Els triglicèrids són un tipus de greix present en el nostre fetge i en molts aliments d’origen animal. S’encarreguen de proporcionar l’energia necessària per a realitzar certes funcions, sobretot als músculs i al cervell.
És important tenir uns nivells adequats de triglicèrids però tenir un excés pot ser nociu per a la salut, causant malalties cardiovasculars, pancreatitis o impedint que el nostre organisme realitzi les funcions vitals de manera correcta.
Tenir el nivell de triglicèrids massa elevat es coneix com hipertrigliceridemia (que és quan tenim més de 160 mg/dl).
Les principals causes de tenir els triglicèrids alts són:
Tenir sobrepès: tenir un pes per sobre del recomanat provoca un augment de triglicèrids.
La dieta: no seguir una dieta sana, especialment menjar aliments amb massa greixos saturats, aliments d’origen animal, sucre simple o àcids grassos hidrogenats està lligat directament a l’augment de triglicèrids. Per tant, haurem d’evitar el seu consum o reduir-lo al màxim possible.
Un estil de vida sedentari: no fer esport amb regularitat o no activar el teu cos una mica cada dia, influeix en l’aparició de hipertrigliceridemia. Els metges recomanen fer mínim 30 minuts d’esport al dia, no fa falta que sigui d’alta intensitat, poden ser activitats lleugeres com anar a caminar, córrer, fer natació, anar amb bici… Qualsevol cosa moviment que activi els nostres músculs i els faci treballar.
Genètica: si els teus pares tenen els triglicèrids alts, és molt probable que tu també els tinguis.
Malalties: algunes condicions físiques com la diabetis o les tiroides provoca que tinguem més triglicèrids. De la mateixa forma, l’ús d’alguns medicaments també els pot augmentar.
Consumir massa alcohol: beure massa alcohol i amb molta freqüència impedeix que els triglicèrids surtin del fetge i realitzin les seves funcions, fa que augmenti el teixit adipós (greix) en el fetge i també contribueix l’augment de sucre en sang.
Quins són els riscos de tenir els triglicèrids alts?
Tenir hipertrigliceridemia pot causar-nos problemes de salut tant a curt i com a llarg termini, per això tan important controlar els seus nivells amb regularitat. Entre els diferents problemes que pot causar-nos, trobem:
- Produeixen arteriosclerosi (que és quan les artèries s’estrenyen, el que pot provocar una angina de pit o un infart de miocardi).
- Són un factor de risc cardiovascular, poden facilitar l’aparició d’una malaltia cardíaca.
Si en l’últim anàlisi que ens hem fet ens han sortit uns nivells massa alts, el nostre metge ens indicarà quines són les mesures que hem d’adoptar per a baixar aquests nivells. Tranquils perquè no són mesurades extremes, són petits canvis que hem d’adoptar en la nostra vida diària, sobretot amb l’alimentació ja que si mengem aliments d’origen animal estem ingerint triglicèrids també, per el que el primer que cal fer és reduir el consum d’aquesta mena d’aliments. Si tenim alguna pregunta, podem aprofitar el moment perquè ens la resolgui.
Controlar els factors de risc i conèixer els riscos que té tenir els triglicèrids alts ens ajudarà a estar més sans.