15 CONSELLS PER A CUIDAR EL MEDI AMBIENT

medio ambiente

Tenir cura del Medi ambient és una cosa que està en mà de tots i és per això que hauríem de fer el possible per a cuidar el món on vivim, ja que cuidant el nostre planeta, ens estem cuidant a nosaltres mateixos.

Hi ha moltes coses que podem fer per a millorar la nostra qualitat de vida, conviure en harmonia amb la resta d’espècies, garantir els recursos del planeta per a la nostra generació i les futures que estan per venir. Entre tots, posant un granet de sorra cadascun, podem convertir el món en un lloc millor.

A continuació, us donem 15 consells fàcils de posar en pràctica perquè, entre tots, cuidem el medi ambient:

Què puc fer per a cuidar el medi ambient?

  1. Abans de comprar qualsevol cosa, hem de pensar en si de debò la necessitem o és un capritx que al cap de dos dies haurem oblidat i mai més el tornarem a usar. A més d’estalviar diners, estarem ajudant a reduir la sobreproducció si només comprem el que necessitem.
  2. Abans de tirar una cosa a les escombraries ens hem de preguntar si ho podem reutilitzar, reciclar o reparar (les famoses 3R). Si no és útil per a nosaltres, pot ser que ho sigui per a una altra persona o que algú el pugui reparar, així que val la pena reflexionar sobre això abans de tirar-ho a les escombraries.
  3. Hem de desconnectar els aparells elèctrics que no usem. Mantenir els electrodomèstics i altres aparells endollats a la xarxa elèctrica suposa una despesa innecessària. Poden arribar a gastar fins a un 33% d’energia, és molt, encara que no ho sembli. Deixar-los endollats permet que continuïn gastant llum.
  4. Usar bombetes LED, a part de que duren molt més que una bombeta convencional, fins i tot els fluorescents, gasten molt menys, el que ens suposa un estalvi per a la nostra butxaca i per al medi ambient. No oblidis reciclar-les com cal quan deixin de funcionar.
  5. No facis servir  aerosols amb CFCs perquè són els que destrueixen la capa d’ozó i contribueixen a aquest efecte hivernacle. Substitueix-los pels polvoritzadors, a més són recarregables.
  6. Substitueix els productes de neteja químics per productes naturals, perquè són molt nocius per al medi ambient i pràcticament tota la nostra llar es pot netejar amb sabó, bicarbonat, vinagre i llimona. La teva pell també t’ho agrairà. Així que evita el lleixiu, el netejaforns, el netejaterres, netejavidres, etc. Hi ha una alternativa més natural i ecològica per a cadascun d’aquests productes.
  7. No tiris mai productes tòxics, pintura ni oli usat pel desguàs o vàter, ja que contaminen moltíssim. Pregunta a l’ajuntament o a l’empresa de l’aigua com has de reciclar-los. A més, l’oli es pot reciclar fent sabó de barra i té molts usos.
  8. Evita el “menjar basura” o precuinada. A part de tenir molts additius, conservants, colorants, etc. Està sobre empaquetada, és a dir, s’usen més embolcalls dels necessaris per a envasar-la. Tots solen acabar en el terra, en el bosc o en la mar, on les escombraries s’acumula i perjudica els animals. És millor usar productes naturals de temporada i de producció local, de KM 0 si és possible, això reduirà costos, emissions de C02 al medi ambient i molt més.
  9. Guarda el menjar en carmanyoles, pots o carmanyoles de cristall que es puguin reutilitzar, en lloc d’usar film transparent o paper d’alumini.
  10. Intenta usar el cotxe el menys possible. Si vas al treball i no pots usar transport públic, intenta compartir cotxe amb diversos treballadors. Si no, usa la bicicleta, el bus, el metre o una altra alternativa més ecològica. És una manera d’ajudar-te a tu i ajudar la teva empresa a ser saludable.
  11. Usa envasos de vidre en lloc d’ampolles de plàstic, sobretot les d’aigua. En lloc de comprar llaunes de cervesa, per exemple, compra ampolles, es poden reciclar. Les llaunes contaminen molt.
  12. Quan ens raspallem les dents, ens afaitem o estiguem en el bany, hem de tancar l’aixeta. D’aquesta forma estalviarem molta aigua. A més, hem de procurar passar el mínim de temps possible a la dutxa.
  13. Instal·la un sistema de doble cisterna en el vàter per a no malgastar tanta aigua. Cada vegada que tirem la cadena usem 10 litres d’aigua, però no sempre és necessari usar tants litres.
  14. Abans de posar una rentadora, assegura’t d’acumular el màxim de roba possible. Això et permetrà estalviar aigua, detergent i suavitzant, a més d’electricitat.
  15. Prioritza aquells productes de qualitat i certificats. Aquests productes respectaran les normes de producció, el medi ambient i hauran contaminat menys durant el procés de creació. A més, si són de qualitat duraràn molt més temps i haurem de comprar amb menys freqüència.