ALIMENTACIÓ INTUÏTIVA: LA NO-DIETA

Alimentación intuitiva

L’alimentació intuïtiva és una cosa que fem des de nens/as, però que, amb els anys, oblidem. La causant que això passi és la nul·la educació alimentària i la cultura de la dieta, basades en prohibicions, el control excessiu, la percepció errònia i les etiquetes que li donem als aliments. Això ens allunya de la nostra intuïció, de l’escolta dels missatges que ens envia el nostre organisme, provocant a llarg termini, una desconnexió amb el nostre cos, que deriva en una mala relació amb el menjar, problemes de salut, fins i tot en trastorns alimentaris. Perquè els trastorns no sols són els TCA com l’anorèxia i la bulímia, també ho són viure eternament saltant de dieta en dieta.

Dit això, aclarim una cosa primordial: L’alimentació intuïtiva no és una dieta. És menjar intuïtivament, d’acord amb les pròpies necessitats físiques i psicològiques de cada individu, escoltant i atenent els signes de fam, plaer, plenitud i satisfacció. Sentint per un/a mateix/a quins aliments nodreixen, sentin bé i ens omplen d’energia, benestar físic i mental per poder viure plenament. Dur-la a terme no és una cosa que s’aconsegueixi d’un dia per a un altre, és un procés en el qual s’ha d’aprendre a ser compassiu/a amb tu mateix/a, donant-te el temps que necessitis, atenent a tots els principis que t’expliquem a continuació.

Principis d’una alimentació intuïtiva

Allunya’t de la mentalitat de les dietes

No existeix dieta que aconsegueixi miracles, ni que es pugui mantenir en el temps. Tampoc existeixen aliments amb superpoderes. I, encara que sembli molt evident, és una cosa que costa molt assumir a les persones que viuen immerses en la mentalitat de la dieta. Aquestes persones que han realitzat diverses dietes al llarg de la seva vida i que han baixat de pes durant un temps determinat, encara que després l’hagin tornat a recuperar i vegin que no és eficaç, creuen que apareixerà un altre règim millor que els farà perdre pes ràpidament.

Això crea frustració i sentiment de culpa perquè, en recuperar el pes, creuen que han fet alguna cosa malament. La realitat és que no és culpa de la persona que la segueix, perquè la dieta en si no se sosté i perquè viure eternament alimentant-se d’aquesta manera no és realista ni saludable. Per aquesta raó, un dels pilars de l’alimentació intuïtiva és trencar les cadenes de les dietes, allunyar-nos del control de les bàscules i alimentar-nos de manera conscient al llarg de la nostra vida.

Identifica els senyals de fam

Aquest punt, pot resultar complicat al principi, fins a saber identificar quan tenim gana real, però es tracta d’escoltar els senyals que ens dóna el nostre cos per alimentar-lo quan necessita i aprendre a saber parar quan ja s’ha menjat prou. Amb les dietes estrictes, el cos passa fam i existeix una lluita interna per ignorar aquesta necessitat que sentim. Això no sols ens provoca malestar, sinó que a més provoca que ens atraquem de menjar la pròxima vegada que mengem, perquè no ens hem emplenat quan tocava. I, s’acaba per ingerir més, amb ansietat i potser, amb aliments menys saludables.

L’alimentació intuïtiva es tracta d’aprendre a menjar quan notem la fam, oferint-li al cos la confiança que pot estar alimentat quan el precisa, eliminant les prohibicions i deixant de menjar quan ja és suficient.

Fes les paus amb el menjar

Un dels principals problemes de les dietes és que ens fan creure que hi ha aliments que són “dolents” i que hem de tenir-los com a enemics, la qual cosa provoca una reacció psicològica contradictòria: que els desitgem encara amb més ganes; perquè en existir la prohibició, s’estableixen desitjos que possiblement no existirien sense aquesta prohibició. D’altra banda, ens genera un fort sentiment de culpa quan els ingerim. L’alimentació intuïtiva expulsa a la “policia del menjar” de la teva ment, rebutjant els pensaments negatius o positius relacionats amb uns certs menjars.

La finalitat és acabar amb aquest jutge intern que et fa sentir malament quan menges un tipus d’aliments i que t’aplaudeix quan ingereixes aquells que consideres bons. En aquest punt, no ens referim al fet que mengis tot el menjar que vulguis. Recorda que es tracta d’escoltar-te i reconèixer les necessitats. El cos és intel·ligent i sap el que necessita, per això, si t’atipes amb menjar que no et senti bé, sabràs que menjar d’aquesta manera no és adequat perquè et treu l’energia, et fa sentir pitjor i et provoca un canvi en l’estat d’ànim.

Identifica els senyals de sacietat

L’alimentació intuïtiva es tracta de trobar el punt mitjà entre l’apetit voraç i el sentir-te “a rebentar”. Les dietes provoquen que visquem constantment d’un costat a un altre, entre la fam i la sensació d’inflor i/o cansament. A més, donen per fet que tothom ha de tenir prou amb una determinada quantitat i tipus de menjar, quan cada persona és diferent i cadascuna té les seves pròpies necessitats. Generalitzar en el menjar, és un greu error perquè fa que ens quedem amb fam o que mengem més del que realment necessitem. El cos dóna senyals quan té apetit i quan està ple. Parar atenció a aquestes sensacions és un altre dels punts vitals de l’alimentació intuïtiva.

Tingues present la satisfacció

Alimentar-se és una necessitat primària de l’ésser humà, però no sols el fem per emplenar-nos. Menjar és una experiència gustativa que provoca plaer i satisfacció. Quan gaudim dels nostres plats, degustem cada mossegada amb atenció. Menjar de manera plena és una manera de fer les paus amb aquest acte. Reconèixer que no és una obligació o un moment d’angoixa, sinó que és un temps per delectar-se i gaudir. L’alimentació conscient et convida a interessar-te pels colors, les textures, els sabors, l’olor, la temperatura i l’estètica dels plats. Acompanya-ho d’un ambient relaxat, sense distraccions, que et permeti estar 100% present.

Respecta el teu cos

Normalment les dietes, exceptuant aquelles puntuals per problemes de salut, van acompanyades d’un rebuig al cos: “Com no m’agrada el meu cos, faré dieta per canviar-lo”. Aquesta actitud no és positiva, ni part de l’amor; tot el contrari, és negativa i destructiva. De fet, ens fa portar a la pràctica actes que encara ens fan més mal com passar fam, tenir pensaments perjudicials per l’autoestima o culpable, quan et saltes la dieta. Per sentir-te bé amb tu mateix/a, has de respectar el teu cos. El primer pas és acceptar que totes les persones som diferents i que no existeix una forma única de bellesa. Que l’única manera de cuidar-nos i acceptar-nos és partir d’un sentiment d’amor i que, mai, s’aconseguirà la satisfacció des de l’acte-rebutjo. Reconèixer-se, acceptar-se, voler-se cuidar-se des de l’afecte, el respecte i connectar amb la pròpia intuïció, són l’essència d’una autoestima estable.

Atén els teus sentiments sense utilitzar el menjar

És fam real o és emocional? Segur que et passa o coneixes a algú que, quan està nerviós/a, sent la necessitat de menjar o, per contra, se li anul·la l’apetit. Els sentiments ens generen la necessitat d’afecte i, a nivell psicològic, sentim com els aliments són capaços de produir sensacions molt similars. Per això mengem per tristesa, frustració, solitud o avorriment, perquè el sucre, per exemple, fa que s’alliberi dopamina i que ens faci feliç a curt termini. Però, aquesta falsa sensació de felicitat ni dura molt temps, ni és una solució per satisfer l’estat emocional i, per si no fos prou, se’ns pot posar malament. L’alimentació intuïtiva es basa a saber diferenciar la veritable fam fisiològica de l’emocional i buscar la manera de consolar, nodrir, atendre i resoldre els problemes sense utilitzar els aliments. El menjar no és ni un premi ni un càstig.

Mou-te

Una altra de les relacions mentals errònies que provoquen les dietes, és que l’esport es fa per cremar calories o aconseguir el cos que la publicitat diu que has de tenir. L’esport està fet per cuidar de la salut, per sentir-se bé, generar resistència, cuidar la ment i guanyar energia, entre altres beneficis. L’alimentació intuïtiva et convida a canviar la relació amb el menjar, però també amb l’exercici físic. Obligar-se, no té èxit a llarg termini, per això és elemental trobar-li el gust i divertir-se per motivar-se. Comença a poc a poc i veuràs amb el temps que moure’t et fa sentir bé i, això, et canviarà el concepte de l’esport. Si et fixes bé, l’activitat física sempre és present en totes les llistes relacionades amb la salut. El moviment és importantíssim, independentment de l’edat.

La teva salut és el més important

L’últim punt que engloba tots els anteriors, és que per sobre de tot està la teva salut. Tria aquells aliments que li vagin bé al teu cos i la teva ment. Perquè confiar en la intuïció, no va lligat a no cuidar-se, no interessar-se per la nutrició o menjar de manera insana. O a no interessar-te pels aliments que et nodreixen, aquells que el teu organisme necessita i reconèixer els que no t’aporten res. Un exemple seria que, si menges i al cap de poc temps tens gana, el cos t’estaria indicant que estàs consumint aliments de ràpida absorció i pocs nutrients i/o fibra. El menjar ha de ser un bé per a tu, que et faci sentir amb vitalitat i que no et faci emmalaltir. Es tracta d’anar a poc a poc, amb consciència i tenir present que la perfecció no existeix.