El 2 d’abril es commemora el Dia de Conscienciació sobre l’Autisme, establert per l’Assemblea General de les Nacions Unides en 2007. Aquesta data ens convida a reflexionar sobre el trastorn de l’espectre autista (TEA), una condició que es manifesta de diverses maneres i on no hi ha dues persones autistes iguals. Malgrat la seva presència significativa en la societat, persisteix un gran desconeixement sobre aquest tema, dificultant la comprensió de l’autisme i les seves característiques.
Aquest dia, busca millorar la comprensió i promoure l’acceptació de les persones amb TEA, reconeixent la diversitat en l’experiència humana. Aquesta jornada és fonamental per a construir una societat més inclusiva, en línia amb els principis de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que advoca pel respecte i la inclusió de totes les persones, incloses aquelles amb TEA.
COMPRENENT L’AUTISME
El trastorn de l’espectre autista (TEA) és una condició neurobiològica que afecta la configuració del sistema nerviós i el funcionament cerebral. Els seus efectes principals se centren en dues àrees fonamentals: la comunicació i interacció social, i la flexibilitat del pensament i del comportament. Aquestes característiques signifiquen que les persones en l’espectre autista poden enfrontar desafiaments únics en la forma en què es comuniquen, interactuen i perceben el món que els envolta.
LA REALITAT DE L’AUTISME EN XIFRES
- A Europa, aproximadament un de cada cent naixements resulta en un diagnòstic de trastorn de l’espectre autista (TEA).
- En el context espanyol, aquestes estadístiques es tradueixen en més de 450.000 persones en l’espectre autista.
- Però a aquesta xifra se li suma aproximadament 1,5 milions de persones més, incloent-hi les seves famílies.
Aquestes xifres subratllen la importància de comprendre i abordar adequadament les necessitats de les persones amb TEA i les seves famílies, així com la necessitat de promoure la consciència i la inclusió en la societat.
MANIFEST PEL DIA MUNDIAL DE CONSCIENCIACIÓ SOBRE L’AUTISME 2024
Des de la Web del #DíaMundialAutismo han elaborat un manifest sota el títol: “Autisme, prop de tu”. Considerem que és important compartir-ho amb tots vosaltres i totes vosaltres, ja que és una necessitat social atendre aquesta part de la societat.
L’autisme és una condició invisible.
Moltes vegades no sabem que convivim amb persones autistes, en els col·legis o en els nostres centres de treball, entre altres. Però les persones autistes existeixen i representen una part natural i molt important de la diversitat de les persones.
A Espanya, hi ha al voltant de 470.000 persones autistes. Per això, en el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme de l’any 2024 volem celebrar que estan en les nostres vides.
Les persones autistes tenen molt a aportar a la societat. Les seves experiències, talents i capacitats són molt valuoses per a totes les persones.
Però també enfronten grans desafiaments per a participar en la societat en les mateixes condicions per les barreres que es troben en el seu dia a dia.
Com a societat, necessitem comprometre’ns amb la diversitat i la inclusió real. Hem de formar part de la solució a aquestes barreres.
Algunes de les solucions que defensem són:
1. Acabar amb els falsos mites relacionats amb l’autisme.
Cada persona en l’espectre autista és única, amb les seves pròpies experiències, fortaleses i desafiaments.
2. Afavorir la participació de les persones autistes i les seves famílies.
Ens comprometem a escoltar i a entendre les necessitats i aspiracions de les persones autistes i les seves famílies. Volem fomentar l’acceptació i el respecte perquè puguin gaudir d’una vida plena.
3. Garantir que les persones autistes accedeixen als serveis i recursos públics especialitzats.
Demanem als governs i a totes les autoritats (europees, nacionals, autonòmiques i locals) que prenguin mesures per a fer-ho possible.
4. Crear entorns accessibles i inclusius.
Només així podem garantir que les persones autistes participen en la societat en igualtat de condicions.
5. Millorar els sistemes d’identificació de l’autisme.
L’autisme es manifesta de manera diferent en cada persona i no sempre és fàcil d’identificar.
6. Desenvolupar mesures urgents per a atendre desafiaments urgents.
Demanem que es desenvolupin mesures urgents en àrees com l’atenció precoç, l’educació, l’assetjament escolar, la vida independent i l’ocupació.
En el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, ens comprometem a treballar junts i juntes per a crear un món més inclusiu. Un món en el qual cada persona pugui créixer, millorar i ser valorada. Perquè tots els dies, l’autisme està prop de nosaltres i nosaltres.