ELS EFECTES DE L’ESTRÈS EN LA PELL

Los efectos del estrés en la piel

Hem parlat de com l’estrès afecta la nostra salut emocional i física, amb conseqüències que acabem normalitzant com l’ansietat, la depressió, les alteracions del somni, els problemes digestius, migranyes, cansament, fatiga, etc. Però, coneixes els efectes de l’estrès en la pell?

La pell és l’òrgan més gran del cos humà i existeix una connexió embriològica entre aquesta i el sistema nerviós, que és present en tota la vida de l’ésser humà. És per això que els problemes de la pell per estrès solen ser una cosa bastant habitual.

El motiu dels efectes de l’estrès en la pell

L’estrès influeix en la dermis a través de diferents mecanismes. Quan vivim un moment de la nostra vida amb pics d’estrès i aquests es prolonguen massa, les glàndules suprarenals produeixen l’hormona del cortisol en abundància. Al mateix temps, el cos genera més adrenalina.

Quan sentim estrès, el cortisol ordena al nostre cos que redueixi el flux sanguini cap als músculs, el cor, els pulmons i el cervell, com una resposta ràpida perquè puguem efectuar una fugida, lluita o paràlisi. Qui és el gran perjudicat d’aquesta tàctica que modifica la circulació de la sang? La pell.

A més, el cortisol canvia i ressent el sistema immunològic, baixant les defenses cutànies i, al seu torn, activant la inflamació. El cortisol també augmenta el sucre en sang, suprimeix el sistema digestiu i quan tot això passa, és quan apareixen els efectes de l’estrès en la pell.

Amb l’augment de l’estrès, s’activa l’estimulació de l’adrenalina i de corticoides que augmenta la freqüència cardíaca, incrementa el subministrament d’energia i la pressió arterial puja. En actuar sobre els receptors de la pell, tots aquests factors efectuen un canvi en ella.

Els principals efectes de l’estrès en la pell

Com hem vist, l’estrès és la reacció del cos enfront d’un desafiament. Un mecanisme de defensa que té l’organisme per garantir la supervivència. Però quan es fa crònic, acaba afectant a tot l’organisme, inclosa la pell. Flaccidesa, taques, pell apagada, deshidratació, pèrdua d’elasticitat, arrugues o picors.

A més, existeix un grup de malalties en la dermis que científicament s’han relacionat amb l’estrès, l’augment del cortisol i l’estimulació de l’adrenalina. Algunes de les més importants i més esteses entre la població són les que exposem a continuació.

· Acne ·

Els factors hormonals són decisius en l’aparició de l’acne, però cada vegada són més els dermatòlegs que evidencien la importància del factor emocional i, per tant, confirmen els efectes de l’estrès en la pell.

· Dermatitis ·

Aquesta inflamació en la pell és comuna quan hi ha estrès, provocant pell seca i reactiva i èczemes en qualsevol part del cos. Pot ser del tipus seborreica o atòpica.

· Psoriasis ·

És una malaltia crònica en la pell que sol ocasionar brots que, entre altres raons, solen aparèixer en situacions d’estrès.

· Excoriacions ·

En aquest cas, l’estrès genera que la persona que el pateix es grati la seva pell generant cicles de pruïja i gratat. A causa d’aquest fet, es poden arribar a produir lesions pel gratat repetitiu i compulsiu.

· Vitiligo ·

És una malaltia autoimmune en què les defenses del cos ataquen a les cèl·lules que produeixen melanina, per això es manifesta en forma de taques que no tenen pigment. Encara que té un component genètic, l’estrès ajuda al seu desenvolupament.

· Rosàcia ·

Uns altres dels efectes de l’estrès en la pell. És de caràcter crònic i afecta a la cara, causant etapes de millora i empitjora. El factor emocional i, en concret l’estrès, agreugen l’aparició d’aquests brots que enrogeixen la cara.

Què podem fer per prevenir els efectes de l’estrès en la pell?

A més de portar una alimentació equilibrada amb tots els nutrients necessaris, és vital treballar el benestar mental per fer una prevenció de l’estrès. És natural i sa que sentim estrès en una situació puntual, però s’ha d’evitar que perduri en el temps i es faci crònic. Per impedir que succeeixi et donem alguns consells:

  • Practicar exercici físic de manera regular.
  • Fer ioga o meditar.
  • Utilitzar tècniques de respiració en moments d’estrès.
  • El contacte amb la naturalesa de manera regular.
  • Gaudir dels nostres entreteniments.
  • Dedicar un temps a la cura personal.
  • Demanar ajuda psicològica si és necessari.

Recorda que la teva plataforma de salut laboral de WellWo t’ofereix programes de Mindfulness i consells per al maneig de l’estrès, així com diferents disciplines d’exercici físic.