QUÈ SÓN LES ENERGIES RENOVABLES I QUANTS TIPUS HI HA?

energías renovables

A hores d’ara tots sabem que el planeta es troba en perill per l’escalfament global. Cal prendre una sèrie de mesures per frenar la situació i perquè puguem continuar vivint en condicions òptimes. L’ésser humà sempre necessita diverses fonts d’energia per poder dur a terme les activitats quotidianes, gairebé sempre prové de fonts no renovables, això, agreuja el problema. Des de fa uns anys s’ha recorregut a les energies renovables, ja que són respectuoses amb el medi ambient i els animals.

Gràcies a les noves tecnologies, a les investigacions i a la conscienciació de la població, aquestes fonts s’utilitzen cada vegada més. Tot i que tothom ha sentit parlar sobre aquest tipus de recurs, pot ser que no tinguem clar el concepte i com s’obté, per aquesta raó, hem preparat aquest article on anem a explicar de què es tracta i quants tipus hi ha.

Què són les energies renovables?

També conegudes com a energies alternatives verdes, les energies renovables són les que s’obtenen de fonts naturals i que no es poden esgotar. Aquests recursos naturals són: el sol, l’aigua, la biomassa, el vent i fins i tot els animals, no s’inclouen els combustibles fòssils.

Quan diem que no es poden esgotar és que es poden regenerar per si sols i que, per tant, no s’acaben mai.

Alguns dels avantatges que té utilitzar les energies renovables és que amb prou feines tenen un impacte negatiu en el medi ambient, no contaminen i no requereixen de l’ús de recursos finits per generar-les.

Tipus d’energies verdes

La naturalesa té molts recursos dels quals podem servir-nos per obtenir energia. Els diferents tipus que hi ha, són:

Solar: és la que obtenim del sol, una forma de transformar els raigs de sol en energia és posant plaques solars. La que es generi, la podem emmagatzemar per utilitzar-la quan ho necessitem. Una variant és la termoelèctrica, que consisteix a utilitzar la radiació solar per escalfar l’aigua, quan l’aigua arriba al punt d’ebullició i es creï vapor d’aigua, s’accionarà una turbina que genera electricitat.

Eòlica: és la que s’obté gràcies a la força de vent. Se solen crear parcs eòlics amb molins de vent, aquests molins estan connectats a uns generadors d’electricitat que transformen la força de vent en energia al girar les aspes.

Hidroelèctrica: també coneguda com a hidràulica, és la que utilitza la força de l’aigua. La forma més coneguda de crear i emmagatzemar aquesta energia és amb les preses.

Biomassa: potser no és tan coneguda com les anteriors energies renovables, però és una de les més econòmiques i ecològiques que existeixen. És el resultat de la combustió dels residus orgànics, tant d’origen animal com vegetal. Primer es dipositen les deixalles en un dipòsit, a continuació es premsen i se’ls cala foc.

Biogàs: aquest tipus d’energia s’obté quan és biodegrada la matèria orgànica. Hi ha certs microorganismes que s’encarreguen de realitzar aquest procés, perquè això passi la matèria ha d’estar en un dispositiu específic sense oxigen. El resultat d’aquest procés és un gas que es pot utilitzar perfectament per obtenir energia.

De la mar: mareomotriu o undimotriu, és la que s’obté a l’aprofitar la força de les onades de la mar.

Geotèrmica: aquesta neix al cor de la terra, ja que utilitza la temperatura que fa als jaciments per generar energia.

Característiques en comú de les energies renovables:

Faciliten l’autoconsum: d’aquesta manera aconseguirem que les cases siguin autosuficients, la idea és que d’aquí a uns anys els edificis ja tinguin les instal·lacions que els permeten recol·lectar energia per al seu propi consum.

Afavoreixen el medi ambient: com hem dit al principi del post, per culpa del canvi climàtic el planeta s’està ressentint. Una de les solucions per frenar-ho és utilitzant aquests recursos en lloc dels contaminants.

Són gratis i il·limitats: al estar presents en la naturalesa, són recursos pels quals no cal pagar (o al menys no s’hauria). A més, com es poden generar sempre, no s’acabaran mai.

Es poden generar en qualsevol lloc del món: al venir de diverses fonts diferents i ser recursos de la natura, els podem trobar arreu de la planeta, per molt remot que sigui.

Permet la independència energètica: no tots els països tenen accés a fonts d’energia per cobrir les necessitats de la seva població, quan això passa, es veuen obligats a comprar-les (gairebé sempre són combustibles fòssils) a altres països. No obstant això, tots els països tenen accés a algun tipus d’energia renovable, aprendre com generar-la i distribuir-la els permetria no dependre d’altres països i de les seves condicions.

Cal aprendre la importància que té l’ús de les energies renovables i els avantatges que presenten. Són una excel·lent forma de tenir cura del medi ambient i de guardar. A més, impliquen una seguretat que no tenen els combustibles fòssils perquè en un futur s’esgotaran i el seu preu augmentarà. Cada vegada és més fàcil instal·lar un sistema que permeti emmagatzemar i utilitzar les energies renovables que tenim al nostre abast, només hem d’informar-nos i fer el pas.