LA BICICLETA: EL MILLOR MITJÀ DE TRANSPORT

bicicleta

La bicicleta és una gran aliada per al medi ambient i a poc a poc, es va implantant als països, sobretot al Nord d’Europa. En alguns com Holanda, Alemanya o França, és inevitable pensar en els seus carrers i no tenir les bicicletes presents, transitant per les seves vies; i és que formen part de la quotidianitat. Persones que van al treball, a l’escola, a entrenar, a reunir-se amb algú, bicicletes amb grans cistells per omplir amb la compra o, les trobes en la nit, a la volta d’un sopar amb els amics. És la forma en la qual es desplacen.

Cada vegada, els governs estan més conscienciats que la bicicleta és la millor alternativa a l’augment de la contaminació ambiental, l’escassetat del combustible, els seus preus i el mal que fa aquesta al planeta. Molts països se sumen a la revolució del pedal i plantegen les ciutats amb carrers que permetin l’ús de la bicicleta, més enllà de la seva utilitat recreativa i esportiva, facilitant el transport dins de les urbs, amb infraestructures per poder aparcar-les allà on vagis. Encara queda molt per fer, però està clar que la bicicleta porta anys obrint-se camí, perquè és el millor mitjà de transport per ajudar al medi ambient.

La deterioració del medi ambient

Pel medi ambient, canviar el vehicle de motor per la bicicleta comporta una sèrie de beneficis notables per aquest. Redueix els nivells de contaminació atmosfèrica i acústica perquè la bicicleta no contamina en utilitzar l’energia humana per al seu moviment, a diferència dels vehicles que emeten gasos tòxics a l’atmosfera, afectant la qualitat de l’aire. Per aquesta raó, insisteixen en la urgència que la societat faci un canvi de xip amb el transport i així aconseguir un aire més net i pur.

Els problemes com l’efecte d’hivernacle, l’escalfament global i el canvi climàtic, es veurien reduïts si prenguéssim consciència respecte a aquest assumpte. És una problemàtica que afecta el planeta; per tant a l’existència humana. La prova d’aquesta informació és la quantitat de morts i malalties associades a la contaminació per combustibles fòssils com, per exemple, les afeccions respiratòries o al·lèrgies.

D’acord amb les dades de l’Agència Europea de Medi Ambient, els cotxes, les furgonetes, els camions i els autobusos produeixen més del 70% de les emissions totals de gasos d’efecte d’hivernacle procedents del transport. I és que uns 1500 milions de cotxes circulen pels carrers del món, contribuint a la deterioració dramàtica del medi ambient.

Tota aquesta informació, hauria de convidar-nos a reflexionar sobre solucions que contribueixin a ser més amigables amb la naturalesa i a ser més conscients sobre la petjada que deixem amb les nostres accions individuals. Però, tan important és l’acció dels ciutadans, com que els països es prenguin de debò la implementació de vies per a bicicletes més segures i connectades, perquè el màxim de la població canviï el cotxe per la bicicleta.

8 beneficis de l’ús de la bicicleta

Si encara et queden raons per a utilitzar la bicicleta i ajudar al planeta, a continuació et donem alguns dels beneficis que produeix aquest mitjà de transport en l’ésser humà, si l’utilitzes de manera freqüent/diària.

Agilitat

A la ciutat, la bicicleta suposa menys temps per arribar al teu destí. La congestió del trànsit urbà amb tots els vehicles, suposa invertir més temps en els desplaçaments, cosa que no passa si utilitzes la bicicleta, ja que suposa una major agilitat en comparació amb qualsevol vehicle de motor.

Cor més sa

L’ús de la bicicleta de forma regular a diària, redueix el risc a patir malalties cardíaques fins a un cinquanta per cent. Segons informa la British Heart Foundation, uns 10.000 atacs cardíacs fatals, podrien evitar-se cada any si les persones cuidessin el seu cor mantenint-se actives. Recorrent 30 km setmanals amb bicicleta, es redueix a menys de la meitat el risc de malalties del cor, en comparació amb les persones que no fan exercici.

Mobilitza els intestins

Quan et puges a la bicicleta i pedales, es mou el maluc que, a la seva vegada, activa la musculatura del ventre i estimula la contracció dels músculs intestinals. Aquesta acció que realitzes en pedalar, comporta molts beneficis per al teu aparell digestiu, prevenint la inflor abdominal i el restrenyiment.

Millor descans

La bicicleta permet que, en els trajectes, tinguis contacte a l’aire lliure i amb la llum del dia que t’ajudarà a sincronitzar el teu ritme circadiari. A més, l’ús de la bicicleta allibera del cos grans quantitats de cortisol, l’hormona de l’estrès que, juntament amb el contacte a l’aire lliure, són aspectes que ajuden a tenir un son profund i reparador.

Lumbars més forts

La posició que s’ha de mantenir en la bicicleta, enforteix els músculs de la zona lumbar. És a dir, amb el cos inclinat lleugerament cap endavant, agafant el manillar amb l’esquena recta i mantenint l’abdomen fort. És una de les zones que més malalties i baixes laborals provoca. Mentre et trasllades d’un costat a un altre sobre la bicicleta, estaràs realitzant un exercici postural que t’ajudarà a millorar la resistència de les lumbars.

Tonifica les cames

En pedalar s’utilitza de manera activa els glutis, quàdriceps i isquiotibials, treballant tots els músculs de les cames, enfortint i tonificant. Si cuides la musculatura d’aquesta zona del cos, les tindràs més fortes i seran més funcionals per al dia a dia, més enllà del component estètic que suposa.

Millor pell

Amb el moviment, el cos optimitza la producció de col·lagen, la qual cosa és ideal per reduir l’aparició d’arrugues i tenir una pell més sana. Així mateix, augmenta la circulació, per la qual cosa també l’oxigen i els nutrients, eliminant toxines, evitant la flaccidesa i ajudant els teixits a estar més saludables.

Genolls més saludables

Utilitzar la bicicleta és una pràctica de baix impacte per al cos, per la qual cosa els genolls no pateixen sobrecàrregues i els cartílags no es danyen. Pedalar és una manera d’exercitar la musculatura que actua de subjecció en el genoll i que, és la zona que es desgasta amb els anys, provocant problemes de salut. Pensa llavors que, cada vegada que utilitzes la bici, estàs reforçant, enfortint i protegint els teus genolls.