Tots hem sentit parlar del gluten, segur que coneixem a algú que és al·lèrgic, celíac o té algun tipus d’intolerància. A causa d’aquesta condició mèdica, no poden menjar aliments que continguin aquesta proteïna, perquè els pot causar problemes de salut.
A pesar que és un tema d’actualitat o de conèixer algú que no pot menjar, pot ser que no tinguem clar de què es tracta aquest problema de salut.
En l’article d’avui anem a aclarir tots els vostres dubtes responent a les principals preguntes entorn a aquest tema que està a l’ordre del dia.
Què és exactament el gluten?
El gluten és una proteïna que es troba de manera natural en el blat, sègol i ordi entre d’altres cereals. A més, també poden contenir productes elaborats per la indústria alimentària, o bé perquè tinguin algun aliment amb aquests cereals com a ingredients. La seva funció principal és la de facilitar la unió dels diferents ingredients que es fan servir a la pastisseria i la fleca. També uneix les molècules amb l’aigua, permetent que obtinguem una consistència ferma i unificada a l’hora de preparar aquests aliments.
En altres paraules, fa de cola de tots els ingredients que fem servir en la rebosteria i altres aliments que el contenen. Perquè com veurem més endavant, hi ha molts aliments que mai diríem que tenen aquesta proteïna, que sí que en tenen.
Aquesta proteïna la trobem en els cereals de blat, sègol i ordi. En conseqüència, també està present en tots els aliments fets amb aquests grans.
La majoria de persones podem ingerir i sintetitzar sense problema aquesta proteïna. Però com amb qualsevol component, hi ha qui no la poden ingerir perquè els causa problemes de salut.
Alguns d’aquests problemes, són:
- Celiaquia: és una intolerància crònica que la pateixen persones predisposades genèticament. Es tracta d’una lesió a la mucosa de l’intestí prim que danya les vellositats de l’intestí. Això fa que no puguin absorbir correctament els nutrients dels aliments que mengen.
- Al·lèrgia al gluten: és una resposta immediata i hipersensible del sistema immune. Hi ha diversos símptomes que apareixen sobtadament i que poden desencadenar en problemes de salut greus. Alguns d’ells són: vòmits, granellades, dolor a l’abdomen, diarrea, tos, dermatitis atòpica…
- Sensibilitat al gluten: és una malaltia de nou diagnòstic. Té certes coses en comú entre les dues anteriors, però no acaba de ser el mateix. D’aquí la complicació de diagnosticar-la a vegades.
Les persones que tinguin algun d’aquests problemes d’eliminar els aliments que continguin gluten de la seva dieta. Poden portar una vida normal perquè no necessitem aquesta proteïna. Però de vegades és complicat trobar aliments que no la contingui. Perquè encara que no ho sembli, més aliments dels que vam crear la tenen.
Perquè us siguin més fàcils de detectar, a continuació trobareu una llista amb els aliments que tenen gluten:
Aliments amb gluten:
Els aliments que contenen gluten són aquells fets amb farina de blat, sègol i ordi. A més dels seus derivats, també hi ha aliments que no sembla que tinguin gluten però en realitat sí que tenen, com hem dit abans. Per això és tan important llegir bé les etiquetes dels productes que comprem o preguntar als restaurants abans de demanar un plat.
Entre aquests aliments, trobem: farina blanca, blat, espelta, germen de blat, segó de blat, cuscús, pa, pizza, coques de farina, galetes, pastissets, cereals, civada, pasta, cervesa…
Aliments que no sembla que tinguin gluten: salses, condiment per a l’amanida, brous preparats i cubs concentrats, pa ratllat, aliments fregits, frankfurts, caramels, salsa de soja, arròs, pa dur per a la sopa o whisky.
Com veieu, hi ha molts aliments que contenen gluten. Moltes vegades no ens adonem de la quantitat d’aliments que tenen gluten fins que investiguem una mica o fins que no podem menjar aquesta proteïna.
Per a les persones que no tenen cap problema de salut no suposa cap problema, però per als que no ho poden menjar de vegades és complicat fer la compra o menjar fora de casa.
Però és important prendre el nostre temps per saber si el que menjarem té gluten o no perquè pot arribar a causar problemes greus de salut.
A més, aquests aliments solen ser més cars. Tot i que cada vegada hi ha més consciència sobre aquesta condició i podem trobar cada vegada més coses sense gluten a un preu raonable. Encara queda molt per fer i en alguns països cal fer un esforç més gran.