Existeix un mite popular que diu que els estruços amaguen el cap en situacions de perill. I encara que no sigui cert que ho facin per aquest motiu, s’ha fixat amb tanta força en l’imaginari popular que s’ha fet comú aquest “no amaguis el cap com l’estruç“, utilitzant-lo quan algú intenta escapar d’un problema, evitant-lo. Fins i tot s’ha convertit en el nom d’un biaix cognitiu en particular: l’efecte estruç.
Encunyat l’any 2006 pels investigadors Dan Galai i Orly Sade, el concepte “efecte estruç” el van utilitzar per a referir-se a aquelles persones que eludeixen conèixer el risc que suposa determinades decisions o situacions financeres. És a dir, els qui s’amaguen quan les finances són desfavorables, en lloc d’enfrontar-se al problema i intentar posar-li solució.
Sorgeix d’una recerca en la qual, Donen Galai i Orly Sade, van monitorar els comportaments dels inversors en borsa i van veure que revisaven les dades quan la borsa anava bé, però quan la situació canviava a pitjor, no comprovaven tant o directament deixaven de fer-ho. Van afegir que, quan la decisió econòmica tenia més risc, aquest fet s’agreuja.
Encara que tractarem en aquesta notícia l’efecte estruç des del pla financer, es pot aplicar en tots els aspectes de la vida en els quals succeeixen situacions difícils i en els quals només ve de gust desaparèixer i que tot es resolgui sol. En moments de pànic, enfront d’un perill com per exemple un incendi, un accident d’avió o qualsevol catàstrofe, existeix la possibilitat de patir l’efecte estruç i no actuar, no fer res en absolut.
CAUSES DE L’EFECTE ESTRUÇ
L’efecte estruç és present com un biaix cognitiu freqüent enfront de les finances personals. Passa quan hi ha un risc a perdre diners, quan tenim deutes a les quals no podem fer front i preferim no tenir informació sobre elles, no saber l’estat dels nostres comptes, etc. També en situacions en les quals necessitem estalviar i/o reduir les nostres despeses, però ignorem aquesta necessitat.
Mirar per a un altre costat amb els nostres riscos financers és un error perquè no desapareixeran, sinó que podria agreujar-se el problema i acabar perjudicant seriosament la nostra salut financera. Però quines són les principals causes? Segons el Banc de Santander, són les tres següents:
Males decisions
Si no tenim la informació dels nostres ingressos és molt probable que les decisions que prenguem, referent a diners, no siguin les més encertades. Si no sabem quant tenim, no som conscients de quant podem gastar. Una mala gestió dels ingressos comporta a possibles despeses d’una quantitat més elevada a la qual realment podem permetre’ns, caure en capritxos o comprometre’ns amb pagaments que no podem assumir. Totes aquestes accions disminueixen la capacitat per a pagar les obligacions financeres com la hipoteca, lloguer, factures i la resta de despeses fixes als quals no podem eludir i acaba provocant endeutaments i perjudicant l’economia personal.
Crear una bola de neu
Si patim l’efecte estruç i no volem atendre la realitat de la nostra economia, totes les males decisions que prenem per petites que semblin, podrien crear una bola de neu. Aquesta es tornarà cada vegada més gran i més difícil de controlar derivant en endeutaments. En ignorar els deutes i no solucionar-los, generarà més en el futur i si, per exemple, s’utilitzen targetes de crèdit sense tenir en compte els terminis, augmentarà el deute amb els interessos. Tota aquesta cadena d’irresponsabilitat amb les finances personals, produeix que arribi un moment en el qual és impossible fer front a la situació econòmica en la qual ens trobem.
Incomplir els objectius financers
L’efecte estruç en les finances personals és una actitud que posa en perill el compliment de les metes que tinguem a curt, mitjà i llarg termini. Si l’objectiu d’una persona és l’estalvi per a un fi determinat, si no fa una revisió dels seus diners i controla el que gasta en el seu temps lliure o en el consum, com a conseqüència no podrà prendre les mesures necessàries per a disminuir aquestes despeses. Recordem que les despeses fixes obligatòries no es poden disminuir, però sí que es pot reajustar la resta. Conèixer la teva capacitat financera fa possible que es destini més diners a l’estalvi, a diferència del que succeeix si no tenim un control de l’economia.
COMBATRE L’EFECTE ESTRUÇ
Per a poder fer front a aquest biaix cognitiu, el millor és prendre mesures. El primer de tot és intentar contrarestar l’efecte estruç, per a evitar caure en els errors d’aquest. A més, identificar la informació que hem de conèixer i portar-la al dia perquè puguem decidir sobre les nostres finances i no que siguin elles les que ens controlin, independentment de si aquestes són positives o negatives. I, finalment, saber la importància que té actuar a temps i no quan la nostra situació sigui incontrolable.
L’educació financera és la clau per a administrar les finances, ja que aporta coneixements sobre els conceptes bàsics econòmics i ens dona eines. En la teva plataforma saludable de WellWo, està disponible el nou pilar de la Salut financera amb el qual es pot aprendre a administrar millor els recursos propis i a ser conscient dels beneficis que té no tenir por al coneixement de l’estat dels nostres diners.