El bròquil és una hortalissa que forma part de la família de les crucíferes (com també ho són la coliflor i les cols). Com a tal, el seu major component és l’aigua, amb el que té molt poques calories i és alt en fibra.
Aquesta hortalissa és originària del Mediterrani, es creu que és el resultat de l’encreuament natural de diverses plantes de la família de les Brassica, les quals creixen al nord d’Itàlia.
En l’Imperi Romà ja es considerava un aliment de valor únic. Després es va introduir als Estats Units tot i que no es va fer popular fins a 1920. Les seves increïbles propietats i beneficis han fet que sigui un aliment imprescindible en qualsevol dieta saludable, especialment la dieta mediterrània. Hi ha nombrosos estudis que ho corroboren.
Vols saber de quines propietats estem parlant i per què cada vegada és més la gent que el consumeix? A continuació us explicarem quins són els més importants.
Principals propietats del bròquil:
És ric en minerals i vitamines, gràcies a això és una de les verdures més nutritives. Cada ració de 200g aporta fins a 4 vegades més de ració diària recomanada de Vitamina C, també d’àcid fòlic i 2/3 de Vitamina A.
És baix en calories, però ric en calci, potassi, fòsfor, ferro, i vitamines B1, B2 i B6. A més, té iode, zinc, coure i magnesi. El que ens ajuda a combatre l’anèmia ferropènica i prevé el càncer. El sulforafano que conté també ajuda a què les cèl·lules precancerígenes no es tornen malignes.
Una altra de les propietats del bròquil és que ajuda a eliminar les toxines del nostre organisme i redueix el colesterol dolent.
Beneficis del bròquil per al nostre organisme:
Prevé el càncer: sobretot ajuda a prevenir el càncer de mama, d’úter, pròstata, de fetge, de còlon, de ronyons i intestins. Gràcies a les propietats del bròquil que hem esmentat abans.
Millora la salut del cor: gràcies al fet que elimina el colesterol dolent i que és alt en fibra el nostre cor s’enforteix i prevenim malalties cardiovasculars.
Neteja el nostre organisme: els seus components antioxidants faciliten que s’eliminin les toxines, els radicals lliures i l’àcid úric del nostre organisme. Això permet que es netegi la sang i la nostra pell, dotant-la d’un aspecte suau, ferma i amb més brillantor.
Enforteix els ossos: per protegir els nostres ossos i fer que estiguin sans hem de menjar diverses racions de bròquil a la setmana.
Ajuda durant la menopausa: perquè conté fitoestrògens i és antiestrogènica. Si ho consumiu, notareu que els símptomes de la menopausa es redueixen.
Millora l’aspecte de la pell: això és ideal per aquelles persones que volen tenir una pell jove, amb suavitat i brillantor. Afavoreix la producció de col·lagen, protegeix les membranes de les cèl·lules i ens protegeix de la radiació UVA.
Prevé el restrenyiment: en ser ric en fibra és recomanable el seu consum per prevenir el restrenyiment. També combat l’acidesa, la inflamació estomacal, millora la digestió, prevé les úlceres gàstriques i certs tipus de càncer gàstrics. Perquè sigui més efectiu, és millor menjar-lo poc bullit o cru.
Enforteix el nostre sistema immunitari: les vitamines, els minerals i el betacarotè ajuden a enfortir les cèl·lules del nostre organisme i a protegir-nos davant de possibles malalties.
Ajuda durant l’embaràs: les dones embarassades han de consumir àcid fòlic, proteïnes, calci, antioxidants, fibra i fòsfor, i com ja hem esmentat anteriorment, el bròquil conté tots aquests elements. Per tant, es recomana la seva ingesta.
Afegeix-lo a la teva dieta setmanal!
Ara que coneixeu tant les seves propietats com els seus beneficis, heu d’incloure-ho a la vostra dieta. Pot servir d’acompanyament per a qualsevol plat o com a plat principal al costat d’altres verdures. També podem preparar amb una salsa per acompanyar-lo.
Per poder obtenir el màxim de beneficis del bròquil no hem de cuinar-lo/ bullir-lo més de 10 minuts. Encara que una de les millors formes de preparar-ho és al vapor, no més de 8 minuts, després l’acompanyem d’una cullerada d’oli, sal i les espècies que vulguem. Això fa que sigui un ingredient apte tant per a un plat sofisticat com per preparar un sopar ràpid quan no tenim temps o estem cansats per passar molta estona a la cuina.
No és d’estranyar que gràcies a totes aquestes propietats i beneficis, el bròquil s’està posant de moda i cada vegada és més la gent que el consumeix. Encara que sembli estrany també agrada molt als nens. Si teniu fills podeu introduir-lo en la seva dieta de forma gradual. El podeu barrejar amb altres aliments que els agradin i cuinar-lo de diverses maneres, per exemple fent puré amb patates. Segur que no s’adonen i així s’acostumaran al seu gust. En poc temps segur que els agradarà aquest aliment i tota la família gaudirà d’una bona salut gràcies als beneficis del bròquil.