La gimnàstica hipopressiva és una disciplina que s’ha posat molt de moda en els últims anys. Aquesta fama és deguda als grans beneficis que ens pot aportar al nostre cos.
Els precursors d’aquesta disciplina són els esportistes d’elit, els quals, gràcies a l’enfortiment de les seves abdominals amb aquests exercicis, han vist incrementat el seu rendiment en els seus respectius esports.
Però aquesta no és l’única raó per la qual tant metges com entrenadors personals, com fisioterapeutes recomanen encaridament aquests exercicis. A continuació, descobrirem quins són els principals avantatges que ens ajudaran en la nostra vida diària i esportiva.
Però primer, hem de conèixer què és exactament la gimnàstica hipopressiva.
Els exercicis hipopressius van ser creats en els anys 80, però és en els últims anys quan el seu coneixement va començar a créixer exponencialment.
Consisteixen en crear una hipopressió dins de l’abdomen a través de certes tècniques, postures i moviments. Aquesta hipopressió l’aconseguim fent una contracció del diafragma quan expirem, és a dir, fent una apnea.
D’aquesta manera, crearem un efecte de succió en les vísceres. Com a resultat obtenim una tonificació del sòl pèlvic i la faixa abdominal. Aquesta forma de tonificar els músculs és de baix impacte. Aquest baix impacte no el podem trobar en els exercicis abdominals tradicionals que acaben per sobrecarregar aquesta part de el cos.
Per fer els exercicis hem de realitzar una sèrie de moviments i postures.
Començant per una apnea, que consisteix a deixar anar tot l’aire de l’abdomen. Al mateix temps, ficarem l’abdomen cap a dins i mantindrem la posició durant uns segons. Però no us preocupeu, el professor de hipopressius us ensenyarà com fer cada pas correctament.
Per si t’ho estaves preguntant, la gimnàstica hipopressiva la pot practicar tothom, tinguis o no forma física.
En definitiva, és molt fàcil, causa un baix impacte i té múltiples beneficis. Què més es pot demanar?
Ara que ja sabem què és aquesta disciplina esportiva, vegem en profunditat quins són els beneficis que ens aporta.
Beneficis de la gimnàstica hipopressiva:
- Augmentem el to muscular abdominal: són exercicis ideals per enfortir l’abdomen i tenir un ventre pla. A més, s’aconsegueix de forma bastant ràpida, en poques setmanes.
- Evitem la incontinència urinària: és una de les conseqüències d’enfortir els músculs abdominals. Aconseguirem un major control urinari, evitant les pèrdues d’orina i altres problemes com, per exemple, les infeccions urinàries.
- Millorem el sòl pèlvic: amb el que millorem les nostres relacions sexuals. Això succeeix a causa de l’augment de la irrigació sanguínia en els òrgans sexuals la qual cosa comporta un augment de la seva sensibilitat. Encara que el canvi és més notori en dones, els homes també poden beneficiar.
- Ajuden a recuperar-se després del part: faciliten la col·locació dels òrgans i la recuperació de el to muscular i del sòl pèlvic. Sent aquest últim de vital importància. A través d’aquests exercicis aconseguirem mantenir les funcions del sòl pèlvic com abans de el part.
- Permeten reprogramar el cos: és normal que amb el pas el temps i l’estil de vida, el nostre cos canviï. L’augment de pes, alguna lesió que hem patit o fins i tot la incontinència urinària poden provocar que els nostres músculs no puguin subjectar els òrgans correctament. Com us podeu imaginar, això pot causar-nos problemes de salut. Per revertir la situació i que els músculs puguin tornar a una situació òptima haurem de realitzar exercicis hipopressius, per tal d’augmentar el to muscular de la faixa abdominal.
- Millorem en altres esports: com hem dit a l’inici d’aquest post, els hipopressius ens ajuden en altres disciplines perquè augmentem la nostra capacitat diafragmàtica, tenim més control sobre el nostre cos, més to abdominal, etc.
- Millorem la postura: a través de les diferents postures, del control de moviments i d’enfortir la zona de la columna, no només aconseguirem tenir una millor postura. Sinó que també reduirem el mal d’esquena.