IDEES PER UN CONSUM RESPONSABLE (2a part)

Consumo responsable

El consum que fem en el nostre dia a dia és la nostra responsabilitat. Amb les nostres eleccions podem contribuir de manera positiva pel planeta, per la salut dels éssers vius que habitem en ell i per l’estalvi. Perquè siguem conscients del poder que tenim com a consumidors, et donem alguns consells, en continuació de la primera part d’aquesta guia basada en idees per a un consum responsable.

PLÀSTICS

Bosses reutilitzables: En lloc d’utilitzar bosses de plàstic, vés a fer la compra amb carro, cistelles o bosses reutilitzables. Fins i tot, pots portar una sempre amb tu a la motxilla, la bossa o en el cotxe, per a les compres improvisades i així, no demanaràs de plàstic en l’establiment. Si ja tens d’abans, pots reutilitzar-les de totes maneres, però l’important és fer un consum responsable i no consumir noves.

Evita les carmanyoles de plàstic: Substitueix-los per materials com el vidre o l’acer inoxidable. La raó és que emmagatzemar o escalfar els aliments en plàstic és tòxic. Quan escalfes el menjar en aquest material, s’alliberen substàncies tòxiques que són nocives. Per aquesta raó, per exemple, està desaconsellat utilitzar biberons de plàstic per a alimentar als bebès.

Digues “no” als utensilis d’un sol ús: Porta amb tu els teus propis coberts o palletes i així, evitaràs demanar de plàstic quan compres menjar per a portar o alguna cosa per beure. Passa el mateix amb les ampolles de plàstic; si portes el teu propi recipient per l’aigua, podràs emplenar-lo sempre que necessitis. També amb les maquinetes d’afaitar i tots els objectes d’un sol ús.

ALIMENTACIÓ

No malgastis el menjar: Planifica bé les teves compres perquè així compris només el que consumiràs. Una de les raons per les quals es malgasta menjar, és perquè no fem un bon càlcul sobre el que necessitem i el 30% dels aliments produïts, acaben en les escombraries. Abans de comprar, acaba el que tens. I, abans de tirar, pensa si pots aprofitar aquests aliments fent compotes o sorbets amb les fruites madures, salses, hamburgueses o croquetes amb les verdures, etc. A Internet trobaràs una infinitat de receptes per a aprofitar les sobres.

Menys i millor carn: Les ramaderies suposa l’emissió de 14,5% dels Gasos d’Efecte d’hivernacle (GEI). En concret, la ramaderia industrial és la principal responsable de la pèrdua de la biodiversitat en ecosistemes que es troben en una situació crítica, com és el cas de l’Amazònia. El motiu és l’elevat consum d’aigua que precisa la ramaderia industrial, la contaminació dels aqüífers per l’elevat consum d’antibiòtics que li subministren, la destrucció de la manera de vida rural i, finalment i molt important, per no cuidar el benestar animal. Procura reduir el consum de carn i, la que menges, que provingui de ramaderia extensiva, ecològica i local.

TRANSPORTS

Sempre que puguis, camina: Caminar diàriament és una de les formes més senzilles i econòmiques de cuidar-te. Si a més de cuidar-te, estàs cuidant del planeta, aquesta manera de desplaçar-se és un Win-Win en tota regla. No produeix emissions de carboni, no depens dels horaris d’altres transports o dels embussos que es poden ocasionar. A més, és una bonica manera d’observar el teu voltant, aprofitar per escoltar la teva música preferida mentre camines i cuidar el teu cor. Sense cap dubte, es tracta de la mobilitat més sostenible i beneficiosa que existeix.

Desplaça’t amb bici i en transport públic: Una altra de les millors opcions, juntament amb caminar, és la bicicleta. No consumeix, per la qual cosa és positiu per al medi ambient i per a la teva butxaca, no ocupa molt espai, és silenciosa, és neta, et permet cuidar de la teva salut i estar en forma. Un altre punt positiu és que és, sense cap dubte, és el transport més ràpid per desplaçar-se per la ciutat. Si en alguna ocasió, no pots utilitzar la bicicleta, un consum responsable seria opta pel transport públic, ja que és un mitjà compartit per moltes persones i s’optimitza en relació a la contaminació que genera i les persones que viatgen.

El tren sempre que puguis: Els viatges interurbans en els quals se sol optar pel cotxe o l’avió, suposen per al planeta una elevada contaminació, sobretot l’avió perquè es tracta del mitjà de transport més contaminant de tots. De les opcions que es poden remenar en aquests recorreguts, el tren és el que menys impacte i contaminació genera. Si no s’opta pel Tren d’Alta Velocitat, el temps de trajecte sol ser llarg, però pensa en això com una bona oportunitat per mirar el paisatge, llegir el llibre que mai tens temps de començar o acabar algun treball pendent.

ENERGIA I ESTALVI

Electrodomèstics de major eficiència energètica: Sabies que un electrodomèstic fabricat en els 90 consumeix el doble d’electricitat que un model d’alta qualitat més modern? Quan hagis de canviar els teus electrodomèstics, pensa a fer un consum responsable. Cerca en les etiquetes d’estalvi que marqui que es tracta un aparell de classe més eficient, l’A. Potser són una mica més cars que la resta, però comportarà una millora en la reducció d’emissions de CO² i en la factura elèctrica. Els diners que inverteixis en la seva compra, el recuperaràs al cap de poc temps.

Deixa descansar els aparells: Assegura’t d’apagar l’ordinador quan no l’utilitzis, utilitza l’estat d’estalvi d’energia del sistema operatiu i desconnectar-lo de la font d’alimentació. De la mateixa manera que has de posar fi a la funció “repòs” o “estand by”, perquè continuen consumint electricitat. Això, juntament amb deixar els aparells, transformadors o carregadors endollats, suposen el 13% del consum d’electricitat en les llars.

Consumeix aigua amb cap: Quan rentis la roba, procura fer la rentadora quan el tambor estigui ple, tria en fred i sense pre-rentat. Un programa de la rentadora normal, és suficient per rentar la roba diària i, d’aquesta manera, estaràs reduint el consum energètic fins a un 80%. Hem de tenir el mateix xip quan ens rentem: una dutxa ràpida abans que un bany. Apaga l’aigua mentre t’ensabones i no allarguis les teves dutxes. Un truc per tenir-lo en compte és triar una cançó curta, que et recordi que la dutxa ha de durar el temps en el qual soni el tema musical.