En l’extrem de cada articulació del nostre cos hi ha una capa de cartílag que el recobreix. És un teixit dur però flexible que esmorteeix i facilita el moviment. També trobem els lligaments i la càpsula articular que acaben de fixar l’articulació. Allí es crea el líquid sinovial, que lubrifica i nodreix l‘articulació.
Com veieu, les articulacions ens permeten fer tot tipus de moviments. Algunes només permeten obrir i tancar, com els genolls i els colzes. Unes altres permeten moure l’os cap endavant, cap endarrere, desplaçar-lo cap al lateral o girar-lo, com per exemple les dels malucs i les espatlles.
Per què ens fan mal les articulacions amb els anys?
És normal que amb l’edat i el pas del temps les nostres articulacions ens acabin causant dolor. Això passa perquè els cartílags es desgasten. Al no haver-hi res (o molt poc) que protegeixi els ossos de les articulacions, es freguen i provoquen dolor i molèsties.
Perdem cartílag perquè amb el pas dels anys el nostre cos perd la capacitat de produir col·lagen, que és la proteïna que ajuda a que les articulacions es mantinguin sanes.
A les dones també els pot afectar per la menopausa. Ja que els canvis hormonals poden augmentar el risc de patir molèsties articulars. La disminució d’estrògens, que protegeixen les articulacions, és el causant d’aquestes molèsties.
L’esport també ens pot causar dolor articular:
Practicar segons quines modalitats esportives també poden influir en l’aparició d’aquests dolors. Sobrecarregar les articulacions o repetir certs moviments, pot afectar negativament desgastant el cartílag o causen lesions. Així que hem de tenir especial cura quan fem exercicis de córrer o saltar.
Cuida les teves articulacions amb aquests consells:
1. Fer esport de baix impacte. L’esport (sempre que no causi un gran impacte) és bo per a enfortir els ossos i articulacions.
2. Estira cada dia una mica. Els estiraments no només són bons per als músculs, sinó que també ho són per a les articulacions. Augmentaran el rang de moviment de les articulacions i reduiran el dolor.
3. Estigues en el teu pes ideal: el sobrepès augmenta la càrrega que han de suportar les articulacions i els ossos amb el que facilita el desgast dels cartílags.
4. Procura que la teva postura sigui l’adequada, sempre: quan estiguis assegut, caminis, agafis un objecte pesat, sempre, en cada moviment que facis, procura que la teva postura sigui la correcta perquè no es sobre carreguin sempre les mateixes articulacions.
5. Respecta els dies de descans de la teva rutina d’entrenament. Això és fonamental perquè es puguin recuperar i no pateixin de sobre-entrenament quan fem sessions d’alta intensitat.
6. Evita fer moviments repetitius: aquests augmenten la pressió i el frec dels ossos, el que augmenta el desgast.
7. Si tens molèsties o dolor, consulta amb el teu metge. És millor consultar amb un especialista si veiem que no remet. Ell ens ajudarà a tractar-ho i a trobar la millor solució.
8. Alguns complements amb col·lagen poden ajudar-nos a suplir la falta d’aquesta proteïna per a protegir les nostres articulacions. Això sí, abans de comprar un heu d’informar-vos bé de quins ingredients tenen.