QUÈ ÉS LA LUMBÀLGIA I COM PODEM EVITAR-LA?

lumbalgia

La lumbàlgia és una patologia que es caracteritza per provocar un dolor a les lumbars, la part baixa de l’esquena.

Aquest dolor s’origina en els músculs i esquelets de la columna vertebral. A més, va acompanyat d’un dolor irradiat que no és conseqüència d’una lesió, traumatisme o fractura, entre d’altres.

Aquesta patologia la pot patir tothom, independentment de l’edat, el sexe o el tipus de vida (actiu o no) que porti. Es calcula que el 80% de la gent o bé ha patit lumbàlgia o bé la patirà.

Causes comuns de la lumbàlgia:

Fa uns anys, es creia erròniament que aquest dolor era conseqüència d’una anomalia a la columna, com ara una hèrnia discal. Si bé és possible que sigui l’origen, ho és en un percentatge molt baix. Entre el 20 i 24% de les hèrnies són asimptomàtiques.

Normalment, quan es té lumbàlgia és perquè s’activa el mecanisme neurològic que s’encarrega d’activar els nervis que transmeten la sensació de dolor, la contractura muscular i la inflamació, de vegades fins i tot l’arrel nerviosa.

Aquest es pot activar quan s’altera l’estructura de les vèrtebres, com fa una hèrnia o una degeneració de les articulacions de la zona. Encara que en la majoria de casos es deu a una contractura o quan es sobrecàrrega la musculatura, a l’esclerosi, a una fractura o un traumatisme.

Entre les causes no tan comuns de la lumbàlgia trobem certes malalties inflamatòries de les vèrtebres, infeccions i tumors.

Símptomes per detectar la lumbàlgia:

Entre els diferents símptomes que pot presentar una persona, trobem:

  • Dolor local o irradiat.
  • Inflamació de la zona lumbar.
  • Contractures musculars.
  • Alteracions de la sensibilitat.
  • Alteracions del moviment.

És possible evitar aquesta malaltia seguint els consells que trobareu en el següent apartat:

És molt important fer esport diverses vegades a la setmana i portar un estil de vida actiu per enfortir els músculs i els ossos. Així que hem d’evitar el sedentarisme.

També és important tenir uns bons hàbits d’higiene postural quan es fan les tasques quotidianes. La forma en què fem la neteja, ens asseiem a treballar i conduïm, com agafem un objecte pesat… Tot influeix en l’aparició de la lumbàlgia, i si no ho fem correctament estarem afavorint la seva aparició.

Les persones que sotmeten el seu cos a vibracions, els que fan moviments de flexoextensió, fan postures de flexió o hiperextensió, són més propensos a patir-la. Si aquestes persones fan exercici físic podran prevenir o pal·liar-ne els efectes.

Avui dia la majoria d’experts coincideixen que hi ha dos tipus. D’una banda està l’específica, és la que representa el 20% de casos de lumbàlgia es caracteritza perquè inclou els que tenen aquesta patologia per causes conegudes.

El segon cas és l’anomenada inespecífica i representa el 80% restant i engloba els pacients que no tenen una causa concreta per als seus dolors lumbars.

Per obtenir un diagnòstic fiable cal conèixer les causes del mal d’esquena mitjançant l’historial mèdic i una exploració física. També es realitzen una sèrie de proves entre les quals trobem radiografies i analítiques.

Les recomanacions que donen els metges per tractar aquesta patologia inclouen evitar el repòs en llit, portar una vida activa i fer esport. Es pot començar amb exercicis suaus com caminar o anar al trot i quan el pacient estigui preparat ha de fer exercicis d’esquena.

Aprendre quins són els hàbits d’una higiene postural per no sobrecarregar l’esquena. També és bo aplicar calor o fred a la zona. En els dies en què els dolors siguin més intensos és important que es continuïn  realitzant les activitats previstes en l’agenda del pacient per alleujar aquests dolors. També els poden prescriure un tractament farmacològic o fins i tot programar una cirurgia.