ELS PLATS DE NADAL EN LES TAULES DEL MÓN

Los platos de Navidad

 

Nadal se celebra en nombrosos racons del món i ens submergeix en una diversitat cultural molt interessant i diversa. Mentre en alguns països es tracta d’una celebració arrelada en tradicions, en uns altres no se celebra de la mateixa manera o fins i tot passa desapercebuda.

Originada en el cristianisme per a commemorar el naixement de Jesucrist, aquesta festivitat ha evolucionat al llarg dels segles, incorporant elements culturals i socials. També gastronòmics, a través dels seus plats de Nadal, propis de cada regió.

Es pot descobrir el món a través de la seva taula. Explorant la gastronomia que caracteritza a cada país és una manera de submergir-se en la diversitat cultural. I no és menys en l’època nadalenca, on en cada racó del planeta on se celebra, es degusten plats de Nadal diferents. Podríem conèixer el món a través dels seus plats de Nadal? Ho descobrirem!

GOMBO STEW (GHANA)

Conegut també com a quimbombó, el gombo és una verdura de gran grandària, similar a la bajoca, típica d’Àfrica Occidental. L’estrella d’aquest guisat és la sopa de gombo, on es combinen gambetes, carn de cap de bestiar, ceba i oli de palma. Aquesta menja es gaudeix especialment en èpoques nadalenques en països com Nigèria i, sobretot, a Ghana, on es converteix en una sensació per a les famílies cristianes.

PETXINES DE PELEGRÍ GRATINADES (FRANÇA)

La gastronomia francesa ressalta per la seva rica tradició culinària, especialment durant les festivitats nadalenques, conegudes com a Le Réveillon. És típic el foie gras, pollastre rôti, ostres, carn de cérvol i les coquilles de Saint Jacques, la versió francesa de les petxines de pelegrí caracteritzades per la seva gran grandària i el seu sabor. Les postres nadalenques per excel·lència és la bûche de Noël, un pastís farcit de crema de xocolata que té les seves arrels a la França cèltica.

PASTÍS DE YORKSHIRE (REGNE UNIT)

El pastís més emblemàtic del Regne Unit s’elabora amb farina, ous i llet, adoptant la forma d’un bol. La raó? En el passat, els cuiners l’utilitzaven per a recollir les gotes de greix de la carn. Encara que es consumeix com a postres, també s’emplena amb carn i verdures durant el sopar de Nadal britànic, on no falten el gall dindi rostit, la salsa de pa i les delicioses galetes de gingebre.

ZAKUSKI (RÚSSIA)  

A Rússia, els plats de Nadal són molts. No gira entorn de només un principal, sinó a una varietat d’entremesos freds i calents. El zakuski és un exemple, compost per aperitius freds i calents, com a ou amb caviar o salmó, acompanyats de vodka. Altres plats nadalencs inclouen l’ensalada russa (coneguda com a Olivier) i el pelmeni, saquets de pasta farcits de carn, típics d’Europa de l’Est.

PASTÍS DE FRUITES (ÍNDIA)

Encara que l’Índia sigui predominantment hindú, tenen influències portugueses, britàniques o franceses en aquest país de sabors intensos. En l’Índia se celebra amb molts plats de Nadal caracteritzats per tenir molt de sabor com l’arròs biryani i el pollastre massala, però és en les postres on s’aprecia especialment l’arribada de Nadal: galetes de massala, el plum-cake de Kerala, els pastissos petits neureos de Goa i el pastís de fruites, elaborat amb caramel, fruites dessecades, ratlladura de coco i tocs de vi dolç.

ROMERITOS (MÈXIC)

Els asteques, antics habitants de la Ciutat de Mèxic (Tenochtitlán), ja preparaven romeritos pel seu alt valor nutricional. Aquesta planta aromàtica autòctona es combina amb mola, patates i se serveix amb coca de gambeta, creant un plat únic. El gall dindi, omnipresent en tot el continent americà, s’emplena aquí amb ametlles. Com a postres, no pot faltar un deliciós pastís de poma acompanyada d’un got de ponx i, per descomptat, tequila.

BROU AMB CAPPELLETTI (ITÀLIA)

Nadal a Itàlia està impregnada d’alguns dels millors sabors de tota Europa, des de la caponata di pesce (amanida marina) fins al famós panettone, passant per la Festa dels Set Peixos. Entre totes les opcions, els cappelletti es destaquen, sent una espècie de tortel·lini enfornat farcit de formatge o carn. Se serveix amb un bon vi negre Lambrusco i brou de gall capó, creant possiblement un dels plats de Nadal més deliciosos del món.

GALL DINDI AL FORN (ESTATS UNITS)

Als Estats Units, el gall dindi és l’estrella de Nadal, variant el farciment segons la regió (prunes seques, ceba, entre altres). La carn s’acompanya comunament de pèsols, puré de patates i pa de blat de moro. Donada la globalització, el sopar s’adapta sovint a les diverses nacionalitats presents, amb especialitats com la lasanya o el brou amb cappelletti per als italians, i la salsitxa polonesa keilbasi per als immigrants d’Europa Central.

KFC (EL JAPÓ)

No és una broma. Des que la globalització va aconseguir fins i tot a països més hermètics com el Japó, és comú que els japonesos optin per no cuinar a casa durant Nadal i prefereixin anar a KFC. Aquest costum es va originar en la campanya de màrqueting que KFC va llançar en 1974 al Japó amb el lema “Kurisumasu ni wa kentakkii!” (Kentucky per a Nadal), oferint preus molt econòmics amb els menús de gall dindi o pollastre. Al Japó no li falten plats exquisits i una tradició culinària bellíssima i saborosa, però aquesta elecció en la seva taula, és ja una tradició nadalenca.