L’aperitiu és un menjar lleuger que es fa abans del menjar principal o del sopar. Originalment, era per a obrir l’apetit, però amb el temps s’ha quedat com un moment per a asseure’s al voltant d’una taula amb altres persones per a xerrar mentre es mengen uns aperitius. Antipasto, apéritif, imbiss, boca, botana, tapa, mezze, picada… Existeixen moltes maneres de denominar-ho en les diferents cultures.
Trobem diferents tipus d’aperitius i els establiments ens proposen opcions comercials llistes per a consumir, però no totes són saludables i deixen molt a desitjar quant a qualitat nutricional. La fruita seca al natural, per exemple, serien una bona elecció nutritiva i ràpida, però volem proposar-te a continuació algunes alternatives sanes i delicioses. El fet de ser casolà, prioritza els aliments frescos i evita els ultraprocessats en els aperitius.
10 APERITIUS SALUDABLES
1. Cigrons especiats
Preescalfa el forn a 200 °C i prepara una safata amb paper sulfocinat. En un bol barreja un pot de cigrons escorreguts i afegeix el suc de mitja llimona, una culleradeta d’all en pols, comí, cúrcuma, una cullerada i mitja de pebre roig dolç, sal i una mica de pebre. Remou bé, però amb cura de no trencar el llegum. Aboca-ho en la safata i enforna durant uns 35 minuts aproximadament fins que estiguin cruixents. Deixa que es refredin abans de consumir-los.
2. Patates al forn
Neteja la pell de les patates, asseca-les, talla-les en trossos de la mateixa grandària i cuina al forn a 180 °C untades amb oli d’oliva, sal, pebre, farigola, romaní, orenga i all en pols. El temps varia en funció del forn, però normalment són uns 45 minuts. Sabràs que estan quan en punxar-les estiguin tendres. Pots acompanyar-les amb una salsa casolana de tomàquet o de pesto, però així ja estan delicioses.
3. Adobats i olives
Les olives i els adobats són aperitius còmodes perquè estan llestos per a consumir i molt versàtils. Les olives tenen moltes propietats cardiovasculars, antioxidants, digestives i contenen minerals. És aconsellable triar les opcions sense farciment i que siguin el més natural possible. Els cogombrets i les cebes tendres també contenen una infinitat de vitamines i minerals, a més són aliments probiòtics, que són els bacteris més beneficiosos per al nostre intestí.
4. Patés vegetals
Els patés són fàcils de fer, pots utilitzar com a base una font de proteïna saludable i fer moltes combinacions diferents amb verdures fresques, per a acompanyar-los amb palets de verdures i hortalisses crues o un bon pa. L’hummus de diferents llegums o el guacamole són els més clàssics. Un altre clàssic és el Muhammara que es prepara triturant pebrot vermell escalivat, all, nous, tomàquet sec, tahini, oli d’oliva, unes gotes de llimona, sal, pebre i pebre roig dolç.
5. Aladrocs i anxoves
Aquests aperitius es poden trobar en conserva, però també les pots preparar a casa, marinant el peix ben net amb un bon oli d’oliva, all, julivert, sal i vinagre o llimona. El peix blau aporta proteïna, greixos de bona qualitat, minerals i vitamines. Si ho prefereixes en conserva, tria sempre opcions amb oli d’oliva verge extra.
6. Ous farcits
Coure els ous i una vegada freds, retirar la pela, tallar-los per la meitat i separar la clara de la gemma. Pots emplenar-los amb diferents ingredients. Et proposem barrejar la gemma amb alvocat, oli d’oliva, unes gotes de llimona, sal i pebre, batent amb l’ajuda d’una batedora o una forquilla. Emplena els ous. Pots afegir unes olives negres damunt.
7. Edamames saltejats
Primer, cou els edamames en la seva beina amb aigua i sal. Quan estiguin cuinats i ben secs, salteja’ls amb all durant uns minuts i, finalment, afegeix suc de llimona i tamari. També pots agregar un toc final de pebre roig picant o dolç. Aquest llegum té una gran aportació de proteïna vegetal i fibra, pel que resulta un picotejo molt nutritiu i saludable. A més, és molt baix en greix.
8. Tomàquets caprese
Un dels aperitius més frescos i fàcils de preparar. El sabor variarà en funció a la matèria primera. Tria uns bons tomàquets vermells, grans, madurs, carnosos i frescos. L’alfàbrega que sigui en fulles fresques i la mozzarella de búfala. Renta’ls i talla en rodanxes tots dos ingredients. Sobre cada tomàquet afegeix una de formatge i sobre aquest, unes fulles d’alfàbrega. Ara solament queda per afegir sal, pebre, oli d’oliva verge i vinagre de Mòdena.
9. Xips de fruites i verdures
Rentar i assecar fruites i verdures com la pastanaga, poma, pera, plàtan i carabassó. Deixa la pell en totes excepte en el plàtan. Preescalfa el forn a 60 °C amb calor a dalt, a baix i, si té la funció de ventilador, activa-la. Tallar les fruites i les verdures en rodanxes molt fines amb un ganivet o una mandolina i col·loca-les en una safata amb paper d’enfornar. Introdueix la safata en el forn i cuina durant un parell d’hores fins que els ingredients estiguin cruixents i hagin perdut tota l’aigua. Deixa refredar i llest per a consumir.
10. Api farcit
Treure el final de la tija de l’api, la part blanca. També les fulles. Netejar la verdura raspant una mica per a eliminar alguns brins. En un bol, mescla un formatge cremós amb olives verdes, pebrot vermell rostit i ceba, tot picat. Afegeix julivert i unes gotes de tabasco. Aplica aquest farciment a les tiges d’api i consumeix aquest aperitiu ben fred.