De què parlem quan ens referim a una alimentació sostenible?
L’alimentació aporta al nostre cos tots els nutrients necessaris perquè l’organisme funcioni correctament. Però, no sols impacta positivament o negativament sobre nosaltres. La forma que triem per a alimentar-nos també influeix en el medi ambient i depenent de les eleccions dels governs i la nostra pròpia, podem reduir la petjada mediambiental i, per tant, disminuir l’ús de recursos naturals i contribuir al cuidat del planeta i dels éssers vius que l’habitem.
El planeta Terra pateix les conseqüències del progrés econòmic dels països emergents i, la demanda mundial d’aliments (desmesurada en països desenvolupats), genera que aquesta producció, transformació i distribució alimentària estigui contribuint a la contaminació, les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, la degradació de la terra i la pèrdua de biodiversitat. Per totes aquestes raons, és necessari posar el focus d’atenció en un canvi alimentari que asseguri la cura del planeta i no sols per assegurar la quantitat d’aliments necessaris per al creixement de la població. L’alimentació sostenible i saludable és la resposta.
Què és l’alimentació sostenible?
L’alimentació sostenible té com a objectiu, a més de garantir la salut de les persones, promoure una producció i consum responsable que generi un impacte ambiental reduït, lluitant contra el canvi climàtic, respectant la biodiversitat i protegint els ecosistemes terrestres i marins. Totes aquestes finalitats tenen com a meta, que la petjada ambiental sigui mínima.
Si t’estàs preguntant què pots fer tu per a integrar en la teva vida una alimentació sostenible i així contribuir al benestar global del planeta, a continuació t’indiquem 10 idees molt valuoses amb les quals estaràs transformant la situació actual.
Decàleg de l’alimentació sostenible
- Menja menys productes d’origen animal i carns processades
Els estudis parlen per si sols. Consumim més carn de la necessària, la qual cosa deriva en una salut deficient i en la creació de més indústries càrniques que generen una enorme petjada mediambiental i menys benestar animal.
- Incrementa el consum de fruites i hortalisses.
Prioritza els vegetals, per ser saludables i perquè tenen un mínim impacte en la terra. Fruita, verdura, tubercles com la patata, els llegums, els fruits secs o l’oli d’oliva… Per sort, comptem amb una àmplia varietat.
- Opta per obtenir la proteïna de fonts vegetals
Els llegums i la fruita seca són una excel·lent font de proteïna que, prenent la quantitat adequada diària, et proporciona tota l’energia i nutrients que necessites sense haver de recórrer a la proteïna animal.
- Consumeix aliments de temporada
Respecta els temps dels aliments. Aquests productes no sols gaudeixen de millors qualitats nutricionals, sinó que a més són més sostenibles i econòmics.
- Compra en comerç de proximitat
Els mercats i botigues de barri solen tenir productes locals que garanteixen que són de proximitat i, que l’impacte que generen al planeta fins a arribar a les teves mans, ha estat el mínim.
- Aposta per la qualitat
Reduir el consum de processats, apostar per l’agricultura ecològica, optar per la carn de producció extensiva o el peix de reserves sostenibles, és una manera de reduir la petjada mediambiental i apostar per la teva salut i la de les persones que treballen en el sector alimentari.
- Planifica i venceràs
És important saber el que consumiràs per a comprar només la quantitat que gastis i, d’aquesta manera, evitar el balafiament. Si, amb tot i això, tens sobres al final de la setmana, no les tiris: podràs trobar en llibres i Internet un munt de consells per a aprofitar-les.
- Menja només el que necessitis
A vegades mengem més del que realment necessitem. Els motius poden ser varis: l’impacte de la publicitat, una mala gestió emocional, mals hàbits alimentaris, per idees culturals, etc. Si creus que és el teu cas i no pots evitar menjar en excés, acudeix a un professional que pugui ajudar-te.
- Aposta pel comerç just
Abans de comprar un producte informa’t de la seva procedència. Alguns, com el cacau o el cafè que procedeixen d’altres països, podem veure el segell de comerç just que garanteix que existeix una sostenibilitat social i econòmica dels països productors. El segell pot ser el WTO o el FLO.
- Cerca sempre alternatives al plàstic
Reutilitzar i reciclar és bàsic per evitar l’acumulació de plàstic que estem presenciant en l’era actual. El planeta està patint les conseqüències i hem d’actuar immediatament. Sempre que puguis, evita adquirir plàstic.
- Educació alimentària
Reflexionar sobre l’impacte que generem al planeta amb el nostre consum alimentari és vital per poder prendre acció. Compartir-ho amb les persones del nostre al voltant i conscienciar. Promovent una alimentació sostenible estaràs sumant forces a l’objectiu final: reduir la nostra petjada ambienta