21 DIES CONSECUTIUS: LA CLAU PER A AGAFAR L’HÀBIT

21 días

Vols adquirir un nou hàbit, però et fa por fracassar? No et preocupis, incloure un nou costum a la nostra vida diària, fer esport, seguir una dieta, aprimar, etc. No és tan complicat com sembla. Tan sols necessitem repetir allò que volem convertir en hàbit durant 21 dies consecutius i ho haurem aconseguit. Vols saber perquè 21 dies, ni un més ni un menys? T’ho expliquem a continuació!

Avui descobriràs les raons per les que no aconsegueixes fer esport amb regularitat, seguir una dieta fins al final ni qualsevol altre objectiu que t’has marcat en un moment donat de la teva vida.

Per començar, us explicarem el que és un hàbit. Un hàbit és el que fem en el nostre dia a dia de manera automàtica, un automatisme. Aquest automatisme, com ja el tenim interioritzat i estem acostumats a fer-ho cada dia, ho fem sense pensar, de manera automàtica, d’aquí el seu nom.

La teoria de William James, un nou hàbit en tan sols 21 dies

William James és el pare de la psicologia moderna i filòsof. En 1890 va publicar un article anomenat “l’hàbit” aquest article forma part de la seva obra escrita “Principis de la psicologia” . Explica la plasticitat del sistema nerviós i el cervell a través de la seva teoria dels 21 dies.

Cada canvi que apliquem a la nostra vida produeix canvis en el sistema nerviós, el que afecta el cervell creant nous circuits neuronals. Els circuits, modifiquen i determinen la forma en la que funciona el nostre cervell, els nostres hàbits.

Perquè puguem crear un nou circuit per al nou hàbit que vulguem adoptar, hem de treballar la part subconscient del nostre cervell, que és on s’emmagatzemen els nostres records, on es crea l’aprenentatge i, per tant, els nostres hàbits.

Segons Willians James, aquest procés dura 21 dies, (encara que pot variar una mica en funció de la persona). El cervell no assimila els canvis de cop, el fa de manera gradual, és per això que hem de repetir el mateix gest durant 21 dies perquè el cervell la passi a la nostra part conscient, la converteixi en aprenentatge i finalment l’emmagatzemi com un hàbit. Pel que no us desanimeu, heu de tenir paciència. El final del procés val la pena.

Aquesta teoria va ser demostrada per científics més tard.

Treballar l’hàbit és la clau

Si treballem els nostres hàbits, els corregim i adquirim nous, podem reduir el nombre de moviments que fem en realitzar les coses, les farem de forma més precisa, no tindrem tanta fatiga i reduirem l’atenció que hem de posar en fer-ho, perquè en fer-ho de manera automàtica no necessitarem pensar-ho.

Començar una nova rutina, incloure un nou hàbit en la nostra vida és qüestió de temps. Només hem de repetir el gest que vulguem fer durant 21 dies consecutius i veurem com ho farem sense pensar, sense esforç i sense cansar-nos. Per això, necessitem ser constants i no abandonar el nostre objectiu a la meitat del camí, la recompensa val la pena.

Perdre pes, estar en forma, deixar de fumar, aprendre anglès, fer esport, són els hàbits més habituals. Però es poden aplicar aquests i molts més en el nostre dia a dia. Obtenint així, tant benestar en el teu dia a dia, com a salut laboral.