LA MIGRACIÓ, ALGUNES DE LES SEVES CAUSES I CONSEQÜÈNCIES

La migración

 

Sens dubte, la gestió de la migració és un dels principals reptes globals als quals ens enfrontem com a societat i que està posant a prova la capacitat de resposta de les nostres societats i de la comunitat internacional en el seu conjunt. Però a què ens referim quan parlem de migració?

Es refereix al moviment de persones d’un lloc a un altre, generalment a través de fronteres polítiques o geogràfiques. Pot ser tan interna, que és el moviment d’individus dins d’un país, com a internacional, que es refereix al moviment de persones entre països diferents. Té una varietat de causes diverses, voluntàries o forçades.

Actualment, s’estima que hi ha més de 272 milions de migrants internacionals a tot el món, la qual cosa representa aproximadament el 3,5% de la població mundial. Els principals destins de migració són els països d’alts ingressos com els Estats Units, el Canadà, Austràlia i els països de la Unió Europea, encara que també hi ha un gran flux de migrants cap a països veïns o regionals.

CAUSES DE LA MIGRACIÓ

Hi ha moltes raons per les quals les persones emigren dels seus països d’origen i poden estar relacionades amb factors econòmics, polítics, socials i ambientals. Algunes de les més freqüents són:

  • Cerca de treball: la raó és marxar a altres països a la recerca de millors oportunitats de treball i salaris més alts.
  • Reunificació familiar: la causa és reunir-se amb familiars que ja s’han establert en un altre país.
  • Persecució política o religiosa: les persones poden ser perseguides al seu país d’origen per motius polítics, religiosos o altres i buscar refugi en un altre lloc.
  • Conflictes armats: individus que es veuen forçats a fugir de les seves llars a causa de conflictes armats o guerres al seu país d’origen.
  • Catàstrofes naturals: els desastres naturals com a terratrèmols, inundacions o huracans és el motiu de buscar un altre lloc on viure.
  • Millora de l’educació: la motivació és tenir accés a una educació de major qualitat en altres països.
  • Millora de la qualitat de vida: les persones poden emigrar per a escapar de la pobresa, la falta d’oportunitats i la falta de serveis bàsics com a atenció mèdica i educació.

Sigui com sigui la raó, és important tenir en compte que no és una decisió fàcil per a la majoria de les persones, ja que pot implicar deixar enrere les seves llars, comunitats i éssers estimats, a més d’enfrontar molts desafiaments i dificultats al país de destinació.

CAL RECORDAR QUE…

La migració és un dret, explícitament reconegut en els articles 13 i 14 de la Declaració Universal dels Drets Humans en 1948. “Tota persona té dret a circular lliurement i a triar el seu lloc de residència en el territori d’un Estat. Tota persona té dret a sortir de qualsevol país, fins i tot el propi, i a tornar al seu país”.

Els drets humans són iguals i inalienables per a totes les persones. Amb tot i això, aquest dret no és respectat per totes les societats, ja que, depenent de com sigui la gestió de la migració, pot tenir tant efectes positius com negatius en les societats d’origen i destinació.

ALGUNES CONSEQÜÈNCIES DE LA MIGRACIÓ

Algunes raons per les quals existeix una visió negativa de la migració i que genera discursos xenòfobs i racistes són:

La por al desconegut, ja que la migració implica l’arribada de persones que venen d’altres cultures, parlen diferents idiomes i tenen costums i tradicions diferents. Això pot generar por i ansietat en algunes persones que no estan acostumades a la diversitat cultural.

La competència per recursos, pel fet que algunes persones creuen que els migrants competeixen pels mateixos recursos (ocupacions, habitatges, serveis públics) que elles. Això pot portar a la percepció que els migrants són una amenaça per a les seves oportunitats de treball o el seu nivell de vida.

La política pot utilitzar la migració com a propaganda política en la seva campanya per a guanyar vots. Sovint, això implica la creació de discursos xenòfobs i racistes que apel·len als temors i prejudicis d’uns certs sectors de la població.

A vegades, la informació sobre la migració pot ser limitada o mal informada. Fins i tot en temps de dificultats econòmiques, els migrants poden ser vists com a bocs expiatoris que se’ls culpa de la falta d’ocupació o dels baixos salaris.

PERÒ…

Existeixen conseqüències de la migració vistes com a positives per a una societat, com l’enriquiment cultural. A més de l’intercanvi cultural, els migrants poden compartir els seus coneixements i habilitats amb les comunitats locals, la qual cosa pot ser beneficiós tant per a ells com per a les comunitats receptores.

Pot impulsar el desenvolupament econòmic, ja que les persones migrants contribueixen a l’economia del país receptor a través del seu treball i el pagament d’impostos.

A més, fomenta la innovació per l’intercanvi d’idees i perspectives dels individus migrants al país receptor, la qual cosa pot fomentar el progrés en diferents àrees professionals, socials, econòmiques i polítiques.

Un altre punt positiu és la reducció de la pobresa i la millora de les condicions de vida en aquestes comunitats.

I, com a últim aspecte positiu, la migració pot provocar canvis socials i polítics, com una major tolerància i comprensió cap a altres cultures i una major diversitat política.