ADIPÒGENES, UNA ALTERNATIVA PER A BAIXAR ELS TEUS NIVELLS D’ESTRÈS

Los adaptógenos

 

Sabies que, segons l’Informe de la situació del lloc de treball en el món del 2023, el 2022 va ser reportat com un any rècord dels nivells més alts d’estrès per als treballadors i les treballadores de tot el món? D’acord amb aquest informe, en el 2019 i derivat de la COVID-19, el 38% dels empleats i les empleades del món percebien estar estressats pel tancament de les fronteres i de centres de treball, així com la reducció dels llocs laborals.

No obstant això, per a l’enquesta del 2022 aquest percentatge va incrementar significativament fins al 44% dels treballadors i les treballadores, els qui van afirmar sentir-se estressats/des en el seu treball, ja sigui per falta d’interès en les seves activitats o perquè tenen més discussions amb els seus superiors. Però què és l’estrès i que ens provoca?

COMPRENENT L’ESTRÈS

La paraula estrès prové del llatí “stringere”, que significa “provocar tensió”. D’acord amb Selye (1956), metge investigador, l’estrès és la “resposta inespecífica de l’organisme a tota demanda que se li faci”. El cos en una situació d’estrès presenta diferents símptomes que mobilitzen les reserves energètiques per a defensar-se.

El propòsit d’aquesta reacció és compensar la tensió, de manera que l’organisme recuperi el seu equilibri normal (homeòstasi) al més aviat possible. La resposta biològica a aquestes demandes per part del metabolisme és produir diferents substàncies, que poden ser tòxiques i impactar en la salut de la persona depenent el nivell en què es generin. Entre les substàncies més comunes provocades durant les diferents fases de l’estrès es troben l’adrenalina, noradrenalina, cortisol, i aldosterona.

ELS SÍMPTOMES DE L’ESTRÈS

L’estrès al qual dia a dia estem exposats pel nostre estil de vida pot ser físic, malaltia o lesió; emocional, depressió o ansietat; mental, pensaments obsessius; i ambiental, fred o calor extrems, soroll; o una combinació de diversos d’ells. Els símptomes afecten la nostra qualitat de vida i normalment es manifesten poden ser: fatiga, buits de memòria, descens del rendiment intel·lectual, mal de cap, tensió muscular, símptomes gastrointestinals, i insomni.

T’has sentit així en algun moment?, segurament sí, ja que tots estem sotmesos de manera constant a situacions que generen estrès. No obstant això, és important saber com gestionar i regular les reaccions que succeeixen per a revertir aquests símptomes, i així evitar que l’estrès es torni crònic i afecti significativament el teu acompliment.

UNA SOLUCIÓ A L’ESTRÈS: ADIPÒGENES

Existeixen moltes eines que et poden ajudar, com a teràpies psicològiques, activitat física, tècniques de meditació i respiració, el descans i la nutrició. Una alimentació balancejada, resulta clau per a disminuir els efectes adversos de l’estrès; no obstant això, moltes vegades amb la dieta no aconseguim complementar tots els nutrients que requerim perquè el nostre organisme lluiti contra l’estrès.

Afortunadament, avui dia existeixen suplements naturals que han demostrat tenir un efecte beneficiós en la salut i disminuir els nivells d’estrès, entre els quals es destaquen els adipògenes. Els adiptò… què?! Et preguntaràs…

ADIPÒGENES: BENEFICIS

Tal com el seu nom ho diu, els adipògenes són plantes o arrels que poden ajudar el metabolisme a adaptar-se al seu entorn i s’han consumit com a medicina tradicional per milers d’anys a l’Índia, la Xina, Corea, i el Japó. Actualment, estudis científics han demostrat els seus beneficis.

El seu consum constant pot augmentar la resistència a l’estrès, incrementar la resiliència, adaptabilitat i supervivència de l’organisme davant diferents factors i afavorir les funcions fisiològiques normals. Aquests efectes benèfics s’han associat a diversos mecanismes, entre els quals destaca la modulació dels nivells d’hormones relacionades amb l’estrès, com el cortisol.

TIPUS DE ADIPÒGENES

Existeixen diferents adipògenes com la Rodiola (Rhodiola rosea), el Eleuterococo (Eleutherococcus senticosus), i la Ashwagandha (Withania somnífera), que poden consumir-se de manera segura i el seu ús per a l’alleujament dels símptomes d’estrès ha estat avalat pel Comitè de Plantes de l’Agència Europea del Medicament (Committee on Cereal Medicinal Products, HMPC).

Rodiola

El seu consum té un efecte a nivell de l’eix hipotàlem-hipòfisi-adrenal, ajudant a disminuir la secreció endògena i a equilibrar els nivells plasmàtics de cortisol. És recomanada per la seva capacitat per a estimular el sistema nerviós, millorar els resultats en el treball, disminuir el cansament, i augmentar el rendiment mental.

Eleuterococo

Aquesta planta ha estat utilitzada tradicionalment com a tònic per a combatre els símptomes de fatiga i feblesa i s’ha observat en diversos estudis que presenta activitat antiestrès, antiinflamatòria, inmunomoduladora i antioxidant. Recentment, s’han estudiat el seu efecte sobre símptomes de neurosis, fatiga crònica i trastorns de bipolaritat, amb resultats interessants que motiven a continuar realitzant recerca per a aportar conclusions específiques.

Ashwagandha

La seva ingesta pot promoure la salut i la longevitat, millorant el sistema immunitari, alentint el procés d’envelliment, revitalitzant el cos en situacions de feblesa i creant una sensació de benestar.

Normalment, podràs trobar els adipògenes en presentacions en pols i simplement pots afegir-los a algun batut o al teu cafè del matí perquè comencis a notar els seus beneficis. Atreveix-te a provar-los i ser constant i descobrir com el teu cos reacciona i s’adapta a les situacions que vius dia a dia. Recorda que el maneig de l’estrès és integral i que l’ús d’adipògenes simplement, és un factor més que pots incloure en les teves rutines per a millorar la teva salut.