COMENÇA A MEDITAR I CONEIX ELS SEUS BENEFICIS

meditar

El nostre cervell es troba en constant activitat amb una mitjana de 60.000 pensaments diaris. La funció de la nostra ment és produir-los, per la qual cosa suspendre el corrent de pensaments és impossible, però sí que podem conduir el nostre focus d’atenció. Perquè la nostra ment es pot entrenar i, aquí, és on entra en joc el poder de la meditació. Meditar és un mètode per a conrear la ment, millorar l’atenció, energia i lucidesa.

Beneficis de la meditació

Els beneficis de meditar són molts i, actualment, la meditació està avalada per la ciència, trobant-se literatura científica basada en estudis que la recolzen. I és que les persones que la practiquen com a costum, duta a terme diàriament durant un període de temps, es veuen beneficiats d’aquest hàbit a molts nivells, tan personal com amb la seva relació amb el món.

El més sorprenent d’aquests estudis científics, és que alguns d’ells mostren com meditar de forma prolongada, provoca canvis en l’hipocamp, en el gruix i en la densitat de la matèria grisa. Un altre estudi realitzat en joves budistes del Monestir de Scheche, per neuròlegs del Centre de Waisman de la Universitat de Wisconsin, va revelar que el nombre de connexions neuronals dels monjos era superior, comparat amb el de la població de la mateixa edat que no meditava.

A aquests canvis en el cervell, se li sumen altres múltiples beneficis als qui practiquen la meditació:

  • Redueix l’estrès i l’ansietat, ajudant a tenir la ment més relaxada
  • Millora l’estat d’ànim, reduint el risc a patir depressió
  • Ajuda a millorar la qualitat del somni, afavorint a un son reparador
  • Redueix els pensaments negatius, afavorint a una estabilitat emocional
  • Ajuda a relativitzar i veure la vida sense melodrames
  • A través de viure el moment present, controla la culpa, la vergonya i la ira
  • Major capacitat d’aprenentatge, memòria, atenció i concentració
  • Redueix els processos inflamatoris i la intensitat de procediments dolorosos
  • Millora el funcionament del sistema cardiovascular i immunològic
  • Relaxa la tensió muscular de tot el cos
  • Més empatia amb les persones i el món
  • Ajuda a respirar millor i, a través d’aquesta, eliminar toxines de l’organisme

Consells per començar a meditar 

Comoditat

El confort per meditar és primordial i l’elecció de la roba i el lloc, girarà entorn d’aconseguir aquest estat. Vesteix amb aquelles peces que permetin al teu cos sentir-se bé, sense incomoditats que puguin distreure. Respecte al lloc, encara que meditar es pot realitzar fins i tot mentre fas altres activitats com passejar, per començar, t’aconsellem trobar un espai tranquil en la teva llar. Un lloc serè, amb llum tènue, on ningú ni res et molesti. Intenta que en els inicis de la pràctica, fins que no prenguis l’hàbit, sempre sigui el mateix lloc perquè el teu cervell l’associï amb la meditació. Quant a la posició, l’ideal és fer-ho en la postura de lotus, asseguts/es amb l’esquena alçada i les cames plegades. Però si resulta incòmode, pots ajudar-te amb uns coixins sota els glutis.

La respiració és la guia

La respiració connecta el cos i la ment, mantenint-nos conscients del moment present. Per començar a meditar, n’hi ha prou amb observar la respiració, centrant tota l’atenció en com entra pel nas i com la condueixes cap a un lloc del teu cos. Fes això de forma repetida, inhalant i exhalant suaument, concentrant-te en les sensacions que sents en entrar l’aire i sortir per les teves fosses nasals. Nota com el teu pit s’infla i desinfla, igual que ho fa el teu abdomen. Observa amb curiositat com s’escolta el moviment de la respiració dins teu.

No entris en conflicte

Entaula una amistat amb la teva ment, perquè els pensaments són part del procés. És molt comú que quan intentes concentrar-te en la teva respiració, t’assaltin pensaments a la teva ment sense parar. No t’alarmis per això, en començar és habitual que succeeixi. L’important i el bonic és veure com a poc a poc, a través de la constància, aquest fet se supera. Els teus pensaments no pararan, per tant, és millor prendre una actitud amable: observar-los, sense intentar eliminar-los o evitar-los i, de nou, torna a conduir la teva atenció en la respiració. Com més temps practiquis això, més els silenciaràs. Perquè la meditació no és deixar la ment en blanc, és alentir la força i la freqüència dels pensaments.

La constància és la clau

Al revés del que succeeix amb altres pràctiques, per meditar és convenient la quantitat que la qualitat. La quantitat de vegades que meditis, seran les que et facin avançar en la meditació. I, com a l’inici és complicat aguantar molt de temps, és preferible que facis 5 minuts diaris a no fer res. O, realitzar meditacions curtes al llarg del dia fins que prenguis l’hàbit. No és aconsellable allargar-ho massa. Al principi, la qualitat de la pràctica, no serà bona. Com expliquem anteriorment, t’assaltaran pensaments, potser no acabes de trobar la posició i la distracció es farà propietària del teu moment. Però, tornem a repetir que per iniciar-se és millor la quantitat que la qualitat. Amb el temps això anirà canviant de manera orgànica.

“No passa res”

“No passa res””No passa res” ha de ser un mantra en la iniciació. La recomanació que donen molts mestres és que no hem de prendre’ns tan de debò les nostres meditacions en començar. Si som molt estrictes, l’energia disminuirà, així com les ganes i l’entusiasme, augmentant la fatiga i l’estrès. Aquests estats no afavoreixen res de res i entorpeixen la meditació. No afegeixis més problemes i patiments a la teva vida. Meditar té el seu procés d’aprenentatge i és natural que ens equivoquem durant les pràctiques. Recorda que per avançar en aquest camí, la por al fracàs no és una opció.