervesa.

El benestar sembla ser que no és una ciència certa, que cada persona considera una cosa o una altra. O això crèiem fins ara, ja que la comunitat científica està cada vegada més d’acord que són processos bioquímics, que ocorren en el nostre interior, per tant, tothom és capaç de sentir-los, de tenir una sensació de benestar si s’estimulen o es produeixen correctament.

En WellWo, us anem a explicar quins són els principals, perquè les pugueu estimular i així sentir-vos més feliços.

Descobreix quines són les hormones del benestar i la felicitat:

Endorfinas: són les hormones més conegudes. Segur que has sentit parlar de les hormones de la felicitat. S’encarreguen de produir sensacions plaents com el benestar, la felicitat, sensació de tranquil·litat o eufòria. També s’encarreguen d’inhibir el dolor, i de regular la son. Aquestes sensacions són semblants a les que produeixen la morfina i l’heroïna.

Cortisol: aquesta hormona és l’encarregada de regular l’estrès, l’ansietat i de donar l’energia que necessitem per a passar el dia. Per això hem d’assegurar-nos tenir uns nivells adequats, tenir massa pot ser contraproduent.

Oxitocina: és l’hormona que permet que establim vincles afectius i emocionals amb altres persones, augmenta el desig sexual, la sensació de plaer durant les relacions sexuals i s’encarrega d’estrènyer el llaç afectiu entre mares i fills.

Melatonina: és la que regula els cicles de la son i vigília, frena l’envelliment prematur de les cèl·lules i protegeix el sistema neurològic. La falta de melatonina causa insomni i cansament, la qual cosa contribueix en el nostre malestar.

Més hormones que intervenen

Adrenalina: una bona dosi d’adrenalina ens donarà la motivació que necessitem per a superar qualsevol obstacle que ens puguem trobar, a gaudir de les relacions i a ser més productius. No tenir suficient adrenalina pot causar depressió i falta de motivació.

Serotonina: controla l’estat d’ànim, redueix l’agressivitat, controla l’apetit i el desig sexual, així com la temperatura corporal i els cicles de la son.

Dopamina: aquesta hormona s’encarrega del circuit de recompenses. És a dir, és la que ens permet sentir-nos bé després d’haver aconseguit un objectiu que ens havíem marcat. Aquesta hormona està estretament lligada a la motivació.

Hormones tiroïdals: aquestes hormones participen en molts processos del nostre sistema i controlen diverses emocions, com, per exemple, milloren la sensació de benestar i l’estat d’ànim.

Com podem controlar-les?

Per a assegurar-vos que teniu bons nivells de cadascuna d’aquestes hormones, el millor és que us feu una analítica. Serà el vostre metge o facultatiu, el que us digui si esteu dins dels nivells adequats. En cas que no siguin els correctes us diran quines són les millors maneres d’augmentar-los o reduir-los.

Quan tingueu bons nivells, notareu que us sentiu molt millor, que sou més feliços. Tindreu millor humor i gaudiu més d’una vida plaent. Aquest és el secret del benestar, controlar les hormones que participen en aquests processos i estimular la seva aparició. Es pot demanar més?