Tots hem sentit parlar del gluten i que hi ha certes persones que per prescripció mèdica no poden menjar (es calcula que és al voltant a l’1% de la població mundial). Però hi ha encara moltes incògnites entorn a aquest tema. El que ens fa no acabar d’entendre el concepte global i què és el que fa en el nostre cos.
Avui anem a respondre a totes les vostres preguntes. És important tenir-ho clar perquè segurament conegueu algú que no pugui menjar aliments que el continguin Potser vosaltres mateixos tingueu una intolerància amb aquest ingredient i el metge us ha recomanat eliminar-lo de la vostra dieta.
El gluten és una proteïna (més exactament una glucoproteïna), que al seu torn també està formada per dues glucoproteïnes, la gliadina i la gluteina. Aquesta proteïna es troba en els cereals: blat, ordi, sègol, civada, espelta, kamut o el triticale (la barreja de blat i el sègol).
La seva funció principal és la d’unificar i d’aportar elasticitat a la farina, per això s’utilitza tant en rebosteria i la cuina en general, per obtenir productes amb més consistència, volum, elasticitat i esponjositat.
El nostre organisme la digereix i sintetitza com amb qualsevol altra proteïna, però, algunes persones tenen problemes per fer-ho i els causa problemes de salut.
Hi ha diversos graus en els que aquesta glucoproteïna pot afectar les persones, causant més o menys problemes de salut. Cada nivell rep un nom, com intolerància o celiaquia. Per tant, aquestes persones han d’evitar la ingesta dels aliments que contingui gluten perquè no els provoqui reaccions nocives per a la salut.
El que molts no sabem és com afecta el gluten al nostre organisme i com vam arribar a desenvolupar la intolerància a aquesta glucoporteína.
Possibles efectes del gluten en el nostre cos:
Tot i ser una proteïna molt nutritiva i amb grans beneficis, pot resultar indigesta per a algunes persones. Això passa quan el nostre organisme no té els enzims que es necessiten per digerir completament.
Quan això passa, els trossos diminuts que no han estat digerits, són els que causen els problemes de salut. Una persona sana no nota malestar quan menja aliments que contenen aquesta proteïna, potser una petita molèstia després de la digestió. Però les persones que no són capaços de digerir-ho completament poden desenvolupar problemes autoimmunes (la malaltia celíaca), al·lèrgies (com amb qualsevol altre element) o de sensibilitat. Aquests són els diferents graus que us hem esmentat anteriorment ordenats de més a menys perillosos per al que té problemes a digerir-ho.
Si bé en els tres casos s’ha d’evitar el consum d’aquesta glucoproteïna, en cas d’ingesta accidental, els primers tindran més reaccions i problemes de salut en conseqüència d’aquesta ingesta accidental.
La principal reacció de l’organisme de les persones celíaques a l’intentar digerir aquesta proteïna és la inflamació. També el deteriorament de la mucosa de l’intestí prim. Les vellositats de l’intestí ajuden a absorbir macro i micronutrients, si es deterioren a causa del consum de gluten, es perd capacitat d’absorció de nínxols nutrients.
Alguns dels símptomes que desenvolupen les persones al·lèrgiques són: vòmits, diarrea, dolor abdominal, granellades o tos. Cal destacar que aquesta és una resposta autoimmune immediata, és a dir aquests símptomes, apareixeran immediatament després d’haver ingerit la glucoproteïna.
Les persones sensibles poden tenir símptomes de les dues condicions pel que el seu diagnòstic és més complicat.
En cas de notar algun d’aquests símptomes o malestar físic després de dinar, és molt important acudir a un centre de salut perquè ens donin el tractament adequat. Com hem vist, són problemes de salut reals que necessiten cures específiques perquè no derivin en problemes majors.
Per evitar que això passi, ja que el gluten està present en molts aliments i productes, s’aconsella als fabricants que indiquin de manera clara en l’embalatge dels seus productes si contenen aquesta proteïna. En els restaurants i botigues d’alimentació és recomanable preguntar la llista d’ingredients dels plats que es consumiran. En cas de dubte, és millor optar per un altre plat del qual estiguem segurs al 100% que no té traces d’aquest ingredient.
Si teniu més dubtes al respecte del gluten, podeu consultar amb el vostre metge de capçalera. Ell us donarà els millors consells segons el vostre estat de salut i us ajudarà a portar una dieta sana sense aquesta glucoproteïna.