BENEFICIS DELS ALIMENTS FERMENTATS

Los beneficios de los alimentos fermentados

Encara que sembli una cosa nova, els aliments fermentats existeixen des de fa més de 7.000 anys, moment en el qual es va utilitzar el procés de fermentació per fer que els aliments duressin més temps, nutritius i segurs. En algunes religions es consideren sagrats, en algunes societats formaven part de la medicina aiurvèdica i depenent de la cultura de cada territori, cadascú tenia els seus propis mètodes de fermentació.

El que és evident és que en l’actualitat entenem la importància que té per al nostre ecosistema bacterià incloure aliments fermentats en la nostra dieta, per així tenir “bacteris bons” en el nostre organisme i gaudir d’una bona salut. Però, què és la fermentació? Es tracta del procés pel qual passa un aliment en el qual es transforma i canvia les seves propietats a causa de l’acció dels microorganismes.

Aquest procés succeeix quan, de manera natural o ben afegides, els bacteris es troben en un entorn propici i comencen a proliferar. Ho fan gràcies als sucres del mateix aliment com el del iogurt, la cervesa, el pa, etc. Aquests aliments, sotmesos a la fermentació, desenvolupen microorganismes saludables pel cos humà i, una vegada els ingerim, poden romandre actius en els nostres intestins provocant múltiples beneficis que coneixerem a continuació.

BENEFICIS DELS ALIMENTS FERMENTATS:

Milloren la digestió i l’assimilació dels aliments

Els aliments fermentats són molt recomanats quan una persona està passant per un procés de recuperació o millora de la salut, en el qual s’aconsella canviar la condició del sistema digestiu. Els fermentats són l’aliat perfecte en aquests casos, en els quals s’ha de tractar l’intestí i la flora intestinal per a una bona salut digestiva.

La raó és que proporcionen enzims i vitamines que faciliten l’assimilació dels aliments i ajuden a començar a digerir-los. Aquells aliments que hagin estat sotmesos a fermentació làctica, ajuden en el procés de la digestió dels altres aliments que es digereixin al costat dels fermentats. A més, nodreixen a tots aquells bacteris intestinals que són beneficioses pel nostre organisme, renovant la flora de l’intestí gros.

Produeixen vitamines

Els aliments fermentats són una font de nutrients essencials per l’organisme, ja que la fermentació afavoreix la presència de vitamines, com per exemple la C o el K2, que és difícil de trobar els aliments que no han estat fermentats. Produeix vitamines del grup B, que intervenen en el metabolisme d’alguns aliments.

Ajuden a tenir una microbiota estable

Els aliments fermentats de qualitat i no pasteuritzats inclosos en l’alimentació, aporten diferents bacteris, augmentant la nostra diversitat bacteriana. I a major diversitat de la microbiota, menys riscos per la salut. L’estrès, una dieta rica en aliments processats i els antibiòtics desequilibren la nostra microflora, per això els aliments fermentats estan tant en auge en l’època actual, perquè amb la seva ingesta reforcem, estabilitzem i enfortim la salut del nostre aparell digestiu.

Sintetitzen nutrients

Els fermentats ajuden a absorbir correctament els minerals perquè són aliments simbiòtics, és a dir, tenen una activitat probiòtica i prebiòtica que potencien l’acció d’absorció. Amb la ingesta d’aliments fermentats, s’aconsegueix un equilibri de bacteris intestinals i enzims que permet una millor absorció dels nutrients. Així mateix, neutralitzen els anti-nutrients que es troben en molts aliments.

Per si no els coneixies, els anti-nutrients són substàncies que es troben en els aliments i que en ingerir-los, interfereixen en l’absorció de calci, ferro, potassi, magnesi i zinc. Per tant, poden disminuir la quantitat real de nutrients que absorbim dels aliments.

Antiinflamatoris

Els aliments fermentats augmenten els anticossos, ajudant a desenvolupar una resposta immune natural. Quan els bacteris beneficiosos existeixen de manera estable en el nostre intestí, la inflamació intestinal disminueix i fins i tot pot arribar a eliminar-se, així com la permeabilitat. Per tant, redueix la resposta inflamatòria del cos i inhibeix el desenvolupament dels microbis que no són saludables per al nostre organisme.

TIPUS D’ALIMENTS FERMENTATS

Existeixen molts tipus de productes fermentats en el mercat. Alguns són molt coneguts i ni imaginàvem el gran poder que aquests tenen per a la salut del nostre organisme. Uns altres s’introdueixen a poc a poc en la nostra cultura gastronòmica.

T’indiquem alguns dels aliments probiòtics fermentats més recomanats:

Quefir

Chucrut

Kimchi

Kombucha

Miso

Umeboshi

Vinagre de poma

Olives

Tempeh

Formatge cru

Microalgues

Xocolata negra

Pa amb massa mare