6 IDEES PER SER SOLIDARIS EN EL 2023

Ser solidarios en 2023

 

Les bones accions no sols tenen lloc per Nadal. La solidaritat és un valor humà que es pot desenvolupar durant tot l’any, tots els dies de la nostra vida. Però a vegades, estem tan ficats en la nostra rutina diària que oblidem que tenim mil oportunitats de contribuir amb les nostres accions i que poden ser de gran ajuda.

A continuació, et donem algunes idees amb les quals contribuir a crear un món millor.

1. Donar sang

Segons la Creu Roja, cada donació de sang salva tres vides. En cada extracció se separen els seus components bàsics (hematies, plasma i plaquetes) i es destinen per a diferents fins. És important donar i amb una vegada no hi ha prou. La sang té caducitat i per això és important que les reserves dels hospitals estiguin sempre en els nivells necessaris per tenir sempre disponible en cas d’emergències com, per exemple, en les operacions. Visita la web del teu país per trobar informació sobre on pots donar sang a la teva ciutat.

2. Dona el que no utilitzis

Tot allò que ja no utilitzis potser li pot ser de gran utilitat per a una altra persona. Roba, joguines, llibres del col·legi, etc. Recorda que donar coses que no facis servir, no és desfer-te d’allò que estigui en males condicions. Han d’estar en bon estat. A més de poder ser d’utilitat a persones amb menys recursos, alguns objectes poden servir per a protectores d’animals com, per exemple, les mantes.

3. Acull animals

Cada dia, a Espanya, s’abandonen al voltant de 700 animals. Encara avui hi ha falta de consciència social, les lleis no són prou fermes per solucionar aquest problema i les protectores i associacions d’animals estan saturades. Per això, fer de casa d’acolliment fins a trobar una família per a aquests animals, és una manera meravellosa de donar-los recer i amor fins que els adoptin. També pots col·laborar amb la teva protectora més pròxima portant aliments o sent voluntari. Pots dedicar un temps de la teva setmana a passejar gossos, ajudar a netejar, acariciar i acompanyar als diferents animals, etc.

4. Escoltar i acompanyar

Moltes persones, sobretot majors, se senten soles i necessiten companyia. A vegades n’hi ha prou amb escoltar-los o amb oferir-los un temps per passejar, xerrar o jugar a les cartes. Pensa si tens a algú al teu voltant que podria necessitar de la teva companyia i, si no la tens, pots preguntar a les diferents ONG dedicades a això. La solitud no és una cosa que afecti únicament les persones majors, també a refugiats, persones que estan patint alguna malaltia, dones que han patit maltractament, etc.

5. Fes un voluntariat

És potser la mostra de solidaritat més estesa. Avui dia existeixen tantes opcions que tothom pot arribar a trobar un voluntariat amb el qual sentir que està més alineat amb els seus valors. Consulta les ofertes de voluntariat disponibles i veuràs que pots trobar en tots els llocs del món i amb diferents finalitats. Segur que dones amb aquella en la qual puguis oferir el millor de tu i amb el que estaràs fent una labor gegant per ajudar i cuidar a altres persones, entorns naturals i animals. Tria la teva causa!

6. Compra productes de comerç just

Fer la compra és una acció quotidiana que comporta més del que imaginem. Practicar un consum responsable és un exemple de solidaritat perquè estàs respectant i cuidant l’entorn en el qual vivim, natural i humà. A més, comprar en comerços justos o productes solidaris són maneres de donar suport a projectes solidaris. El comerç just és un sistema comercial basat en la transparència i el respecte, que busca una major equitat en el comerç internacional i que té en compte criteris socials i mediambientals.