DIFERÈNCIES ENTRE L’INFART FEMENÍ I EL MASCULÍ

El infarto en hombres y mujeres

 

Segons l’OMS, des de fa més de vint anys, la xifra de morts relacionades amb problemes cardíacs no ha parat de créixer. Una tendència preocupant i que posa a les malalties de tipus cardiovascular com la primera causa de mort en el món. I és que, per posar un exemple quantificat, cada dia moren a Espanya 350 persones per malalties cardiovasculars (com per exemple, l’infart), la qual cosa suma una xifra global de 125.000 víctimes a l’any.

Els infarts han augmentat entre la població d’entre 40 i 50 anys i, cada vegada, és més freqüent entre els joves a causa de la falta de control del colesterol i els triglicèrids, que són culpables de la formació de plaques d’ateroma (massa de greix, colesterol i altres substàncies). De moment, la mortalitat per infart en pacients ingressats menors de 45 anys, és només d’un 1,2%, però a la comunitat científica el preocupa que pugui augmentar amb els anys.

L’atac de cor, infart o atac cardíac, normalment són provocats per un coàgul que obstaculitza el funcionament de les artèries coronàries. Aquestes són les que transporten l’oxigen i la sang al cor. Quan el flux sanguini es bloqueja, el cor no suporta aquesta falta d’oxigen i les cèl·lules cardíaques moren. S’ha demostrat en els últims anys que aquests infarts no presenten els mateixos símptomes entre homes i dones.

Segons la Fundació Espanyola del Cor, els homes tenen un 30% de probabilitats de morir després d’un infart i, en el cas de les dones, la xifra és del 50%. I és que la percepció dels símptomes de l’infart agut de miocardi són molt diferents. En la dona, presenta senyals molt variats que fan més difícil el diagnòstic d’infart en elles. Per això, es diu que l’infart femení és diferent i pitjor que el masculí.

3 FACTORS INFLUENTS EN L’INFART FEMENÍ

Sanitas indica que, les diferències que existeixen quant a la mortalitat i pronòstic de les malalties entre home i dones, es deuen a tres factors. Segons especialistes mèdics:

  • Menopausa: els estrògens actuen positivament sobre tots els factors de risc coronari i, durant l’etapa fèrtil de la dona, són els encarregats de protegir-les de les malalties cardiovasculars. Quan arriba la menopausa, l’organisme experimenta uns certs canvis i fan que la salut sigui més delicada. La protecció dels estrògens disminueix, multiplicant el risc cardiovascular.
  • Simptomatologia difusa: com indiquem unes línies més amunt, l’infart de miocardi no té els mateixos símptomes en dones que en homes i la desinformació sobre aquestes diferències i, la confusió que pot provocar, despista a les pacients i als propis especialistes.
  • Demanar ajuda tard: lligat amb el punt anterior, durant molt de temps i encara en l’actualitat, es creu que els homes són la part de la població més afectada pels infarts i s’associen les malalties cardiovasculars gairebé exclusivament a ells. Aquest desconeixement provoca que moltes dones descurin o retardin les seves revisions amb l’especialista, així com la cura de la salut del seu cor.

DIFERÈNCIES ENTRE L’INFART FEMENÍ I MASCULÍ

La Fundación Española del Corazón indica que els símptomes clàssics de l’infart inclouen:

– Dolor opressiu en el pit.

– Dolor opressiu en la zona gàstrica.

– Possibilitat d’irradiar el dolor al braç esquerre o tots dos braços.

– Sudoració.

– Dificultats respiratòries.

Els homes i les dones, solen presentar el mateix dolor toràcic en l’infart, però les dones són més propenses a tenir altres símptomes diversos. Hi ha diferències substancials en relació a la percepció i la descripció dels símptomes entre tots dos sexes. Les dones presenten i nomenen indicis molt variats. Els més comuns són:

– Fatiga inusual.

– Dificultats respiratòries amb pressió en el pit o dolor que poden aparèixer i desaparèixer al cap de pocs minuts.

– Dolor en un o tots dos braços.

– Dolor a l’esquena.

– Dolor en el coll.

– Dolor en la mandíbula.

– Dolor en l’estómac.

– Suor freda.

– Nàusees.

– Mareig.

– Fatiga.

– Dolor epigàstric.

Els dies previs a un infart, la dona pot experimentar:

– Insomni

– Ansietat

– Feblesa

Igual que en els homes, les dones senten el dolor toràcic o malestar, però la diferència és que, en el cas de les dones, existeix una major tendència a experimentar altres símptomes com la falta d’aire, les nàusees, vòmits i el dolor d’esquena o mandíbula.

El colesterol, l’edat, la diabetis mellitus, la hipertensió arterial, el tabaquisme o l’obesitat, són factors que predisposen a un infart. El risc augmenta en el cas de les dones a partir de la menopausa, per això és important la prevenció. Davant aquests símptomes, és primordial buscar atenció mèdica sense demora per a poder ser diagnosticada i tractada ràpidament.