Quan arribem a la plenitud de l’adultesa, totes les persones experimentem canvis en el cos produïts per la disminució de les hormones. Això comporta una sèrie de manifestacions físiques i fisiològiques, igual que succeeix en altres cicles de la vida com, per exemple, l’adolescència. Aquesta etapa és comunament coneguda en la dona i es diu menopausa, però el seu equivalent en el sexe masculí, ni es coneix tant, ni es parla d’això.
Es diu andropausa, menopausa masculina o hipogonadisme tardà, i és la fase en la qual tant les hormones de l’home com les capacitats sexuals i les funcions orgàniques, disminueixen. Comença a partir dels 40 anys amb una baixada de testosterona de l’1% anualment i, a partir dels 50, disminueix un 1,6%.
Té diferències respecte a la menopausa. Com comentàvem anteriorment, existeix una progressió en la disminució de la testosterona prolongada en el temps. De fet, l’andropausa no té una durada definida i pot tant estendre’s fins al final de la vida, com reduir la seva incidència i fins i tot no aparèixer mai. En l’andropausa, com la baixada hormonal és més lenta i progressiva, és més difícil identificar-la que en el cas de la menopausa en la qual els canvis són molt notoris.
Simptomatologia de l’andropausa
Amb la disminució de la producció de testosterona masculina, es produeixen algunes manifestacions en l’home que poden confondre’s amb l’envelliment. Per poder diagnosticar aquesta patologia, és necessari realitzar una analítica per professionals, on s’analitzin diferents nivells hormonals. Cal destacar que igual que la menopausa, l’andropausa és un període transitori, no és una malaltia.
Algunes de les seves simptomatologies són:
- Pèrdua massa muscular
- Disminució de la libido
- Deterioració òssia
- Canvis d’ànim i irritabilitat
- Menor agilitat mental
- Pèrdua de memòria
- Alteracions en l’ejaculació
- Menor erecció
- Augment del greix corporal
- Fatiga i cansament
- Major risc a patir problemes del cor
Es pot prevenir l’andropausa?
Encara que existeix cert desacord entre els criteris mèdics entorn de l’andropausa, sembla que els punts en comú són que, en l’andropausa, existeixen grans variacions de testosterona i la presència de símptomes clínics com la depressió.
A més, existeixen evidències que indiquen que es pot agreujar i avançar aquest període en el temps per diversos factors. Per tant, alguns metges aconsellen no sols tractar-ho com un assumpte hormonal, sinó que, el correcte seria abordar-lo com una qüestió de qualitat de vida. La raó és que, si bé no és clar que es pugui prevenir, amb uns bons hàbits es podria retardar en el temps.
Alguns factors de risc que avancen i empitjoren l’andropausa, són:
- Sedentarisme
- Dolents hàbits alimentosos
- Consum d’alcohol, tabac i drogues
- Malalties cardíaques
- Malalties metabòliques
- Estrès
Tractament i consells
El tractament dependrà de cada persona, perquè poden existir més problemes a més de la deficiència de testosterona, per la qual cosa és important un bon diagnòstic mèdic. Per la disminució dels nivells hormonals masculins, s’acostuma a realitzar un tractament de teràpia hormonal de reemplaçament, però això ha d’estar sempre assessorat per un metge. Aquest tractament millora l’augment de la libido, la composició corporal i la qualitat de vida.
És important que el pacient faci uns canvis en els seus hàbits per pujar els nivells de testosterona, així com evitar el consum d’alcohol i controlar els nivells d’estrès.
Alguns dels hàbits beneficiosos són:
- Mantenir-se actiu de tant a nivell mental com físic
- Alimentació saludable on inclogui proteïnes de qualitat
- Exposició diària de llum solar
- Dormir entre 7 i 9 hores diàries
- Entrenament de pes de 2 a 3 dies en setmana
- Exercici cardiovascular
- Exercicis multiarticulars