Saps que els danys en el cartílag són una de les principals raons per les quals anem al fisioterapeuta? La veritat és que encara que la majoria patim dolors en aquesta zona, no tots sabem què és exactament o per què es deteriora el cartílag. Per aquesta raó, avui hem preparat aquest article en el qual us l’explicarem detalladament.
Comencem explicant què és el cartílag. Primer hem de tenir en compte que la unió de dos o més ossos forma una articulació. Aquests ossos s’orienten d’aquesta manera perquè pugui haver-hi un lliscament per poder moure’ls. Perquè no faci mal quan es produeix el lliscament, entre els ossos trobem un teixit anomenat cartílag. Aquesta és la seva funció principal, la d’esmorteir la fricció que generen els ossos en moure’s.
Al contrari que les altres cèl·lules del cos, les cèl·lules del teixit cartilaginós es nodreixen del líquid sinovial, el qual el produeix la membrana sinovial.
Com es pot danyar aquest teixit?
Per entendre la deterioració d’aquest teixit hem de conèixer les diferents parts que el componen. En primer lloc trobem fibres de col·lagen en la superfície de l’articulació (situats en paral·lel per afavorir el lliscament necessari del qual parlàvem anteriorment). També es forma per condròcits i proteoglicans, ambdues es troben per sota de les fibres.
El primer que es lesiona són les fibres, que es desenganxen de les articulacions, aquest fet se’n diu fibril·lació. Si no es frena aquest desgast, arriba fins a la següent capa, les fibres. Amb el pas del temps és el mateix teixit cartilaginós el que es gasta i és quan els ossos es freguen en moure’s.
Quines són les principals causes de la lesió en el cartílag?
Són diverses les causes d’aquesta malaltia, entre elles trobem:
- Per herència genètica: pot ser que hàgim heretat un cartílag feble o més prim, que la membrana sinovial produeixi poc líquid per a nodrir el teixit o que la seva qualitat no sigui prou bona.
- Perquè patim un desgast: aquest al seu torn pot deure’s a 4 factors. A una alteració mecànica de l’articulació, a un estil de vida sedentari, al fet que el cos pateixi tensió de forma mantinguda o al sobrepès.
- Per causes químiques o una malaltia: quan els teixits s’intoxiquen, pateixen un traumatisme o quan patim unes certes malalties, també es ressenten els teixits cartilaginosos i es desgasten.
És important prevenir el desgast d’aquest teixit perquè no es recupera, per això la millor solució és realitzar exercici diàriament per enfortir-ho.
Entre els diferents exercicis que podem fer està la flexió de genoll. Que consisteix a tombar-nos en el terra, flexionar un genoll i empènyer-lo contra el pit.
Un altre exercici molt eficaç és el de flexionar el genoll estant tombat boca avall, com si volguéssim tocar el gluti amb el taló del peu.
Les gambades. Que segurament ja fas en la teva rutina d’entrenament, també ens ajuden a enfortir-ho perquè fan treballar directament els genolls.
Unes simples elevacions de talons estant dempeus també ens permeten prevenir aquest desgast.
Com podeu veure, són exercicis molt senzills que podem fer a casa i fins i tot en el treball aprofitant un descans. També ens ajudaran a aclarir la ment i estirar una mica les cames, cosa que sempre ve bé.
Si el desgast ja s’ha produït, és millor acudir a un fisioterapeuta o un metge perquè ens doni pautes específiques per al nostre cas que ens ajudaran a reduir les molèsties de la zona.