1. Fixa un pressupost per Nadal
De la mateixa manera que fas un pressupost la resta de l’any per administrar els teus diners, fes el mateix en aquestes dates per així gastar menys per Nadal. Tria si vols fer-ho en un Excel, una llibreta o una app i anota cada compra que necessitaràs fer: decoració, regals, menjar, etc. Una vegada ho tinguis, ajusta’t al pressupost, ja que durant el Nadal solem anar molt atrafegats i no prestem tanta atenció a la despesa.
2. Divideix el pressupost en sobres
Una vegada creat el pressupost, treu els diners en efectiu i divideix-lo en diferents sobres, un per cada partida. És a dir, un sobre destinat als regals, un altre sobre a l’alimentació, un altre a la decoració i així amb cadascun d’ells, fins que hagis establert tot el pressupost. Abans de fer una compra, pregunta’t si és necessari. Si ho és, fes la compra i guarda el sobrant al sobre. Una vegada gastat els diners dedicats a aquesta finalitat, ja no hauries de gastar més.
3. Vigila amb la paga extra
La paga extra la veiem com uns diners addicionals i tendim a gastar-la més a la lleugera. Compte amb veure-ho com uns diners que “ens sobren”. Si pots, intenta estalviar una part d’aquests diners. Si no destines tots els diners a les festes nadalenques, tindràs una reserva per a possibles imprevistos de salut, per la llar, el vehicle o per qualsevol incidència que pugui succeir.
4. Planifica amb temps les teves compres
Quan s’acosten les festes és quan comencem les nostres compres. Per les presses, adquirim la primera opció que tenim davant, sense arribar a pensar bé si és realment el que volem comprar, ni comparem preus, ni res. Preparar les compres amb un mes d’antelació, facilita la possibilitat de prendre’ns més temps en elles, fins i tot, trobar ofertes que ens poden ajudar a estalviar en el total de les compres nadalenques.
5. Comprar poc a poc
A més de planificar, si també escalonem les compres i en lloc de desemborsar els diners d’una vegada anem comprant una mica cada mes durant tres mesos, per exemple, ens permetrà estalviar. A més de poder aprofitar les ofertes i promocions, podràs no anar tan apurat durant el mes de desembre i gener.
6. Modera la compra d’aliments
Pensa en els menús, en les racions i en el que necessites per a preparar els àpats. Ves a comprar amb la llista de tot el necessari i intenta no comprar res que no hagis escrit. A més, modera la compra dels extres com el torró i polvorons, perquè se sol comprar un assortiment molt ampli i acaben sobrant. Si en algun moment us quedeu sense, sempre pots anar a comprar-ne més. En els aperitius també se sol gastar gran part del pressupost destinat al menjar. Pensa que si serveixes molts aperitius, s’arriba al menjar i a les postres sense gaire gana. Si l’aperitiu és lleuger, et pots assegurar que els teus convidats voldran menjar dels següents plats.
7. DIY
La il·lusió de decorar les nostres llars quan arriba el Nadal pot fer que, sense adonar-nos, acabem gastant molts calers. Intenta que tot el que compris sigui reutilitzable i així poder utilitzar-ho durant els pròxims anys. Una altra opció és fer-los nosaltres mateixos! El conegut com DIY (Do it yourself, traduït com “fes-ho tu mateix”) és una alternativa per a gastar menys al Nadal i passar-t’ho bé mentre els fas, si t’agraden les manualitats. A Internet pots trobar moltes referències molt originals al més pur estil nadalenc.
8. Cal anar amb compte amb les despeses formiga
Elabores un pressupost i tens molt clar que no gastaràs una gran quantitat de diners per a un regal o un fi determinat. En canvi, després resulta que compres diverses coses en les quals gastes una petita quantitat i que la suma de tot plegat acaba superant el que no volies gastar. Finalment, resulta que gastes més sense haver-ho contemplat. Per a gastar menys al Nadal, cal vigilar les despeses formiga perquè poden sumar una quantitat molt elevada de diners.
9. Compte amb endeutar-te!
Prioritza pagar en efectiu o amb targeta de dèbit. Intenta no fer-ho amb la de crèdit o, fins i tot, endeutar-te per aquestes compres. Intenta reflexionar abans de comprar què necessites i si val la pena, perquè és habitual deixar-se emportar durant aquestes dates per les compres impulsives que poden desequilibrar greument la nostra economia.
10. Vigila amb l’energia
Les festes poden augmentar considerablement les nostres factures, sobretot la de l’electricitat. Utilitza els electrodomèstics amb sensatesa i deixa’ls encesos només quan els estigui utilizant. Una altra manera de gastar menys per Nadal és apagar les llums decoratives quan ja no siguem a l’habitació o quan anem a dormir.