ESPORT I CÀNCER DE MAMA

cáncer de mama

A Espanya el grup GEICAM va realitzar una investigació en el càncer de mama, proporcionant-nos els següents resultats: D’entre les participants, les dones que no realitzaven cap mena d’exercici físic presentaven un 71% més de risc de desenvolupar un càncer de mama en comparació a les que sí que el practicaven. Aquest estudi torna a reafirmar a l’ésser humà d’un fet: l’esport és vital per la vida d’una persona.

Recomanat per metges i investigadors, l’esport en dones no és només una manera de prevenció d’aquesta malaltia clonal, sinó que ho és, a més, una vegada diagnosticada, durant el tractament i després de vèncer la malaltia per evitar recaigudes. Amb només trenta minuts, cinc dies a la setmana, d’exercici aeròbics on es treballi la resistència, seria suficient per obtenir tots els beneficis que ens proporciona l’activitat física en l’organisme.

La importància de l’esport en el càncer de mama

L’esport reforça el sistema immunitari

El sistema immunitari, juga un paper molt important en la vida de qualsevol persona, ja que ajuda al cos a combatre malalties i infeccions. Per aquesta raó és vital contra el càncer. A més, quan una dona té càncer de mama i està en tractament de quimioteràpia o radioteràpia, reforçar el sistema immunitari ajuda al fet que no sofreixi baixades brusques en les seves defenses. Per aquest fet es recomana la pràctica regular d’esport, per prevenir aquestes alteracions en l’organisme.

L’esport com a prevenció antitumoral

Fer esport està demostrat que té efectes antitumorals en el cos. Durant l’exercici físic, les fibres musculars alliberen mioquinas que realitzen accions autocrinas, paracrinas i endocrines, actuant com a hormones. Aquestes mioquinas tenen un benefici molt important que és l’augment de la sensibilitat a la insulina, que poden induir al procés de mort cel·lular programada. És a dir, eliminen les cèl·lules innecessàries durant les primeres etapes de desenvolupament. Un paper molt important en la prevenció del càncer.

Prevenció i evitar recaiguda

Com dèiem a l’inici de l’article nomenant l’estudi de GEICAM, les dones que realitzen exercici físic tenen menys possibilitats a patir càncer de mama i a recaure, una vegada passada la malaltia. Mantenir-se activa físicament, millora la qualitat de vida a nivell integral i és recomanable perquè en aquesta malaltia sol succeir que algunes cèl·lules evadeixin el tractament i sobrevisquin, perquè l’esport redueix i alenteix la recurrència del càncer.

Millora l’estat anímic i la qualitat del somni

Quan es realitza exercici físic s’alliberen hormones que provoquen benestar i plaer. Aquest efecte del nostre organisme té conseqüències molt positives en la persona que pateix o ha patit càncer perquè redueix l’estrès i l’ansietat, que són estats d’ànims que solen manifestar-se amb la malaltia. La qualitat del somni també pateix les conseqüències i, l’esport, augmenta la relaxació mental i corporal que és molt efectiva per a les persones que no dormen bé. Perquè això resulti, els experts recomanen no fer exercici després de les 19h o 20h de la tarda.

Seqüeles disminuïdes

Algunes de les seqüeles del càncer de mama és la sensació de dolor, el cansament i la pèrdua de to muscular. L’esport realitzat de manera regular i adaptat a cada persona, incidirà en l’energia de la dona, encara que sembli paradoxal, augmentant la sensació de vitalitat. De la mateixa manera, l’exercici de força també adaptat, treballa la musculatura evitant perdre el to muscular que tan necessari és per al moviment, la salut general, sense oblidar-nos de l’aparença física que tan important és en aquestes etapes perquè una persona tingui una bona autoestima.

Menys efectes secundaris del tractament hormonal

En l’època actual, normalment, les dones amb càncer de mama se sotmeten a tractaments hormonals que duren més o menys anys, depenent de cada persona. Aquest tipus de procediments, fa disminuir el múscul i augmenta el greix, raó per la qual, l’exercici físic és recomanat per equilibrar el nivell de greix, acompanyat d’una alimentació sana, baixa en greixos de mala qualitat i rica en fruites, verdures i llegums.

Llaços afectius i càncer de mama

A més de l’esport, és important mantenir actius diversos aspectes de la vida de la pacient com, per exemple, estar acompanyada de les persones que estimes. El reforç afectiu és primordial en aquests casos. No tenir por de parlar de la situació, tenir companyia en les visites mèdiques i durant el tractament, tenir ajuda en les tasques pràctiques del dia a dia, fer esport en companyia o, senzillament, xerrar.

Diversos estudis exploren la importància de la contribució del vincle d’inclinació al benestar de les dones durant i després del càncer de mama. Moltes dones senten temor a l’abandó, necessiten proximitat o es veuen aclaparades per la situació. L’interès, la comprensió, l’acompanyament, l’afecte, el diàleg i l’amor, és al costat de l’esport, una de les millors labors que poden fer els familiars i amics pel seu ser estimat.