MINDFULNESS: PER A SABER VIURE EL PRESENT

mindfulness para vivir el presente

El mindfulness és un terme anglès, amb origen en la paraula “sati” (la qual significa recordar) del pali. És un idioma similar a sànscrit i ho parlaven en l’època de Buda fa més de 2500 anys.

Les traduccions més comunes que es fan d’aquest terme són consciència plena, presència mental, o la que més s’usa últimament atenció plena. Es refereix a la capacitat que tenen els humans d’estar en el present, de tornar a l’aquí i a l’ara.

Per a què serveix el Mindfulness?

Aquest concepte de viure el present sent plenament conscients, ens permet recordar el que fem a cada moment. Reconèixer una experiència i viure-la al màxim. Molta gent creu tenir el control sobre el mindfulness, però no és així, en realitat s’estan centrant en el passat, en el futur o en una part del present sense tenir en compte tot el conjunt del moment present.

Estar en un estat mindfulness va més enllà. És la capacitat de reconèixer tot el que succeeix en l’ara. Acceptar l’experiència, sigui com sigui, sense afegir cap mena de pensaments. És a dir, no quedar-nos amb el bo o amb el dolent sense tenir en compte la resta de coses o treure conclusions del que estem vivint.

Malgrat que molta gent ho associa al budisme, es troba en gairebé totes les religions. Això es deu a que és una aptitud que tothom posseeix. La veritat és que això és el que permet que el puguem practicar de moltes formes diferents.

El Mindfulness i la seva aplicació a la medicina

El fet de guanyar popularitat, ha encuriosit de la comunitat científica. Al seu torn, ho ha convertit en objecte de diversos estudis científics. Gràcies a aquests estudis s’ha demostrat que viure l’experiència del moment present i ser conscient d’això, ajuda a reduir l’estrès i els símptomes físics associats a aquest, augmenta l’acte-consciència i millora nostra la nostra salut en el dia a dia, com el nostre benestar laboral.

Per a tractar els símptomes de l’estrès, tant físics com psicològics i malalties físiques com el dolor crònic, per exemple, hi ha els qui l’han incorporat a la medicina actual fent que el pacient visqui el present amb interès, amb curiositat i acceptant tot allò que li està passant. Aconseguint que les seves malalties es redueixin notablement.

A més d’ajudar-nos amb l’estrès i els seus símptomes, aconseguir ser conscients del present, del que ens està passant, aprenent de l’experiència i acceptant-la, ens ajuda en molts més àmbits. Ens ajuda a relacionar-nos amb l’ara i gestionar la nostra vida. Ens ajuda a aprendre com podem gestionar les nostres emocions, el dolor, una malaltia, una pèrdua. En definitiva, tot allò que estiguem vivint.

Si no som conscients del nostre present i el que ens passa, no parem esment al que ens ocorre. Ens preocupem més del compte i ens centrem en coses del passat o del futur que no podem canviar. Això pot provocar que el nostre humor canviï, que ens aïllem de tot i que ens precipitem en les nostres decisions.

Si aconseguim prendre el control i viure el present de manera conscient, aconseguirem viure en equilibri (cos, ment i esperit). També viurem en pau, ocupant-nos de tots els nostres aspectes, tenir més compassió i viure de manera plena.