8 ACCIONS DIÀRIES PER AUGMENTAR L’AUTOESTIMA

aumentar la autoestima

Augmentar l’autoestima és possible i cuidar-la és una necessitat per a la salut de qualsevol persona. La baixa autoestima pot derivar en ansietat, depressió, estrès, addiccions o problemes de conducta, entre altres. Per això, és important avaluar-nos i observar com es troba la nostra autoestima i, amb les eines adequades i compromís, atendre-la perquè no decaigui.

L’autoestima es basa en tres pilars: Viure conscientment, tenir confiança en un/a mateix/a i acceptar-se. Per desenvolupar-la, s’han de treballar tots. La persona amb una autoestima sana, confia més en les seves capacitats i li resulta més senzill enfrontar-se als reptes. Si vols preservar, protegir o augmentar l’autoestima, et donem 8 accions que has de realitzar cada dia. Recorda que l’única persona que pot millorar-la, ets tu.

1. Destina temps per tu

Una de les millors maneres de conèixer-se i trobar-se és destinar-se temps. Ajuda a obtenir claredat, guanyar energia i trobar-li el sentit a les nostres accions. És primordial per augmentar l’autoestima, entendre que ens mereixem dedicar-nos un temps diari per estar amb nosaltres mateixos/es per diverses raons: per a identificar les nostres necessitats, avaluar els aspectes de la nostra vida que tenen valor i els que provoquen estrès, per cuidar-nos i relaxar-nos, per a entendre les nostres emocions, per a reconèixer les persones que ens sumen i la que ens resten, per a entendre que hi ha coses que podem canviar i altres que no, etc.

2. Canvia la comparació per la inspiració

Cada persona i cada vida és diferent. Amb la comparació, idealitzem la vida dels altres, generant-nos sentiments molt negatius i gens realistes. Sempre hi haurà algú que tingui alguna cosa que tu no tens i que desitgis. Centra’t en tu, en totes aquestes qualitats que tens i tot el que pots aportar. Que la comparació només existeixi amb nosaltres mateixos/es a treballar per aprendre, valorar-nos més, ser millors persones i vèncer les pors. Quan ens fixem en el nostre al voltant, que sigui per buscar inspiració. Pregunta’t què pots aprendre d’aquestes persones, què t’inspira i què teniu ja en comú.

3. Aprèn a dir “no”

Deixa de destruir-te. Aprèn a dir no. Perquè dir-ho és un acte d’amor i respecte cap a un mateix, és oferir informació als altres sobre la teva personalitat perquè ningú és endeví. A vegades, es confon el dir no i marcar els nostres propis límits, amb un tret d’egoisme i no hem d’equivocar-nos: defensar el nostre espai, temps i personalitat és protegir l’autoestima. És informar les persones del nostre voltant de què, en un moment determinat, no podem o no volem fer alguna cosa, perquè va contra els nostres principis o per altres raons que són importants per a nosaltres.

4. Metes realistes

En el moment de posar metes, és fonamental que siguin realistes. Això no impedeix que puguin ser ambicioses. L’important és que sempre tinguem en compte la nostra situació i context; perquè aconseguir les nostres metes o no, dependran d’això. Plantejar-se metes inassolibles, acaben repercutint en l’estat d’ànim i en l’entusiasme cap al futur. Això es deu al fet que, per la frustració de no haver aconseguit aquests objectius, es passa per deixar de costat les metes, acabant a no tenir cap pla de futur per por de tornar a sentir-se enfonsat/da. Les metes han de ser realistes, concretes, tenint en compte els temps i, el més important és que han de motivar-te. Si alguna cosa no et sembla prou important o no et desperta il·lusió, pot ser que acabis abandonant.

5. No et tallis: Elogia als altres

T’agrada que et diguin el que fas bé? O rebre un elogi? Què ressaltin de tu algun tret de la teva personalitat que consideren valuós? Llavors, per què no fer-los tu mateix/a amb les altres persones? El gust per assenyalar virtuts, assoliments o encerts d’una persona, no sols ressalta l’autoestima de qui rep el comentari, sinó que també, omple d’energia i amor propi a qui ho verbalitza. Buscar fer sentir bé als altres, és expressar el valor que tenen per tu i una manera de sortir de l’individualisme i desenvolupar l’autoestima col·lectiva. Aprendre a acceptar els compliments dels altres, també és una cosa que hem de reconèixer i valorar.

6. Fes alguna cosa que t’agradi cada dia

Realitzar alguna cosa que ens agradi cada dia, provoca un estat mental que et permet fluir. T’oblides de tot el que succeeix al teu voltant per uns moments, quedant-te immers/a en la tasca que realitzes. Fer una activitat que et motivi diàriament, proporciona satisfacció i, això ajuda a augmentar l’autoestima; el cap deixa de donar-li voltes a allò que et preocupa i, d’altra banda, t’estàs dedicant temps a sentir felicitat. No te’n vagis a dormir sense haver gaudit. Pot ajudar-te a triar les teves activitats pensar en què t’agradava en la infància, que has volgut sempre provar i mai has pogut o, quines activitats fan les persones del teu voltant que t’agradaria provar.

7. Menja bé i mou-te

Vivim cada dia en el nostre cos i ell és el que ens permet moure’ns, fer les tasques diàries, fer tot allò que ens agrada, relacionar-nos amb les altres persones i amb el món. En definitiva, amb ell gaudim de la nostra vida. És imprescindible tenir una bona relació amb el nostre cos, cuidar-lo i valorar-lo com es mereix, perquè només tenim un. L’exercici diari i una alimentació saludable és beneficiós per al cos i la ment, ajuda a augmentar l’autoestima i a tenir una millor qualitat de vida. Busca aquell exercici que t’agradi i practica’l. No té per què ser un fitness extrem, pot ser córrer, Ioga, caminar o un partit de bàsquet; la fi és moure’s assíduament. Quant a l’alimentació, procura que en els teus plats es trobin tots els nutrients necessaris perquè l’organisme funcioni correctament. Una bona salut és sinònim d’una autoestima sana.

8. Agraeix cada nit

Pensa en totes les coses bones que t’ha portat el dia que acaba. Les converses de valor amb les persones del teu voltant, els assoliments superats, els errors que t’han ensenyat al fet que pots millorar aspectes de la teva vida, els somriures, un bon menjar, l’afecte dels teus animals, els bons consells… Segons revela la psicologia, agrair, produeix resultats positius en la ment i ajuda a augmentar l’autoestima com, per exemple, la satisfacció, la vitalitat, la felicitat, l’optimisme, l’esperança o l’empatia. Et permet considerar les experiències positives de la vida i apreciar-les. Això, produeix que aprofitis tots els aspectes que et dóna el dia i els visquis amb més intensitat.