12 SÍMPTOMES DEL TRASTORN D’ANSIETAT

El trastorno de ansiedad

 

L’ansietat és un sentiment de temor i pot ser natural, com a resposta a una situació d’estrès. Però quan les persones tenen un trastorn d’ansietat, aquesta por és molt angoixant i no acaba en un curt període de temps. Per tant, quan parlem del trastorn de l’ansietat, ens referim a una afecció en la qual aquest sentiment de por no desapareix, augmenta i empitjora amb el pas del temps. Pot arribar a impossibilitar la vida quotidiana d’una persona i implicar conseqüències com l’absentisme laboral.

A continuació coneixeràs els símptomes més comuns d’un trastorn d’ansietat. Si creus que el pots estar patint, volem que sàpigues que és possible solucionar-ho amb l’assistència d’un professional mèdic. Amb l’ajuda d’un psicòleg pots arribar a identificar i canviar la teva reacció enfront d’aquestes coses que et causen por.

Símptomes comuns del trastorn d’ansietat

Preocupació en excés

És una resposta cognitiva característica de l’ansietat i sol romandre fins i tot quan no hi ha un motiu. Aquesta preocupació és aparentment incontrolable i normalment té relació amb el futur (immediat o a llarg termini), conduint al bloqueig momentani de la persona que pateix ansietat i a conductes d’evitació o fugida. Aquest estat dificulta l’adaptació als canvis i la concentració de les tasques diàries.

No poder agafar el son

La dificultat per regular les emocions és un dels problemes presents en l’ansietat i que poden causar insomni. La sobreactivación física que provoca els pensaments intrusius i les preocupacions, eviten que una persona pugui agafar el son o romandre adormida. En aquest cas, es converteix en un cercle viciós perquè els pensaments incontrolables no permeten descansar i aquest insomni porta com a conseqüència l’ansietat i una mala salut en general.

Agitació

Sentir-se ansiós fa que el cervell percebi que estem en perill i prepara al cos per a una amenaça. Desencadena una sèrie d’efectes: el pols accelerat, boca seca, suor o tremolor. Quan una persona té ansietat, és incapaç de reduir aquest estat d’agitació en el temps en el qual el faria una persona que no pateix aquest trastorn.

Comportament compulsiu

El trastorn compulsiu és un tipus de trastorn d’ansietat. Es tracta d’obsessions i comportaments repetitius compulsius que no es poden evitar. Aquestes obsessions s’entremeten quan l’individu intenta pensar o fer altres accions diàries, a vegades resultant molt complicat dur a terme la seva vida.

Fatiga

Un altre dels símptomes del trastorn d’ansietat és fatigar-se fàcilment. La fatiga pot venir provocada després d’un atac d’ansietat o pot ser crònica. La comunitat científica no ha estat capaç de determinar si la fatiga es deu a altres símptomes provocats per l’ansietat, com la tensió muscular o l’insomni, o si és pels efectes hormonals de l’ansietat crònica.

Dubte persistent

Dubtar és un acte natural, però quan és constant, la majoria de vegades és cap a un mateix. Això t’impedeix prendre una decisió, es converteix en un bucle i genera angoixa i inseguretat, fins i tot podria tractar-se de l’anomenat dubte patològic o persistent. El dubte persistent és una característica comuna en els trastorns d’ansietat.

Tensió muscular

Tensionar la mandíbula, el bruxisme o patir constantment tensió en els músculs del cos, pot ser un símptoma d’un trastorn d’ansietat. Una gestió de les emocions nul·la o no saludable provoca conseqüències i, una d’elles, és la contracció contínua dels músculs que es tracta d’una resposta natural de l’organisme enfront d’un perill o amenaça.

Problemes digestius

Les emocions estan directament relacionades amb la funció de l’aparell digestiu i l’ansietat perpetuada acaba per causar enrampades, torçons, dolor puntual, nàusees o una cosa més greu com la inflamació crònica, permeabilitat intestinal, indigestió i altres trastorns digestius.

Fugir de les situacions socials

Quan se sent por de socialitzar fins al punt d’arribar a paralitzar, pot ser que estiguem enfront d’un trastorn d’ansietat social. La sensació és de temor quan s’aproxima una situació social, preocupació que les altres persones et jutgin, por i angoixa per sentir-se exposat o enfront de la possibilitat de ser humiliat o avergonyit.

Dificultat per a concentrar-se

Segons estudis, les persones que tenen trastorn d’ansietat afirmen tenir moltes dificultats per a concentrar-se. L’ansietat pot arribar a intervenir i incapacitar la memòria funcional, que és la responsable de retenir informació a curt termini. Aquesta és una de les raons per les quals les persones que experimenten ansietat durant un període llarg, tenen dificultats per exercir les tasques diàries.

Sensació de pànic

Els atacs de pànic recurrents són produïts per una sensació intensa de por, provoquen afebliment i que solen estar acompanyats de taquicàrdia, sudoració, falta d’aire, tremolors, pressió en el pit o por de perdre el control.

Perfeccionisme

L’ansietat per perfeccionisme sol ocasionar, entre altres coses, dificultats per acabar els projectes, tenir un comportament molt rígid i controlador. A més, sol anar associada d’una autocrítica molt dura i acompanyada d’una forta inseguretat per no sentir-nos prou bons i incapaços de controlar-ho tot.