COM CUIDAR EL TEU COS DURANT EL NADAL

Cuidar tu cuerpo en Navidad

 

Arriben les festes nadalenques. Una època de retrobaments i reunions que també porta amb si alguns excessos, canvis de rutines i alteracions, en les quals mantenir uns hàbits saludables a vegades es fa complicat. Esperem que amb els següents nou consells puguis cuidar el teu cos durant el Nadal.

1. No et saltis els menjars

Quan hem menjat més del que acostumem o tenim un menjar copiós en unes hores, moltes vegades pensem això d'”avui no esmorzaré que tinc el menjar a casa de…” o “avui no sopo que he menjat molt”. El que provoca que ens saltem un menjar és que tinguem més gana i arribem amb més apetit al següent. Si no vols fer un esmorzar o un menjar molt abundant, opta per una cosa lleugera com iogurt, fruites, verdures, però recomanem que no et saltis cap menjar.

2. Ull amb les racions i les mescles

En el Nadal, per què resistir-se a menjar plats deliciosos preparats amb molt d’amor? Els entrants, els menjars que s’han cuinat lentament, les postres, torrons, licors… Com és natural, volem provar-ho tot. El que passa és que en el nostre dia a dia no solem fer aquestes mescles, ni menjar tanta quantitat i el nostre aparell digestiu pot no tolerar-lo massa bé. És per això que per a cuidar el teu cos, t’aconsellem vigilar amb les racions si vols provar-lo tot, menjar poc a poc i al final, ajudar a la teva digestió amb una infusió digestiva, per exemple.

3. Fes un consum responsable d’alcohol

Durant les festes nadalenques, en les taules es despleguen un festí de plats i també de begudes alcohòliques com el vi, el xampany, els licors o els còctels. Se sol augmentar el consum i perdre el control del que s’ingereix. És recomanable mantenir un consum responsable d’alcohol, així com no prendre-ho amb l’estómac buit. A més, per evitar la tan temuda ressaca, procura balancejar l’alcohol amb el consum d’aigua per evitar la deshidratació.

4. Els medicaments quan siguin imprescindibles

Els excessos nadalencs solen implicar un cert malestar físic o psíquic que solem pal·liar automedicant-nos. En la majoria d’ocasions, medicar-se sense responsabilitat, pot arribar a empitjorar la situació més que millorar-la. Prendre un medicament o un altre, depèn de moltes variables com l’edat, l’estat físic, si s’estem prenent altres medicaments, etc. Per cuidar el teu cos, abans de prendre una decisió sobre automedicar-se, et recomanem que consultis amb el teu metge o el teu farmacèutic de confiança, ja que podran fer-nos unes recomanacions més encertades.

5. Oblida les dietes miracle

“Menjaré el que vulgui durant el Nadal i després faré una dieta miracle”, és un pensament molt estès. Una dieta estricta no sols pot ser nociva per a la nostra salut mental, sinó que, a més, és impossible que la mantinguem durant molt de temps. És irreal. Menja el que et vingui de gust durant el Nadal i després, segueix amb els teus hàbits de vida saludables. Portar una alimentació variada i equilibrada, és un hàbit durador i que només reporta avantatges en la nostra qualitat de vida. Amb el temps acabem notant tots els seus efectes beneficiosos. En lloc de dieta miracle, uns hàbits alimentosos adequats durant tot l’any, és la millor manera d’estar sa i feliç.

6. Mou-te

Que arribi el Nadal no vol dir que estiguem obligats a parar totes les rutines positives que beneficien la nostra salut i ens fan sentir millor. L’exercici, per exemple, és un hàbit que se sol abandonar per complet des del primer fins a l’últim dia de les festivitats. Si no pots fer un entrenament complet per temps, modera la intensitat i surt a caminar durant un temps, treu l’estoreta i fes una classe de fitness a casa o surt una estona amb la bicicleta. El que més et vingui de gust, però permet que el teu cos continuï recordant el costum d’exercitar-se. Ho agrairàs durant el Nadal i quan acabin i vulguis tornar als teus entrenaments habituals.

7. Escolta el teu cos

Deixar a un costat el valor moral de si un aliment és bo o dolent (excepte si tens una intolerància alimentària) és una manera d’alliberar-se d’uns certs lligams que poden comportar problemàtiques durant les festes nadalenques i, sobretot, a posteriori com pot ser la culpa. Tens el dret a menjar el que necessitis i desitgis, per això, gaudeix del menjar escoltant el que et demana el teu cos i cuida’t. És una manera de cuidar el teu cos i la teva salut mental.

8. Descansa

El Nadal també són un bon moment per a permetre’s descansar. El temps de descans és imprescindible per cuidar la nostra salut física i mental. En aquestes dates se sol vetllar perquè estem desperts fins a altes hores de la nit i això pot provocar fatiga, entre altres problemes de salut. Procura descansar adequadament, les hores que necessitis. A més, et continues movent durant el Nadal, realitzant activitat física, t’ajudarà a agafar el son i evitar l’insomni que pot provocar l’enrenou i els desoris de les festes.

9. Gaudeix

El consell més important per cuidar el teu cos: gaudeix. Respira, menja i assaboreix els aliments. Gaudeix de l’ambient, les converses i l’afecte de les persones que t’envolten, siguin moltes o poques. Intenta allunyar els pensaments intrusius i aprofita les emocions positives i les sensacions de benestar. Segons el moment vital de cada persona, aquestes dates poden resultar tristes i doloroses, per això, sigui com sigui el teu cas, intenta evitar les comparacions i allò que et pugui fer mal. No existeix un Nadal únic o ideal, només les que tu decideixis crear. Que no et suposi un pes o sofriment.